Amandakomiteens Ærespris til Henny Moan

Skuespillerlegenden Henny Moan (74) ble hedret med Amandakomiteens Ærespris under filmprisutdelingen i Haugesund fredag kveld.

Henny Moan etter å ha mottatt prisen. FOTO: SCANPIX

Etter en oppvekst preget av 2. verdenskrig, kom Henny Moan som 17-åring inn som en del av det aller første kullet på Statens Teaterskole i Oslo i 1953.

Siden den gang har hun spilt i 23 filmer og en rekke teaterroller, før hun pensjonerte seg fra Det Norske Teatret i januar 2007. Fredag ble Moan hedret med Amandakomiteens Ærespris for sitt bidrag til norsk film— og teaterliv.

Moan startet skuespillerkarrieren sin i 1955 i Federico García Lorcas stykke «Yerma» ved Det Norske Teatret.

Det fyldige merittlisten hva film angår begynte også dette året, med Arne Skouens klassiker «Barn av solen». Etter Skouen-filmen «Ni liv» i 1957, ble Moan tilbudt jobber i Hollywood, men hun valgte å bli hjemme.

Moan har også vært ansatt ved Det Nye Teater, Fjernsynsteatret, Nationaltheatret og Oslo Nye Teater, men det var på Det Norske Teatret hun spilte sin avskjedsforestilling «Ad Astra».

Henny Moan er æresmedlem i Norsk Skuespillerforbund, og har tidligere mottatt Statens kunstnerstipend, Oslo bys kulturstipend og er blitt belønnet med Aase Byes ærespris og Nordprofilprisen for sitt skuespillervirke.