Kultur

Jon Fosse måtte slutte å drikke da det sto om livet

  • David Bach
- Det måtte ta slutt da jeg nær hadde drukket meg i hjel, forteller forfatter Jon Fosse i et intervju med tidsskriftet Syn og Segn.
  • På slutten var jeg ren alkoholiker, drakk døgnet rundt og kollapset. Drakk til jeg lå der, og siden har jeg ikke smakt mer.

Den anerkjente og prisbelønte forfatteren og verdensdramatikeren Jon Fosse var i år nominert til Nobelprisen i litteratur, men nådde ikke helt opp.

I et ferskt intervju med tidsskriftet Syn og Segn legger Fosse ut om livet som dramatiker, det å bo i Grotten og sin nylige konvertering til katolisismen. Fosse erkjenner ikke minst at alkoholen en periode tok overhånd.

I et avsnitt om hvor Fosse skriver best, forteller han at han sjelden går ut, aldri på Litteraturhuset, kun Kaffistova eller teateret.

— Jeg sier nei til absolutt alt. Det henger også sammen med at jeg helt har sluttet å drikke alkohol. Alkoholen tok mer og mer plass. Nå har jeg ikke smakt slikt på halvannet år. Jeg er ikke prinsipiell avholdsmann, slik jeg er laget har alkoholen vært til stor nytte for meg. Men på slutten var jeg ren alkoholiker, drakk døgnet rundt og kollapset. Drakk til jeg lå der, og siden har jeg ikke smakt mer. Det var en slags alkoholisme, men lenge mente jeg at jeg hadde den under kontroll, sier Fosse i det utleverende intervjuet.

- Kunne du dikte mens du drakk?

— Nei, jeg har alltid måttet være edru for å kunne dikte. Med en liten promille kunne jeg godt oversette, bare se på oversettingene mine av Woyzeck og Thomas Bernhard. Men det jeg har skrevet av egne ting etter å ha drukket, har aldri vært godt nok. Du blir svekket i presisjonsevnen, et sentiment får overtaket på intellektet, sier Fosse til Syn og Segn.

Drikken erstattet maten

Forfatteren fortsetter med å tilføye at drikkingen var komplementær til skrivingen i mange år.

— Men det måtta ta slutt da jeg nær hadde drukket meg i hjel. Drikken erstattet maten. Overgangen ble hard, slik det er når du er rusavhengig. Men deretter var det utrolig enkelt: jeg hadde rett og slett ikke lyst lenger. For meg var drikking knyttet til det ytre, det sosiale livet, ikke til skrivingen. Da kvittet jeg meg med det ytre livet, opplesinger og det å være på scenen. Egentlig drakk jeg ikke for å bli ruset, men for å unngå skjelving og abstinenssymptom. Avholdet opplever jeg som en frigjøring, sier Fosse.

Konvertitt

Flere viktige endringer har funnet sted i Fosses liv, kommer det frem i intervjuet med Syn og Segn.

Blant annet har han nylig konvertert til katolisismen. Derfor gir det også mening at Fosse ønsket å møte journalist Jan Landro utenfor Stefansdomen i Wien.

— På 80-tallet var jeg innom den katolske kirken både i Bergen og Oslo. Jeg funderte på å melde meg på et konvertittkurs. I stedet endte jeg opp hos kvekerne i Bergen. De har jeg alltid kjent meg nær, og de kjenner jeg meg fremdeles nær. Men i dag er det noe ukvekersk over det å være kveker, de er blitt så sekteriske. Skal en først fjerne alt, slik at bare det tause møtet i sirkelen står igjen, er det lettere for en usosial fyr som meg å være en av mange i Stefansdomen enn en av fire i en kvekerring, sier han.

Tenker på Nobel

Til slutt spør journalisten i Syn og Segn Fosse om han fremdeles har Nobelprisen i tankene. Fosse var som kjent både en kandidat til og ganske høyt plassert på bettingselskapenes oddslister før canadiske Alice Munro til slutt ble tildelt prisen i oktober. — Hender det at du tenker på Nobelprisen?

— Nei. Jo, nå lyver jeg. Selvsagt gjør jeg det. Så lenge jeg dukker opp på listene til bettingselskapene. Der er jeg med, langt nede. Ellers er ikke dette noe som opptar meg særlig. Jeg har fått mange priser, også den nordiske Doblougprisen.

- Det sies at de som har fått Doblougprisen ikke får Nobelprisen.

— Tranströmer fikk begge!

Les mer om

  1. Litteratur