Kultur

Er det fortsatt mulig å stoppe drapet på JFK?

Hva hadde du gjort om du kunne dra tilbake til Dallas 22. november 1963? James Franco og Stephen King forsøker å redde JFK.

Jake Epping (James Franco) reiser tilbake i tid for å avverge drapet på president John F. Kennedy. Tv-serien er basert på en roman av Stephen King.
 • Asbjørn Slettemark
  Asbjørn Slettemark
  Serieanmelder og journalist

Vår vurdering:

4 av 6

Jake Epping (James Franco)er litteraturlærer ved voksenopplæringen i småbyen Lisbon i Maine. Han forteller elevene om amerikanske klassikere, gir velmenende tilbakemeldinger på stotrende novelleforsøk, og har innsett at hans egen forfatterkarriere neppe blir noe av.

En dag forteller restauranteieren Al Templeton (Chris Cooper) ham om en tidsportal, og i mangel på andre begivenheter i livet går Jake inn i skapet for å være grei med den gamle mannen. Til Jakes store overraskelse trasker han rett inn i Lisbon, Maine i året 1960, og går en runde rundt kvartalet før han forfjamset hopper tilbake til nåtiden. Al insisterer på at Jake, som er nyskilt og desillusjonert, skal dra tilbake for å hindre at JFK blir drept.

Tidsreisedrama og konspirasjonsthriller

Snart er Jake på plass i 1960 under navnet James Amberson, og setter i gang det nesten tre år lange prosjektet: finne Lee Harvey Oswald, sjekke om haner drapsmannen, og eventuelt stoppe ham. Slik går de første minuttene av 22/11/63 , et tidsreisedrama og konspirasjonsthriller basert på en kritikerrost roman av Stephen King. Med seg på laget har King og Franco Star Wars: The Force Awakens -regissør J.J. Abrams og Friday Night Lights -manusforfatter Bridget Carpenter. Plottet fører hovedpersonen inn i en verden av FBI-agenterog russiske spioner, men også en triviell hverdagbestående avlærerliv, romanse og skoledans. Totalsummen av det nye 1960-livet er dog ikke veldig triviell, for James må hanskes med psykopatiske eks-menn, sørstatsrasisme, mistenksomme bookmakere og ikke minst: fortiden.

Musikk for sofaen:

Les også

"Musikk som fungerer best sammen med overpriset hvitvin"

Fortiden stritter mot

For fortiden prøver på stephenkingskvis å kjempe mot endringene James vil gjøre, og det tar form som alt fra radmagre tynne menn frakker som hvisker "you shouldn’t be here" til sviktende bilbremser og forbipasserende som sparker bein på ham. James vil endre på en av de viktigste hendelsene i det forrige århundre, fortiden stritter anspent mot som en sint baby på stellebrettet. Det borger også for en rekke Tilbake til fremtiden -aktige hendelser, hvor den mest åpenbare er notatboken med sportsresultater James tar med seg tilbake til 1960 for å plassere veddemål og tjene litt ekstra penger. Gled deg også til en herlig Gudfaren -passasje fra James.

Hør ukens beste låter:

Selvopptatt narsissist

James Franco er mest sjarmerende i striglet 1960-utgave, Chris Cooper er knallbra, og det er fort gjort å bli betatt av Sadie Dunhill når hun spilles av Sarah Gadon, men det er Daniel Webber somvinner den interne skuespillerkampen. Australske Webberer irriterende selvopptatt og narsissistisk som Lee Harvey Oswald, enten det er de pompøse tingene han sier eller den selvmedlidende aggressiviteten han utstråler til omverden. Det er bare å notere seg navnet hans. Det er få som kan formidle konseptet tidsreise bedre enn Stephen King. Han er en mester på å blande thrillerplott med usannsynlige møter mellom fortid og fremtid, og i 22/11/63 gjør han som i kortromanen Langolierne fra tidlig 90-tall: gjør tiden til en slags fysisk størrelse, en egen karakter som bidrar til handlingen.

Fra Dallas til 24

22/11/63 starter med to gode og forskjellige episoder, før den går inn i et litt kjedelig modus midtveis. Småbylivet til James på tidlig 60-tall er ikke så interessant å følge med på, og av og til tar man seg i å lure på om at han har glemt at han er der for å redde John F. Kennedy. Det tar seg derimot veldig opp i de to siste episodene, når 22/11/63 går over i en 24 -lignende nedtelling mot de fatale skuddene i Dallas. James kjemper ikke bare mot klokken, han må bekjempe historiens gang for å utføre oppdraget. Da kommer Stephen King triumferende påoppløpssidenmed thriller— og science fiction-flagget vaiende i vinden, og redder oss alle fra å bli helt gryterett i toppen av alle hvis og dersom av at James Franco tukler med historien.

Trenger du flere TV-tips? Sjekk ut disse TV-seriene:

 1. Les også

  Elendighetens album fra PJ Harvey

 2. Les også

  Tre grunner til at Bernie Sanders kan juble. Og én grunn til at han bør la være.

 3. Les også

  «Cult of Luna bestiger sin foreløpige karrièretopp som svensk lydmur»

Les mer om

 1. Anmeldelse
 2. John F. Kennedy
 3. James Franco
 4. Dallas
 5. FBI
 6. TV-serier