Popartisten Alex (64) døde tirsdag

I Norge hadde Alexandra Naumik (tidligere Sandøy) sin storhetstid på slutten av 1970-tallet. Men hun har jobbet internasjonalt helt frem til nylig.

Alexandra Naumik ble funnet død i sin leilighet i Oslo tirsdag. Hun ble 64 år. Under artistnavnet Alex ble hun et moteikon da hun dukket opp på scenen i 1977, og «Alex-hår» ble et begrep. Hun sang velslipt funkrock, som ble oppfattet som ny og unorsk den gangen. Og unorsk var hun.

Alexandra Naumik kom til Norge fra Litauen, men hun vokste opp i Sibir fordi de polske foreldrene ble deportert dit av despoten Josef Stalin.

afp000593202.jpg

Sammen med produsent Svein Gundersen, som senere sto bak Sissel Kyrkjebø-suksessen, laget hun fire album fra 1977 til 1980, som tilbrakte til sammen 35 uker på VGs liste over landets mest solgte plater. For de to første, Alex og Handle with care , vant hun Spellemannprisen. Hennes siste album kom i 1983.— Trist å høre, sier Svein Gundersen til Dagbladet.

— Alex ble raskt et et frisk pust i den norske popbransjen.

- Hun tenkte musikk, kommers og image på en ny måte.

Platene hennes ble utgitt både i Europa og USA, og ifølge Wikipedia hadde hun et eget spesialshow på TV som ble sett av 20 millioner i 18 land.

Senere jobbet hun i USA og Japan som låtskriver og produsent, og bodde lenge i Los Angeles. Hun deltok også i den norske Melodi Grand Prix-finalene i 1979 og 1980.