Kultur

Den beste filmen vant

Amerikanske filmpriser. Golden Globe glapp for Morten Tyldum og The Imitation Game. Ikke så rart når konkurrenten var Boyhood.

Boyhood står nå frem som fjorårets viktigste amerikanske film, skriver vår kommentator. Foto: FOTO: FRA FILMEN

 • Ingunn Økland
  Kommentator og hovedanmelder

Boyhood ble den store vinneren av Golden Globe natt til i går. Den vant Beste regi og Beste film i dramakategorien, i tillegg fikk Patricia Arquette prisen for beste kvinnelige birolle.

- Bare det å bli nominert til hele fem priser er helt fantastisk, sa Morten Tyldum etterpå. - Nå skal jeg ha det gøy, for det er viktig ikke å ta dette altfor alvorlig.

Sirkusfasen

Det er sanne ord til riktig tid. The Imitation Game er nemlig over i sirkusfasen. Allerede torsdag kommer nominasjonene til Oscar, der filmen har gode sjanser i flere kategorier.

Frem til selve utdelingen 22. februar må Tyldum og hans team være i kampanjemodus, godt hjulpet av legendariske Harvey Weinstein, som er amerikansk distributør av filmen. Innimellom kommer utdelingen av BAFTA (The British Academy of Film and Television Arts), britenes svar på Oscar. Alle filmer som har hatt britisk kinopremière kan bli tatt i betraktning, og The Imitation Game er nominert i hele ni kategorier.

Suveren favoritt

Det er ikke for tidlig å fastslå at Tyldum nå opplever et internasjonalt gjennomslag som er unikt for en norsk filmskaper. Samtidig skjer det i et år der særlig én annen kandidat har ekstraordinære kvaliteter.

Boyhood er ikke bare en bedre film enn The Imitation Game , den representerer en filmatisk nyskapning, som sjelden får gjennomslag i mainstream-sammenhenger som Golden Globe og Oscar. Richard Linklater har gjort opptakene over en tolvårsperiode, noe som gir denne fabelaktige oppvekstskildringen en visuell og magisk virkelighetseffekt. Også lavbudsjettfilmen Whiplash er en uortodoks kandidat i disse sammenhengene, og J.K. Simmons vant Golden Globe for rollen som dramaets demoniske musikklærer.

Se filmene selv, de går på kino. For tiden har Boyhood bare én daglig visning i Oslo, men det blir nok flere ettersom den nå står frem som fjorårets viktigste amerikanske film.

Perler på en snor

Til og med sirkusskeptikere må anerkjenne selve denne spredningseffekten av Golden Globe, BAFTA og fremfor alt Oscar. Faktisk er årets to første måneder den beste tiden for kinogjengere som vil se amerikansk kvalitetsfilm. For nå kommer de som perler på en snor, produksjonene som definerer det amerikanske filmåret 2014.

Allerede fredag er det norsk première på Foxcatcher , som bygger på den dramatiske historien til bryteren Mark Schultz. Deretter er det verdenspremière på American Sniper av Clint Eastwood. Den handler visstnok om en feiret soldat, som ikke takler hverdagslivet etterpå. I begynnelsen av februar kommer den uforlignelige komedien Birdman . Michael Keaton spiller en avdanket skuespiller, som forsøker å riste av seg sin fortid som superhelt i et seriekonsept og bli en seriøs teatermann.

Det er høyst forskjellige filmer og litt av et selskap for en norsk filmskaper på førstereis til USA.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Oscarnominasjoner til Sverige og Danmark

 2. KULTUR

  «Bohemian Rhapsody» til topps i Golden Globe

 3. KULTUR

  Meryl Streep langet ut mot Trump, fikk svar på twitter

 4. KULTUR

  Disse er favoritter til Oscar-nominasjonene

 5. KULTUR

  Alt du må vite om nattens Oscar-utdeling

 6. KULTUR

  Tyldum kan vinne sin andre Oscar søndag