Kultur

Liv Ullmann-film er tysk Oscar-kandidat

Tyskland har nominert Liv Ullmann-filmen «To liv» til sin Oscar-kandidat, melder filmnettstedet Comoyo.

I vinter debuterte Liv Ullmann som regissør på Nationaltheatret med Anton Tsjekovs «Onkel Vanja». Nå er hennes film «To liv» valgt til å være Tysklands Oscar-kandidat. Berg-Rusten, Ole/NTB scanpix

 • Ntb

Ullmann spiller en av hovedrollene i filmen som Tyskland har valgt til sin kandidat i kategorienBeste utenlandske filmtil neste års Oscar-utdeling som blir den 86. i rekken.

Med i filmen finner vi andre norske skuespillere som Sven Nordin, Dennis Storhøi og Julia Bache-Wiig.

«To liv» ble valgt ut tirsdag av en uavhengig jury utpekt av landets offisielle filminstitutt i München.

«Zwei Leben», som filmen heter på tysk, er regissert av Georg Maas. Filmen er samprodusert av norske Helgeland Film, og er delfinansiert av Norsk filminstitutt, Filmfondet Fuzz og Vestnorsk filmsenter.

Perfekt timing

«To liv» åpnet Den internasjonale filmfestivalen i Bergen (BIFF) i oktober i fjor, men gikk ikke så godt på norsk kino. Da er det desto mer gledelig at den nå er valgt ut til tysk Oscar-kandidat og får tysk premiere neste måned.

– Dette var veldig hyggelig, særlig fordi filmen skal ha premiere i Tyskland 19. september. I utgangspunktet blir det på mellom 50 og 100 kinoer, men det er mulig det blir flere nå. Tyskland har jo en nokså stor filmproduksjon med 70-80 langfilmer i året. Nå skal jeg sende en faks til Liv, sa filmens norske produsent Axel Helgeland til NTB tirsdag kveld etter at det tyske valget ble kjent.

Filmen får førpremiere i Köln, Berlin og Hamburg henholdsvis 10., 11. og 14. september. Helgeland vil i hvert fall være til stede i Köln sammen med Bache-Wiig. «To liv» skal settes opp i Frankrike i 2014.

Helgeland sier filmen er spesiell i den forstand at veldig mye av handlingen foregår i Norge og mye av dialogen er norsk.

– Derfor er det morsomt at tyskerne har valgt den som sin Oscar-kandidat. Vi er tre produsenter på den, meg og to tyskere, som har samarbeidet i mange år for å få til dette. Vi sleit litt for å få i stand finansieringen, men er veldig glade for at vi ikke ga opp.

Sann historie

Filmen bygger på den sanne historien om tysknorske Kathrine Evensen (Juliane Kohler) som etter å ha vokst opp i Øst-Berlin under den kalde krigen flytter til Norge og sin mor (Liv Ullmann).

Der kommer det for en dag at hennes far var tysk soldat under andre verdenskrig, og at hun ble sendt til Tyskland i regi av nazistenes Lebensborn-program.

Med en etablert familie og karriere i Norge oppstår det forviklinger når både Kathrine og moren blir bedt om å vitne mot den norske stat på vegne av krigsbarna.

Juryen som valgte ut filmen, besto av ni personer ledet av regissøren Dagmar Hirtz.

– «To liv» portretterer på overbevisende vis en del av tysk historie som ellers ikke er så veldig kjent: De norske «Lebensborn-barna». Etterdønningene etter Det tredje riket veves sammen med manipulasjonen fra det tyske statspolitiet i Øst-Tyskland. Det intense samspillet mellom Juliane Kohler og Liv Ullmann, samt det uttrykksfulle fotografiarbeidet, er imponerende, uttaler Hirtz.

 1. januar neste år blir det annonsert hvilke fem filmer som er nominert til Beste utenlandske eller fremmedspråklige film til Oscar-utdelingen som finner sted i Dolby-teateret i Los Angeles 2. mars.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Filmen «Utøya 22. juli» til hovedkonkurransen i Berlin

 2. KULTUR

  AUF-leder reagerer på «actionpreg» i 22. juli-trailer

 3. KULTUR

  Her er Norges Oscar-håp

 4. KULTUR

  – Berlinalen skal være ytringsfrihetens forkjemper

 5. KULTUR

  To av tre norske spillefilmer i fjor hadde kun menn i hovedrollene

 6. KULTUR

  «Utøya 22. juli» har fått sin første utmerkelse. I kveld kan filmen vinne en av verdens mest prestisjetunge filmpriser