Kultur

«Vi må bygge forventninger til det nye museet på Vestbanen»

Katinka Traaseth leder kunstforumet 20|20 som skal donere samtidskunst til Nasjonalmuseet.- Jeg gleder meg til det nye museet, men det er beklagelig at museet allerede nå stenger for utlån av kunst.

 • Heidi Borud
  Heidi Borud
  Kulturjournalist

Kunstforumet 20|20 er en sosial plattform for unge kunstinteresserte under 40 år. Medlemmene betaler minimum 5000 kroner for å få tilgang til et årlig program med eksklusive arrangementer som inkluderer atelierbesøk, samlerbesøk hos privat personer og bedrifter, omvisninger med kurator og kunstreiser. Forumet er selvfinaniserende og minst 80 prosent av inntektene skal gå til kunstinnkjøp til det nye museet på Vestbanen.

— Å donere kunst til museet er et viktig tiltak da dagens offentlige innkjøpsbudsjetter ikke er store nok til å utvikle samlingen på internasjonalt nivå. Nasjonalmuseet er derfor avhengig av et samarbeid med private støttespillere, og 20I20 håper å inspirere flere fra den private sektoren til å bidra, sier Traaseth.

 1. mai drar 20I20 på sesongåpningen til kunstmuseet Kistefos på Jevnaker. Det blir utstillingsåpning og avduking av danske Jeppe Heins skulptur og finansminister Siv Jensen åpner det hele.

- Hva synes du bør skje med Nasjonalgalleriet når det nye museet står ferdig på Vestbanen i 2020?

— Jeg gleder meg veldig til det nye museet. Jeg tror det blir fint å samle museene under ett tak og det blir enklere for folk å besøke alle samlingene, ikke minst for turister. Men jeg synes Nasjonalgalleriet har en viktig historisk funksjon og fortsatt bør brukes til billedkunst. Norge er et rikt land, men jeg synes det satses for lite penger på visningssteder, utstillinger og innkjøp av kunst til museumssamlingene. Videre har vi få visningssteder for kunst slik at det er synd at Nasjonalmuseet velger å stenge dørene for Museet for samtidskunst og Kunstindustrimuseet, og at de har stengt for utlån av kunst til andre museer frem til åpningen.

- Hva bør museet gjøre?

— Museet burde bruke tiden frem til åpningen til å gi et innblikk i hva det nye museet skal representere. Det er mange muligheter for tilstedeværelse ved kreativ tenkning. For eksempel når samtidskunstmuseet stenger dørene kunne de hatt et mer eksperimentelt utstillingsprogram rundt i Norge frem mot åpning.

Utsnitt av verket<i> Classic man</i> av den italienske New York-bosatte kunstneren Matteo Callegari.

— Hva gjør 20|20 denne våren?

— Vi har akkurat vært på atelierbesøk hos samtidskunstneren Ida Ekblad, Vi ønsker å være en sosial plattform for unge kunstinteresserte og vi gir medlemmene tilgang til en serie arrangementer gjennom året. Nå er det åpningen på Kistefos som står for tur.

- Hva skjer med innkjøp av kunst?

— Vi har begynt samtalen om vårt første kunstkjøp til museet. Vi håper på støtte fra Kulturdepartementets gaveforsterkningsordning da dette vil være et viktig bidrag. Det er snart et år siden vi etablerte 20I20 og det første innkjøpet vil mest sannsynlig skje rett etter sommeren, men vi må vente på at det riktige arbeidet kommer for salg.

-Min favoritt har lenge vært Dobbel Americano, men den siste tiden har det gått mye i Dobbel Latte med mandelmelk.

— Hvordan er det med kafferitualene?

— Min favoritt har lenge vært Dobbel Americano, men den siste tiden har det gått mye i Dobbel Latte med mandelmelk, sier Katinka Traaseth.

 • Opptatt av kunst, kultur og hva som skjer med Nasjonalgalleriet ? Les mer her :

Les også

 1. -Hvordan er det mulig å bomme så totalt?

 2. Franske streker i Nasjonalgalleriet

 3. Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet

 4. - Jeg er lei av å bli tillagt meninger jeg ikke har om Nasjonalgalleriet