De fantastiske fire

En stormannsgal skurk utvinner olje for å gå til krig mot Sverige, og det er bare fire personer som kan stoppe ham. Geir Moen og Øystein Runde har tegnet DE FIRE STORE som actionhelter.

Henrik Ibsen slåss med betjeningen på Grand - samt alle andre som blander seg inn - når Jonas Lie, Bjørnstjerne Bjørnson og Alexander Kielland kommer for å hente ham.
  • Forf>rolf Øhman (foto)
  • <forf>frank Lande <

Stedet er Kristiania på slutten av 1800-tallet. Henrik Ibsen slåss med betjeningen på Grand — samt alle andre som blander seg inn - når Jonas Lie, Bjørnstjerne Bjørnson og Alexander Kielland kommer for å hente ham.

Ibsen ledes inn i en hule under Stortinget, hvor han får møte Fru Garborg; statsminister i Norges undergrunnsregjering.Derfra og ut er historien litt merkelig.- Jeg gikk på folkehøyskole i 1998 og fikk det for meg at jeg ville tegne de fire store som tegneseriehelter. Og zombier, sier forfatter Øystein Runde, som har fått Geir Moen til å tegne historien.- Er det en kobling mellom "De fire store" og Marvels "The Fantastic Four"?- Man kan ikke trekke de fire store ned til dét nivået, sier Runde. - Her må man skille mellom høyt og lavt. Nei, da er det bedre å sammenligne dem med "Turtles", sier Runde.Moen nikker.

Heltene

Bensin er forbudt fordi hydrogenmotoren er mer miljøvennlig, men det er blitt observert drivende flak av olje i Nordsjøen. Bjørnson aner ugler i mosen.- Hydrogenmotoren ble oppfunnet av William Grove allerede i 1842, men det var mye mer lønnsomt med bensinmotorer, forklarer Runde.I undergrunnsregjeringen sitter også statsråd Dr. Øvre Richter Frich, som nå er forsvunnet. De fire store går om bord i et hydrogendrevet fly og drar for å lete etter ham.

Skurken

Frich er riktignok stormannsgal, men litt mer beskjeden enn slike skurker vanligvis er. Han vil nemlig ikke ta over heleverden, men bare bli leder for Norden. Hvem er Frich basert på?- Han er en mindre kjent forfatter enn de fire store, men han var ung og genial. Og amoralsk, sier Runde.- Han ble ofte kalt "ikke riktig klok", supplerer Moen. - Pluss at han på et tidspunkt var Norges sterkeste mann.Frich viser seg å drive oljeutvinning ved hjelp av bensindrevne zombier ute i Nordsjøen når de fire store finner plattformen hans. De onde planene om å gå til krig mot Sverige blir avslørt, og så bryter de fem ut i en høytsvevende slåsskamp. Utfallet er storslått.- Hvem av de fire store var størst?- Alexander Kielland veide visstnok 135 kilo da han døde, og det var ikke 135 sunne kilo, sier Runde.

- Hvem var minst?

— Ibsen, sier Moen. Slippfest på Club Pi, Storgata 24, fra kl. 21 torsdag.

&lt;mel&gt;Bjørnstjerne Bjørnson &lt;/mel&gt;sloss mye som skolegutt.
&lt;mel&gt;&lt;haf&gt;Henrik Ibsen &lt;/haf&gt;&lt;/mel&gt;hadde fast plass på kafé Maximillian da han bodde i München. Etter et par måneder med Ibsens ubrytelige rutine, forventet gjestene å få se den verdensberømte dikteren hver dag. Så var Ibsen bortreist en periode, og kafeen bestemte seg for å leie inn en skuespiller utkledd som Ibsen. Nordmannen kom naturligvis tilbake, grep kopien på fersken og ble rasende.
&lt;mel&gt;Alexander Kielland &lt;/mel&gt;var et mat-vrak. Da han var 35 år var han så tung at han ikke fikk sove skikkelig om nettene, og maktet deretter ikke å skrive annet enn brev.
&lt;mel&gt;Jonas Lie &lt;/mel&gt;var i virkeligheten en dyktig knivkaster.