Kultur

Finalen koster 400 millioner

Nå vil EBU kutte kostnandene.

Tooji Keshtkar og danserne hans gjennomførte i går kveld den første av i alt tre generalprøver i Crystal Hall. I kveld er det alvor. Foto: JESSICA GOW

 • Arve Henriksen
  Journalist

Skulle Norge vinne finalen lørdag så trenger ikke det nødvendigvis stjele nattesøvnen fra kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas. Den europeiske kringkastingsunionen EBU mener nemlig at arrangementet er blitt for stort.

- Finalen i fjor og nå her i Baku, har vist at konkurransen har nådd dimensjoner som ligger helt på grensen av hva en kringkaster kan makte. Det er både komplisert og kostbart. Derfor må vi se på nye modeller for hvordan vi kan bidra til at kringkastere faktisk kan påta seg et slikt arrangement, sier sjefprodusent Jon Ola Sand i EBU.

De utelukker derfor ikke at Eurovision Song Contest allerede neste år vil kunne fremstå i langt mindre skala.

Mindre arena

- Det kan bety at pressefasilitetene og transport vil bli løst annerledes enn i dag. Det kan også bety at konkurransen holdes i langt mindre arenaer, som krever redusert teknisk kapasitet og logistikk. Vi ser også på muligheten for å redusere prøveperiodene for artistene, sier Sand.

Det vil i så fall kunne spare både arrangørene og deltagerlandene for store kostnader. Eksempelvis reiste NRKs delegasjon til Baku allerede halvannen uke før Tooji skulle i ilden.

- Det er noen land som vil stå foran større utfordringer enn andre. Vi vil derfor oppmuntre kringkasterne til å tenke annerledes, sier Sand.

100 millioner

Les også

"Kanskje den mest håpløse låten noensinne"

EBUs nye mediedirektør, Annika Nyberg Frankenhauser, mener det fint bør la seg gjøre å arrangere en finale for mellom 100 og 150 millioner norske kroner. Ifølge nasjonale medier i Aserbajdsjan koster årets finale nærmere 400 millioner kroner.- Vi må se på nye former for å lage et fint show uten at det trenger å koste så utrolig mye, det gjelder både produksjonsmodeller, størrelse og alt som hender rundt arrangementet. Jeg tror det lar seg gjøre å arrangere Eurovision Song Contest innen rimelige dimensjoner uten at det går på bekostning av kvaliteten, sier Nyberg Frankenhauser.

I dag deltar 42 land, mens EBU har 56 medlemsland. Bestemmer de resterende 14 medlemslandene seg for også å bli med, kan det fort bli behov for en tredje semifinale til. Det vil i så fall øke kostnadene.

- Spørsmålet er hva som er meningen med dette showet, er det at et land skal skryte av hvor mye penger de bruker på arrangementet, eller er hensikten at seerne skal få et hyggelig show, spør EBU-direktøren.

I går kveld hadde Norge sin første av i alt tre generalprøver. Hovedpersonen har klokkertro på finaleplass.

-  Ting sitter nå som det skal, jeg har veldig tro på showet mitt og det har potensial til å vinne. Jeg vet jeg er flink og jeg er her for å vinne, sier 23 år gamle Tooji Keshtkar.

 1. Les også

  Alle tror på Tooji

 2. Les også

  Finnene forsvant ut

 3. Les også

  Fansen tror på bestemødrene

 4. Les også

  Iransk protest mot Eurovision

 5. Les også

  Tårevått gjensyn for Toojis mor

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Rybakseier kan koste NRK dyrt

 2. KULTUR

  Jon Ola Sand er sjef for den internasjonale finalen: – Min mest utfordrende Eurovision-finale noensinne

 3. KULTUR

  Eurovision-vinneren mottatt som en folkehelt i hjemlandet

 4. KULTUR

  K-sjefen mener NRK trenger å vinne Eurovision

 5. KULTUR

  Abid Q. Raja mener Norge har råd til å vinne Eurovision

 6. KULTUR

  Eurovision er avlyst: – Handler om viktigere ting enn en musikkonkurranse