Kultur

Juryen avgjør nå Weinsteins skjebne

Juryen i saken mot den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein har trukket seg tilbake, for å avgjøre om han skal kjennes skyldig i voldtekt.

Juryen har trukket seg tilbake i rettssaken mot filmprodusenten Harvey Weinstein, som er tiltalt for voldtekt av to kvinner.
  • NTB

67-åringen er tiltalt for å ha voldtatt skuespilleren Jessica Mann på et hotellrom i 2013 og for å ha tvunget sin tidligere assistent Mimi Haleyi til munnsex i 2006.

Aktoratet tegnet i sin sluttprosedyre et bilde av Weinstein som serieovergriper, mens forsvarerne fastholdt at forholdet han hadde til de to kvinnene var gjensidig.

Tirsdag trakk juryen i saken seg tilbake for å ta stilling til skyldspørsmålet i en sak som følges med stor interesse av mange, ikke minst i Hollywood. Dersom han blir funnet skyldig, risikerer han livsvarig fengsel.

Inngikk forlik

Bortimot 90 kvinner, blant dem filmstjerner som Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow, har tidligere stått frem og anklaget Weinstein for voldtekter, overgrep og seksuell trakassering.

I mai i fjor inngikk han forlik med flere titall kvinner og betalte tilsammen 25 millioner dollar i erstatning mot å slippe å innrømme overgrep.

Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på den verdensomspennende metoo-kampanjen.

Refset forsvarer

Samtidig med at juryen, som består av sju menn og fem kvinner, trakk seg tilbake, advarte dommer James Burke filmprodusentens forsvarere mot å komme med flere utspill i mediene.

Bakgrunnen for advarselen var et innlegg fra Weinsteins hovedforsvarer Donna Rotunno i Newsweek i helgen, der hun ba juryens medlemmer om «å gjøre det riktige».

Før juryen ble sendt på bakrommet tirsdag, ba Burke dem om å se bort fra innlegget som han stemplet som et «100 prosent upassende» PR-fremstøt.

– Dersom dere finner tiltalte skyldig, må dette være basert på beviser det ikke kan reises tvil om, lød samtidig hans formaning til de tolv i juryen.

Les mer om

  1. Seksuell trakassering
  2. Film
  3. Harvey Weinstein-saken
  4. Rettssaker