Kultur

Norges fremste billedhugger er død

Den innflytelsesrike billedhuggeren Per Ung er død. Ung står bak en rekke kjente skulpturer over hele landet.

Billedkunstneren Per Ung etterlater seg en imponerende produksjon.
  • Per Annar Holm
Statuen av motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsterby sto ferdig i 2007. Tidligere i år forsvant forhjulet i en periode.
Per Ung fikk i oppdrag å lage en statue av skuespiller Wenche Foss. Her er kunstner og skuespiller samlet i forbindelse med avdukingen.
Ved innløpet på Svolvær havn står «fiskerkona» og speider utover Vestfjorden. Det er en 4,5 m høy skulptur i bronse, laget i 1999.
Per Ung laget også skulpturen av komponisten Johan Halvorsen.
Per Ung laget en skulptur av Edvard Munch på bestilling fra Petter Olsen. Olsen ville ikke ha ha kunstverket.
I krysset Songnsveien/Thulstrups gate står statuen Eros & Psyke.

Etter lang tids kamp mot kreften måtte kunstneren Per Ung gi tapt torsdag, bare to uker etter at han feiret sin 80-årsdag. Den betydningsfulle kunstneren døde ved 22-tiden torsdag kveld, skriver VG.

— Per var en varm og sosial person med en stor vennekrets. Jeg var veldig gladi i ham, og han vil bli dypt savnet, sier familievennen Astrid Gunnestad til avisen.

Helt til det siste var han aktiv i sitt atelié. Kunstnerkollega Kari Rolfsen har lagt ut bilde av det som skal være Per Ungs siste tegning på Twitter.

— Pensjonist? Livet er arbeide, til det siste, skriver hun.

80-årsdagen 5. juni ble feiret i hans eget hjem med venner og familie til stede. Til tross for at han var tydelig preget av sykdommen ble det en varm feststund. Han ble lagt inn på Diakonhjemmet sykehus tidligere denne uken.

Figurativ tradisjon

Bronsestatuen av Johanne Dybwad utenfor Nationaltheatret ble avduket i 1962.

Per Ungs generasjon var blant de siste som ble utdannet avPer Palle Storm ved Statens kunstakademi i Oslo. Storm var en innflytelsesrikskikkelse, og Ung ble grundig innført i den figurative skulpturtradisjonen. Ung tilhørte en gruppe kunstnere som vendtemodernismen ryggen til fordel for de gamle mesterne. Han regnet modernismen somen ubrukelig stilart til å uttrykke det han ville – å gi menneskelige følelserform.

Standpunktet førte ham på kant med det etablerte kunstnermiljøet, mensenere, i 1960, fikk han en liten smak av modernismen da han ble elev avAnthony Caro ved St. Martin's School of Art i London.

Ung het opprinnelig Per Ohlsen, men tok oldefarens etternavni 1950.

Pryder offentlige steder

Ung blir regnet som Norges mest betydningsfulle billedhugger og har stått bak en rekke skulpturer på offentlige steder. Hans første store arbeid var statuen av skuespilleren Johanne Dubwad utenfor Nationaltheatret, som sto ferdig i 1962.

Blant de mest kjente portrettstatuene er Sonja Henie ved Frogner Stadionog Fridtjof Nansen ved Framhuset på Bygdøy.

Helt på slutten av sitt liv jobbet Ung med en statue av Edward Munch. Ifølge Ungs oppfatning var verket bestilt av investoren Petter Olsen, men da verket var ferdig, ønsket ikke Olsen å betale for det.

Olsen sier på sin side at han aldri bestilte statuen, og Ung innrømmet at det ikke forelå noen skriftlig avtale.

Det er nå usikkert hvor statuen av Munch ender opp.