Kultur

Slik kan et nytt Munch-museum på Tøyen bli

En arkitektgruppe har på selvstendig initiativ laget et forslag til et nytt Munch-museum på Tøyen. De mener dette museet kan bygges raskere og billigere enn tidligere utredninger har vist.

Slik ser arkitektgruppen for seg nytt Munch-museum: I to etasjer og med park på taket. For å få mer lys til utstillingsarealer, er en del av taket løftet opp. På sikt ønsker de at Finnmarkgata graves ned, slik at hele området nærmest blir en eneste stor park. Fredrik Torp, Didrik Hvoslef-Eid

 • Ann Christiansen

Hva synes du om forslaget? Si din mening i kommentarfeltet under saken.

Prisen kan komme ned i en milliard kroner, 700 millioner kroner mindre enn OPAK/Metier-rapporten viste. Og museet kan stå ferdig i 2017, ifølge forslaget.

Det er arkitektene Fredrik Torp, Stein Halvorsen og Didrik Hvoslef-Eide som på eget initiativ har utarbeidet skissen. De vil ha nytt Munch-museum i en Munch-park, en sentrumsnær kulturpark nesten på størrelse med Frognerparken. I går presenterte de sin skisse for opposisjonspolitikerne i Oslo.

— Mykt anlegg

— Det dekker fullt ut behovet for Munch-museet, og er et stillferdig og mykt anlegg med park på taket, sier Hvoslef-Eide.

Bygningen er tenkt plassert mellom det planlagte Veksthuset og det nåværende Munch-museet. Stenersenmuseet vil de putte inn i det gamle Munch-museet. På den måten får man to selvstendige museumsbygninger, og mellom dem vil de ha et museumstorg. Museene skal ha hver sin inngang, men også en underjordisk forbindelse.

Effektiv arealutnyttelse

Forslaget baserer seg på samme netto areal som Lambda - minus Stenersen-samlingens arealer (3000 kvm). Ved at man bare bygger i to etasjer, blir den effektive utnyttelsen av de totale arealer bedre - det blir færre trapper, heiser etc. Dette bidrar til langt lavere bruttoareal og dermed billigere pris, ifølge arkitektene.

I OPAK/Metier-rapporten er nytt museumsbygg på Tøyen beregnet til 1,7 milliarder kroner. I det nye forslaget vil prisen ende på én milliard - 700 millioner kroner lavere, mener de.

Rehabilitering av det gamle Munch-museet for Stenersen-samlingen kommer i tillegg. Men bygningen må rehabiliteres uansett, sier Hvoslef-Eide.

Kan åpne i 2017

De mener at museet vil være klar til innflytting allerede i 2017 - fem år tidligere enn det som utrederne i OPAK/Metier sa.

— Halvorsen, Torp og jeg er gamle arkitekter, vi har vært med i mange juryer og vi har masse erfaringer. Dette er realistiske tall, sier Hvoslef-Eide som understreker at deres skisse viser en mulighet, og at det er arkitektkonkurranse i regi av NAL som skal resultere i endelig forslag.

- Spennende

— Jeg synes det er en veldig spennende skisse, et helhetlig grep under vignetten Munch-parken. Et horisontalt bygg i en helhet med veksthus, Naturhistorisk museum og parken. Det er også spennende at dette ser ut til å være vesentlig rimeligere forslag, og at det kan være ferdig i 2017. Dermed slipper man nedetid, sier Libe Rieber-Mohn (Ap).

- Tror du på beregningene når det gjelder pris og fremdrift?

— Nå er dette tunge aktører slik at det er ingen grunn til å tvile på det de har gjort så langt.

- Hvor viktig er dette innspillet?

— Jeg synes det er veldig viktig. For første gang får vi et visualisert alternativ for Tøyen, slik at jeg håper at flere kan la seg begeistre.

Marianne Borgen (SV) sier at hun synes det er flott at erfarne fagfolk på eget initiativ setter seg ned og lager den type alternativ.

— Jeg tror det vil øke begeistringen for Tøyen, sier hun.

Også Carl I. Hagen (Frp) synes det er et interessant og godt forslag.

— Vi har tidligere sagt at Nasjonalgalleriet trenger kun en milliard, og nå har vi fått bekreftet at også Tøyen kun trenger en milliard.

- Får dette deg til å helle mer mot Tøyen?

— Nei, vi står for Nasjonalgalleriet. Det er de tre byrådspartiene som skal velge om de gå skal videre med Tøyen eller Nasjonalgalleriet.

ann.christiansen@aftenposten.no

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Arkitekt Fredrik Torp om Nasjonalgalleriet-striden: En hån mot Kultur-Norge

 2. OSLOBY

  Tøyen-beboere reagerer: Vil ikke ha NRK i nabolaget

 3. KULTUR

  Vil gjøre Nasjonalgalleriet til dansk filial

 4. DEBATT

  Lambda blir ikke bare et Munch-museum: «Lureriet har hittil gått bra»

 5. KULTUR

  Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt et halvt år

 6. KULTUR

  Oslo bygger nye praktbygg langs fjorden. Dette er danskenes løsning.