Kultur

- Dette ligner mer på sirkus enn på politikk

 • Kjersti Nipen
  Journalist

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) var i forrige uke med på åpningen av den europeiske suksessforestillingen "Det moderne øye" på det nåværende Munch-museet. Han har hele tiden sagt at han er optimist og tror bystyret blir enige om et nytt Munch-museum. Nå er han ikke sikker lenger. Junge, Heiko

Et nytt Munch-museum i to etasjer, med gress på taket, som del av en ny Munch-park på Tøyen, vil ifølge arkitektene bak forslaget koste bare 1 milliard kroner, rundt 700 000 mindre enn de utredede alternativene på Tøyen. Stenersenmuseet vil de ha inn i det gamle Munch-museet. Fredrik Torp, Didrik Hvoslef-Eid

 • Når man ikke får de svarene man ønsker seg, kan man ikke gå inn og hente inn et nytt alternativ for Munch-museum rett fra gaten isteden, sier kulturbyråden i Oslo.

Etter ett år, mellom 10 og 15 millioner kroner i konsulenthonorarer og tusen sider utredninger, står Munch-saken på stedet hvil. I formiddag inviterer Ap og SV til pressekonferanse der de presenterer alternativet til Munch-museum som er kommet inn fra sidelinjen fra arkitektene Fredrik Torp, Didrik Hvoslef-Eide og Stein Halvorsen. De mener dette alternativet, med et museum med gresskledd tak på Tøyen, kan bli billigere og stå ferdig tidligere enn noen av de tre alternativene som allerede er utredet på Tøyen.

Ny rapport, samme konklusjon

Samtidig har byråd for kultur, Hallstein Bjercke (V), nå fått den eksterne kvalitetssikringsrapporten fra PWC, som i hovedsak fastholder resultatene fra den store alternativutredningen Opak leverte i september.

— Jeg har mange meter med kunnskap om Munch-alternativene på kontoret mitt. Nå har vi gjort ferdig all den kunnskapsinnhentingen bystyret ba om. Vi har fått flere tusen sider faglig fundert kunnskap, og har brukt ett år og ti-femten millioner kroner på dette. Så viser det seg at opposisjonen ikke er fornøyd med resultatene. Istedenfor å ha tillit til fagmiljøenes kunnskap, hopper de nå på et alternativ de har hentet inn fra gaten, sier Bjercke.

- Dette er synsing

Så langt har kulturbyråden inntatt den diplomatiske rollen: Sagt at han var villig til å diskutere ulike alternativer. Nå er det imidlertid slutt på tålmodigheten.

— Dette ligner mer på sirkus enn politikk. Da jeg begynte i denne jobben for ett år siden, hadde jeg ingen sterke følelser for noen av alternativene, jeg var opptatt av at vi skulle få et nytt museum. Nå må vi ha tillit til de faglige utredningene. Det er ikke tvil om hvilket alternativ som er best: Lambda, sier Bjercke.

Han mener forslaget som nå er kommet på bordet, i realiteten har elementene som allerede er utredet på Tøyen, og at lavere pris og raskere realisering dermed er urealistisk.

— Dette er synsing fra Tøyen-aktivister som har foreslått omtrent det samme tidligere, uten gresset på taket.

- Store svakheter

Andreas Halse, nestleder i kulturkomiteen for Arbeiderpartiet, sier de mener den opprinnelige utredningen av Tøyen-utredningene har store svakheter.

— Det gjelder særlig tidsperspektivet. Det er ingen grunn til å tro at det vil ta lengre tid å utrede og behandle omregulering av Tøyen-tomten, som kommunen selv eier, enn det tok i Bjørvika for Lambda. Svakhetene har gjort det nødvendig for oss å gå videre med et praktisk eksempel på hvordan det er mulig å få et museum på Tøyen langt raskere.

— Er tre arkitekter mer troverdige enn fagmiljøet bak utredningen?

— Det er bedre å spørre motsatt: Er det ikke grunn til å høre på tre av landets mest velrenommerte arkitekter, med mer enn 150 års fartstid tilsammen? Vi har ikke bestilt dette forslaget, det kommer på deres initiativ. Det er et spennende alternativ og må være med i diskusjonen videre. Da er det en fordel om vi ikke går rundt og kaller hverandre useriøse sirkusartister, sier Halse.

Han har ikke fått kvalitetssikringsrapporten, og kan derfor ikke kommentere den.

— I en demokratisk debatt er det veldig vanskelig å kommentere rapporter vi ikke har fått.

kjersti.nipen@aftenposten.no

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nå er det ingen vei tilbake for nytt Munch-museum

 2. KULTUR

  Utsetter åpningen av nye Munchmuseet

 3. KRONIKK

  I dag legges grunnstenen for Lambda: Det nye museet vil styrke Oslo som internasjonal kulturby

 4. OSLOBY

  Milliardløftene til Tøyen kan bli brutt. Foreløpig er kun millionløftene innfridd.

 5. OSLOBY

  Opposisjonen krever fortgang i milliardprosjektene på Tøyen

 6. OSLOBY

  Med denne tegningen kaster Venstre seg inn i debatten om hvor den nye T-banen i Oslo skal gå