Kultur

Rapper avlyser Rockefeller-konsert på grunn av norsk band

Talib Kweli på Quartfestivalen i 2007.

Talib Kweli skulle spille på Rockefeller mandag kveld. Nå avlyser han konserten fordi han ikke vil spille et sted hvor metalbandet Taake har spilt.

  • Kristin Storrusten
    Kristin Storrusten

«Ser ut som Rockefeller verdsetter nazi-band mer enn meg så jess det ser ut som det er avlyst. Det du kan gjøre er å spørre folkene på Rockerfeller Oslo (sic.) hvorfor de heller vil invitere nazister enn svarte artister til sitt konsertsted. Det ser ikke bra ut for byen.»

Seems like @rockerfelleroslo values Nazi bands over me so yea it’s looking like it’s cancelled. What you can do is … https://t.co/K7mkZ30ASq

Dette skriver den amerikanske rapperen Talib Kweli på Twitter. Han skulle spille på Rockefeller mandag kveld, men skriver at han avlyste etter å ha fått kjennskap til at det bergenske metalbandet Taake har spilt på Rockefeller.

Taake spilte sist på Rockefeller 1. desember i fjor, og skal tilbake 20. april 2019.

Aftenposten har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Rockefeller, men de er opptatt i møter knyttet til Kwelis avlysning.

Daglig leder for Rockefeller, Roar Gulbrandsen, har postet en kommentar på Facebook-sidene til konserten.

- I anledning dagens avlysning av konserten med Talib Kweli er vi lei oss for at artisten tillegger oss oppfatninger vi ikke kjenner oss igjen i. Rockefeller har i sin 33-årige historie alltid tatt aktivt avstand fra rasisme og nynazisme. Vi har stor tillit til Inferno, vår samarbeidspartner gjennom 20 år, og de vurderinger de gjør, står det.

Han skriver at Inferno-festivalen blant annet har drevet prosjekter mot mobbing, trakassering og diskriminering.

Omstridt band

Taake skulle reist på USA-turné tidligere i år, men måtte avlyse etter storm i sosiale medier. Stridens kjerne er at et bandmedlem i 2007 opptrådte med et hakekors malt på brystet under en konsert i Tyskland. Flere artister, blant annet Talib Kweli, avlyste sine konserter på steder der Taake skulle spille.

Taake skrev i en uttalelse 28. februar at hvis Talib Kweli hadde «giddet å sjekke fakta, ville han innsett at han har satt seg selv i en posisjon hvor han ser ut som en som ikke kjenner, eller til og med bryr seg om, fakta, og som lett lar seg manipulere av andre til å danse til deres fløyte.»

Kweli viser nå på Twitter til en kommentar på nyhetssiden MetalSucks som mener Taakes forklaring ikke holder. «Kanskje er de ikke faktiske nazister, men de er i det minste veldig islamofobe og på det verste åpent rasister,» skriver Vince Neilstein.

I 2012 ble Taake nominert til Spellemannsprisen, og flere kalte tekstene deres voldelige og antimuslimske. Styreleder i Spellemannsprisen, Marte Thorsby, uttalte den gangen at «vi har full ytringsfrihet i Norge, og en spellemannjury vil ikke på noen måte sensurere innhold.»

Taakes frontfigur Ørjan Stedjeberg, kjent som Høst, tok ikke telefonen mandag ettermiddag. I februar sa han til Bergens Tidende at hakekorset ikke ble brukt for å støtte nazistenes ideologi, men for å gjøre noe ekstremt.

Twitter-aktivist

Kweli er aktiv på Twitter, og bruker kanalen for å svare skuffede fans og andre på hvorfor han nekter å spille. I løpet av få timer la han ut over seksti meldinger om saken.

«Rockerfeller (sic.) nektet å snakke med meg. De støttet i stedet nazibandet og nektet å svare meg på telefon eller melding. De respekterer ikke people of color, jøder, muslimer eller menneskeheten. All respekten deres er for nazister og penger. Fred ut.»

Thank you. @rockerfeller refused to speak with me. They stood by the Nazi band instead and refused to return my cal … https://t.co/npgtwID473

Les mer om

  1. Konsert