Norges best besøkte kunstutstilling gjennom tidene

Over en halv million mennesker besøkte jubileumsutstillingen «Munch 150».

Køen utenfor Nasjonalgalleriet før åpningen av «Munch 150» i juni.
  • Eivind Nicolai Lauritsen

Utstillingen, hvor malerier fra 30 ulike eiere har gitt tillatelse til å stille ut samtidig, åpnet 2. juni. De siste fire månedene har besøkende fra både inn— og utland flokket til museene for å se de rundt 270 verkene.

484.325 besøkende var innom hovedutstillingen, og over 25 000 tok turen til Edvard Munchs vinteratelier på Ekely, Universitetet i Oslos aula og Freia-salen.

Dette gjør Munch 150 til Norges best besøkte kunstutstilling gjennom tidene.

Midlertidige besøkstall fra Nasjonalgalleriet viser at rundt 38 prosent av de besøkende var nordmenn. De mest Munch-interesserte utlendingene kommer fra USA og Italia.

Besøkende fra disse to landene utgjorde rundt fjorten prosent av alle som var innom Nasjonalgalleriet under jubileumsutstillingen.

Utvidet åpningstid

I håp om å slippe å skuffe de skuelystne som tok turen til siste dag av jubileumsutstillingen på Nasjonalmuseet og Munch-museet, valgte arrangørene av Munch 150 å utvide åpningstiden slik at alle som sto i kø klokken 19.00, slapp inn.

– Køene har vært så lange de siste dagene, og vi vil ikke sende folk hjem uten å ha få sett utstillingen, sier prosjektleder for Munch 150 , Elsebet Kjerschow.

Les også

Kø for siste glimt av Munch

De som sto i køen da dørene egentlig skulle stenge, fikk mulighet til å se hele utstillingen før maleriene og de andre verkene ble sendt tilbake til sine respektive eiere.– De skal få tid til å se seg om, men vi har ikke kapasitet til å holde åpent til midnatt. Vaktene har jo stått der i hele dag, forklarer Kjerschow.

Den siste helgen av utstillingen var preget av lange køer. Mange var nødt til å vente i opp mot to timer før de fikk se innsiden av museene, og det var flere som ga opp før de nådde døren.

— Over all forventning

Kjerschow er svært fornøyd med utstillingen, og forteller at besøkstallene har vært bedre enn de våget å håpe.

- Vi hadde en tanke om at 300.000 besøkende ville vært fantastisk, men vi hadde aldri sett for oss dette. Jeg tror det viser at nordmenn er mer kunstinteresserte enn man har trodd, sier prosjektlederen.

Hun har selv hatt stor glede av kunstutstillingen, som er den mest omfattende utstillingen av Munchs verker gjennom tidene.

— Noen av rommene er jo rett og slett sakrale, som for eksempel sommernattsrommet på Nasjonalgalleriet.