Kultur

Den store journalistprisen til Dagbladets «Våtdraktmysteriet» og til Kommunal Rapport

To bidrag får prisen i år. Dagbladet vinner nok en pris for historien om to druknede flyktninger.

Vegard Venli (t.v.), journalist i Kommunal Rapport, får her Den store journalistprisen 2016. Den delte han med Dagblad-journalistene Tomm W. Christiansen og Anders Fjellberg, for «Våtdraktmysteriet». Foto: Gard L. Michalsen/Medier24.com

 • Øystein Aldridge

Juryen, ledet av Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle, ser seg i år nødt til å gi Den store journalistprisen til to kandidater.

Dagbladets Anders Fjellberg og Tomm W. Kristiansen får prisen for Våtdraktsmysteriet . Vegard Venli i Kommunal Rapport får prisen for sitt arbeid med å få åpnet det digitale aksjonærregisteret i Norge.

I begrunnelsen for å gi Venli prisen, sier Stanghelle blant annet dette:

— Han kjempet mot hemmelighold og innsynsnekt. Med insisterende troskap på ideen om et åpnere samfunn, nektet han å ta mange titalls nei for nei. Han møtte stengte dører, men det bare stimulerte ham til å banke hardere på. Han ville avsløre dobbeltroller og inhabilitet, men hos det offentlige fikk han ikke adgang til de verktøyene han trengte, sier Stanghelle.

— Han er journalisten som helt på egen hånd i en liten redaksjon sørget for at den mest uttømmende oversikten over hvem som eier aksjer i norske selskaper, nemlig det digitale aksjonærregisteret, er blitt offentlig eiendom. Vegard Venli er en døråpner av sjelden kaliber, fortsetter Stanghelle.

 • Mer heder og ære til Våtdraktmysteriet :Dagbladet vant SKUP-pris for tredje år på rad!

- Historien er helt spesiell

Om Våtdraktmysteriet sier Stanghelle dette:

— Årets andre prisvinner er journalistikk av et helt annet slag. Det er journalistikk som rører ved oss som mennesker, som makter å rive oss løs fra det overveldende, og minne oss om den evige sannheten «mennesket først».

Våtdraktmysteriet er allerede en prisgrossist. At dette arbeidet nå også hedres med den store journalistprisen, er helt riktig, fortsatte juryformannen.

— For mellom alle de titusenvis av reportasjene fra fjorårets europeiske flyktningdrama, skiller Anders Fjellberg og Tomm W. Kristiansens journalistikk seg ut. Historien om to anonyme unge menn som flyktet sammen, slet sammen, druknet sammen, men som hver for seg drev i land i Nederland og i Norge, er helt spesiell. Den er historien om drøm og tragedie, vilje og desperasjon, om nettopp disse to og om de mange, sier Stanghelle.

 • Hele Harald Stanghelles tale i forbindelse med utdelingen kan du lese på Medier24.com

Prisdryss for Våtdraktmysteriet

OPT_tb0bdadf_doc6pk8ax4i5hu1c2z3rd0e_doc6pk8hq9epsl5my2x9cw-drCtrtgICh.jpg Foto: Evertsson, Henrik

I mars vant Dagbladets journalist Anders Fjellberg og fotograf Tomm W. Kristiansen SKUP-prisen for samme reportasje. Våtdraktsmysteriet handler om to lik som ble funnet i identiske våtdrakter i Norge og Nederland i fjor. Dagbladet nøstet opp historien om de to og identifiserte likene, noe politiet ikke hadde greid.

Våtdraktsmysteriet har tidligere vunnet SKUP-prisen, Internasjonal reporter-prisen, Amnestys pris for fremragende journalistikk i feature-kategorien og European Press Prize.

31 kandidater var vurdert til prisen i år.

Les mer om

 1. Medier

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Den store journalistprisen til Glassjenta

 2. KULTUR

  Per Egil Hegge får Den store journalistprisen sammen med Finn Graff: – Jeg har vært pensjonist i 13 år, så det begynner å bli litt sent

 3. KULTUR

  SKUP-prisen går til VG

 4. KULTUR

  Årets SKUP-pris til Dagens Næringsliv

 5. KULTUR

  Helje Solberg blir ny nyhetsdirektør i NRK

 6. KULTUR

  SKUP-prisen til Dagens Næringsliv