Kultur

Per Anders Johansen blir ny Moskva-korrespondent

 • Petter Winther

PerAndersJohansen-OgjrtAA2lQ.jpg Foto: Signe Dons

 • Dette er drømmejobben.

Johansen har tidligere vært nyhetsredaktør i Dagsrevyen, i tillegg til at han har vært innom Morgenbladet, Brennpunkt og Dagsnytt. For ikke å glemme at han i 1990 var redaktør i studentavisen Universitas. Allerede i 1993 kunne han smykke seg med tittelen «prisvinnende journalist», etter å ha stukket av med SKUP-prisen.

— Norges beste gravejournalist

Det er likevel ikke bare journalistisk erfaring som gjorde at Johansen fikk korrespondentstillingen. Sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten trekker frem flere årsaker:

— For det første har han gode kunnskaper om Russland. Han har vokst opp og bodd der, i tillegg til at han har holdt seg oppdatert i ettertid. Det gjør at han har dyp innsikt i russisk mentalitet og arbeidsliv.

— Dessuten er han Norges kanskje fremste gravejournalist. Kombinasjonen gjør ham meget godt egnet til jobben.

Hansen forklarer at forholdet mellom Norge og Russland nå er på frysepunktet, og at det for Aftenposten derfor er viktig å være tilstede.

— Vi hadde en intern utlysning av stillingen, men vi er så heldige at vi har flere journalister som er kvalifisert for stillingen.

Korrespondentbarn

Per Anders Johansen sier at årene i Sovjet gjorde dypt inntrykk.

— Ja, jeg var jo selv et korrespondentbarn. Jeg var ti år da min far (Jahn Otto Johansen) ble korrespondent i Sovjet. Det var en skjellsettende opplevelse.

Johansen ble kastet inn i den russiske skolen uten å kunne noe særlig av språket. Når han forteller om opplevelsen, legger han ikke skjul på at det var et kraftig kultursjokk, og at opplevelsen har forandret ham som person.

— Det var mange som var sjokkert over at faren min tok oss inn i den sovjetiske skolen, men i ettertid er jeg glad for at han gjorde det.

- Vaktmesteren kan være en KGB-offiser

Noe av det han lærte under oppholdet i Sovjet var at mange ting ikke er som det ser ut

— Vaktmesteren kunne være KGB-offiser. En lampe kunne være en mikrofon.

Likevel er han klar på at det var stor forskjell mellom det inntrykket som man hadde av Sovjet på den tiden, og den virkeligheten han møtte.

— De norske barndomsvennene mine trodde jo at jeg aldri kom til å komme tilbake.

Flere strenger å spille på

I dag tror Johansen at det er viktigere enn noensinne å forstå russerne. Han mener det er viktig å følge med, og trekker frem at nesten ingen forutså murens fall, nettopp fordi man ikke fulgte godt nok med.

— Jeg tror mange er skremt over dagens situasjon. Konflikten i Ukraina er kanskje den viktigste konflikten som foregår akkurat nå. Dette er drømmejobben. Det er fantastisk spennende med tanke på det som skjer nå.

Og mens Aftenpostens nyhetsredaksjon mister det som sjefredaktøren omtaler som «en av Norges beste gravejournalister», så ser Johansen selv frem til å vise flere sider av seg selv.

— Det blir sikkert litt graving også, men jeg ser frem til å skrive om dagligliv, sport og kultur. Jeg har flere strenger å spille på.

 1. Les også

  Busstasjon angrepet i Øst-Ukraina

 2. Les også

  Spørsmålet er: Kommer Putin?

 3. Les også

  Hellas har en Plan B: Russland

 4. Les også

  Ni punkter om Norge og trusselen fra Russland