De rike døde

Ryktet forteller at Elvis' manager Colonel Tom Parker reagerte med et slags «dette endrer ingenting» da han fikk vite om rockerens død i august 1977.

Elvis er på Forbes' liste over døde artister som tjener mest.

Sant eller ikke, det er riktig at både musikere og andre kunstnere ofte kan tjene like mye eller gjerne mer penger etter sin død.

Det amerikanske økonomimagasinet Forbes setter hvert år opp oversikten over «top-earning dead musicians». På listen for 2013 troner nok en gang Michael Jackson (døde 25. juni 2009) øverst på listen.

Jackson tjente inn 160 millioner dollar, nesten én milliard kroner, i løpet av fjoråret.

Til sammenligning har Forbes rangert Madonna som verdens mesttjenende levende kjendis i fjor, med 125 millioner dollar. For popmusikere kan det altså være mer lukrativt å være død, kynisk nok.

Flere inntekter

Michael Jacksons inntekter kommer fra platesalg, billetter til to Cirque du Soleil-show basert på hans musikk, samt eierskapet i publishing-selskapet Sony/ATV, som har rettighetene til hit-katalogen fra blant annet The Beatles, Lady Gaga, Eminem og Taylor Swift.

  1. mai kommer det for øvrig nok et album med hittil ukjente låter, kalt Xscape .

Bak Michael Jackson på Forbes' toppliste er Elvis (55 millioner dollar), Bob Marley (18 mill.), John Lennon (12 mill.) og Jenni Rivera (7 mill.).

Les også

Er det mulig å utdanne seg til popstjerne?

Rett etter kommer Richard Rogers, George Harrison, Tupac Shakur, Frank Sinatra og Notorious B.I.G., som alle tjente 6 millioner dollar i løpet av fjoråret. Med unntak av nykommeren Jenni Rivera, er listen helt lik den fra 2012.

— Å dyrke døde musikeres arv kommersielt er noe veldig typisk amerikansk, samtidig er det kult at arven faktisk blir holdt i live. Men det er klart, etter x antall såkalt nye plater med Tupac, så ligner det mer og mer på gravrøveri, sier musikkekspert Asbjørn Slettemark.

Cobain-musikal

Dagens «jubilant» Kurt Cobain når ikke opp på Forbes' liste lenger. Han toppet den i 2006, etter at enken Courtney Love skal ha solgt deler av Nirvanas låtkatalog.

Les også

Hva har Michael Jackson, Stevie Wonder og Ella Fitzgerald til felles?

Likevel er det mulig at Cobain kan dukke opp på nytt i fremtiden, nå som Love og parets datter Frances Bean Cobain (21) igjen planlegger å lage en Broadway-musikal om den døde rockerens liv.

"Top-earning dead musicians"-listen setter Forbes opp ved å estimere inntekter fra offisielle statistikker som Nielsen SoundScan, RIAA og Pollstar, samt etter samtaler med advokater som styrer de døde artistenes bo.

Lite norsk

Her hjemme har man ikke de samme inntektene for døde artister som spesielt i USA. I toppen av Gramo-statistikken over mest spilte artister på norsk radio i 2012, er det for eksempel ingen.

Les også

Husker du Grungen?

— Det er ikke så mange popstjerner i Norge som har dødd unge, og vi er et lite land med et lite marked. Dessuten har vi ingen tradisjon for å dyrke dette kommersielt, sier Asbjørn Slettemark.

Han tipper det kan ligge mest penger i den musikalske katalogen etter popnestor Arne Bendiksen, eventuelt danseband-direktør Audun Tyldens plateselskap.

Ellers ser man at avdøde Joachim Nielsens musikk brukes med stor suksess i stykket Verdiløse menn på Nationaltheatret. I september skal det også komme en samleboks med uutgitt Jokke-materiale.

— At arven etter Jokke holdes i live på denne måten, er kult. Dette er gjort på en solid og kunstnerisk interessant måte, sier Asbjørn Slettemark.

robert.gjestad@aftenposten.no