Kultur

Lot seg ikke skremme fra religionssatire

Redaktør presenterte bladet som antireligiøst og venstreorientert.

Utgiveren av Charlie Hebdo var blant de drepte i gårsdagens terrorangrep i Paris. Her er han avbildet med en utgave av bladet som i 2012 harselerte med den islamkritiske filmen The Innocence of Muslims og bråket rundt den. FOTO: MICHEL EULER, AP/NTB SCANPIX

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist

Redaktør og tegner i det satiriske bladet Charlie Hebdo, den nå drepte Stéphane Charbonnier, skrev for et drøyt år siden at hverken trusler eller rasismepåstander ville stoppe dem.

Ukebladet som i går ble angrepet, har flere ganger trykket tekst og tegninger om profeten Muhammed. I 2006 publiserte bladet de såkalte Muhammed-karikaturene, som utløste rabalder i store deler av den muslimske verden. De ble da saksøkt av muslimske organisasjoner i Frankrike, men ikke dømt.

- Fra venstre til ytre venstre

Bladet kommer ut på onsdager og inneholder tegneserier, vitser og polemiske tekster. Både religiøse ledere, politikere og det ekstreme høyre får gjennomgå i spaltene. Redaktøren har tidligere sagt at profilen er antireligiøs og venstreorientert. I et innlegg i avisen Le Monde for et drøyt år siden skrev han at medarbeidernes politiske oppfatninger spente fra venstre til ytre venstre og til anarkisme.

- Vi er ikke rasister

Redaktøren, som forfattet innlegget sammen med en journalist, gikk i rette med påstander om at bladet er rasistisk.

- Selv om det ikke er like lett som i 1970-årene, vil vi fortsette å latterliggjøre prester, rabbinere og imamer. Lik det, eller la være, skrev de.

Og det har de også fortsatt med. Senest i går sendte bladets twitterkonto ut en tegning av lederen i den ekstreme islamistgruppen Den islamske staten, der han ønsker folk god helse. Tweet-teksten fra magasinet lyder «Beste hilsener, forresten».

Brannbombe i 2011

En natt i november 2011 ble redaksjonen utsatt for et angrep med en brannbombe og nettsidene ble hacket.

- Heldigvis kom ingen til skade, men alt er ødelagt. Vi kan ikke jobbe her mer, og flere i redaksjonen har fått sjokk, sa redaktør Stéphane Charbonnier — ofte kalt Charb - til Aftenpostens reporter på stedet den gangen.

Charia Hebdo

Bladet hadde like før gårsdagens attentat reklamert for siste neste nummer, som het Charia Hebdo. Charia spiller her på ordet for den islamske lovgivningen sharia. Utgaven tok for seg islams inntog i den arabiske vår og det sto at Muhammed var gjesteredaktør. Coveret truet med hundre piskeslag hvis man ikke døde av latter.

- Men bare som satire. Ingen av tegningene er kontroversielle, bedyret redaktøren.

Driver gjøn med kristne

Bladet driver også harselas med andre religioner. I 2012 ble de saksøkt av en katolsk organisasjon for å ha knyttet pedofili til et Jesus-sitat.

Og i Charia Hebdo-nummeret drev de også gjøn med voldsomme reaksjoner på et teaterstykke i Frankrike om hvordan ansiktet til Kristus eldes på et maleri.

Fortsatte med karikaturer

Tweet fra Charlie Hebdo: IS-leder Baghdadi ønsker folk god helse.

I 2012 trykket de flere Muhammed-karikaturer, blant annet en tegning der profeten var naken. Dette skjedde samtidig som det allerede var hissig stemning rundt filmen The Innocence of Muslims. Og i januar 2013 kom en hel 64 siders utgave om profeten Muhammeds liv. Den nå døde redaktør Charbonnier — kjent som tegner under navnet Charb - sa da at det er viktig å bli kjent med Muhammed.

- Før man ler av en skikkelse, bør man kjenne ham. Vi vet mye om livet til Jesus, men ingenting om Muhammed.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Profilert journalist i Charlie Hebdo sier hun sluttet fordi magasinet ikke lenger tør å kritisere islamsk ekstremisme

 2. DEBATT

  Ytringsfriheten etter angrepet på Charlie Hebdo

 3. VERDEN

  Blasfemi er blitt et politisk våpen. Nå blir det farligere å spotte Gud i flere land.

 4. A-MAGASINET

  Flemming Rose – en jaget mann

 5. KULTUR

  Norske forlag: – Ville gitt ut «Sataniske vers» også i dag

 6. SID

  Norsk ytringsfrihet ofres på antirasismens alter | Preben Dimmen