Kultur

Deeyah Khan er årets Peer Gynt

Filmregissør, musikkprodusent og menneskerettighetsaktivist Deeyah Khan får Peer Gynt-prisen.

Deeyah Khan under Fritt Ords visning av hennes film "Jihad - helige krigere" i fjor. Til høyre tidligere Aschehoug-sjef William Nygaard.
  • Ntb
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

— Jeg håper at dette vil gi en kilde til inspirasjon for unge mennesker som bor i våre minoritetsmiljøer, sier Khan i en pressemelding i forbindelse med kunngjøringen.

Det er Stortinget som hvert år peker ut hvem som skal få hedersbemerkningen Årets Peer Gynt, og prisen går til noen som har markert seg på en positiv og samfunnsnyttig måte, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet.

Tidligere har personer som Ole Gunnar Solskjær, Magnus Carlsen, Gro Harlem Brundtland og Eva Joly fått prisen.

Les Aftenpostens portrett av Deeyah Khan:

Les også

Deeyah Khan hadde sterke grunner til å avsky jihadister. Så laget hun film om dem.

— Veldig stolt

— Jeg er godt kjent med tidligere vinnerne og er veldig stolt over å bli regnet blant dem. Jeg føler meg spesielt beæret over å være den første kvinnen med innvandrerbakgrunn, noe som reflekterer et nytt, mer mangfoldig Norge, sier Khan.

Selv om Khan nå er bosatt i London, er hun stolt av å være norsk og å representere Norge i kampen for menneskets og særdeles kvinners rettigheter.

— Jeg mener bestemt at kvinner har en svært viktig rolle å spille i utformingen av samfunnet, sier Khan.

Prisgrossist

Khan er født i Oslo og ble først kjent som musiker under kunstnernavnet Deepika. Senere har hun regissert flere filmer, og i 2013 fikk hun Emmy-pris for filmen «Banaz: A love story».

Tidligere i år ble Khan tildelt Gunnar Sønstebys pris for 2016, og i fjor fikk høst ble hun tildelt både Kulturdepartementets og Universitetet i Oslos menneskerettighetspris, samt Plan Norges jentepris.

Hennes dokumentar «Jihad» er nominert til den britiske Bafta-prisen, som deles ut i London søndag kveld.