Kultur

Lite bullshit fra Silvana Imam

Uansett om hennes utgivelser ikke alltid når helt opp til topp, finnes det ingen andre som Silvana.

 • Malin Kulseth
  Malin Kulseth

Vår vurdering:

5 av 6

Silvana Imam lever nå både live og på plate. Her fra Øyafestivalen 2015. Foto: Monica Strømdahl

Den svenske rapperen Silvana Imam albumdebuterte med Rekviem i 2013. Siden har hun raskt blitt en av Sveriges største rapartister. Hun har fått flere priser de siste årene og vant blant annet Guldmicken, prisen for årets liveartist, på P3 Guldgalan tidligere i år.

På hederlig vis har Silvana tatt en plass i offentligheten som var som reservert for henne. Hun har litauisk mor og syrisk far og kom til Sverige med storesøsteren da hun var fire år. Hun er lesbisk og har en mastergrad i psykologi.

Debuten ble utgitt på Playground Music, men de kreative brikkene falt virkelig på plass da hun møtte sine likemenn i Respect My Hustle. Et slags kreativt kollektiv ledet an av Babak Azarmi som representerer blant annet Adam Tensta og Erik Lundin.

Hør ukens beste låter:

Selvbiografisk

De to siste årene har hun utgitt EP-ene När Du Ser Mig – Se Dig (2014) og Jag Dör For Dig (2015). Sistnevnte etter at hun ble signert til Sebastian Ingrosso-labelet Refune Music. Naturkraft er hennes andre fullengder, og åpnes med at moren leser en tekst på litauisk med korsang i bakgrunnen.

På det tredje siste sporet «Talal», hører vi faren hennes lese en tekst på arabisk akkompagnert av det syriske strengeinstrumentet oud, og hele albumet har et selvbiografisk preg.

Andresporet «Hon Va» er en oppsummering av livet fra hun kom til Sverige som fireåring, med alle dets utfordringer fra skolegangen da hun sto frem som lesbisk, og da hun fant sin plass med RMH og «visste de var början på nått grandiost».

Marit Larsen solid tilbake:

Les også

Står godt på egne ben

«I.M.A.M. pt. 2» med hele Norges Unge Ferrari og Babak Azarmi følger opp låten «I.M.A.M.» fra 2014, som hun på nesten rituelt vis åpner liveshowene sine med. Låten ble premiert på Stockholm Fashion Week i januar. Selv om det åpenbart var et svensk øyeblikk der og da, føyde det seg også inn i rekken av historiske #norskehiphopøyeblikk da snutter av opptredenen med Unge Ferrari spredte seg på sosiale medier.

Lite bullshit

Det er lite bullshit med Silvana Imam, og det er kanskje noe av grunnen til at hun er blitt så stor så fort. Som hun fastslår i «Power Ranger»: «Allt jag gör är viktigt».

Budskapet til Silvana Imam er klart og grandiost. Hun maler regnbuefarger over Sverige og vil åpne opp for å slippe til absolutt alle. Det aller tyngste alvoret blir mikset med en tur på klubben på «Helt Fucked» med RMH-kollega Michel Dida.

Silvana er full og sint på det svenske samfunnet, før låten glir over i beruset nachspielsex på neste spor «Ta Av Dig». Platen rundes av med «Väck mig När Ni Vaknat», også gjestet av Unge Ferrari, som både er platens mest melodiske og dystopiske låt.

Intimprat for voksne:

Les også

«Det er knapt én tone, rytme eller ord på dette albumet som passer inn på unge pikerom».

Kjærlighet, sex og beruselse

All høytideligheten tatt i betraktning kan det tidvis føles som hun gjentar det samme budskapet til det nesten kjedsommelige, men det mange ikke forstår er at når man har noe viktig å si er man nødt til å gjenta seg selv til det synker inn hos massene.

Kjærlighet, sex og beruselse gir oss allikevel noen intime avbrekk fra alvoret. Ikke dermed sagt at kjærlighet ikke er alvorlig.

Naturkraft har bedre flyt og er litt mindre intenst og krevende å høre på enn hennes tidligere utgivelser, men det er fortsatt helt klart at det er live Silvana virkelig kommer til sin rett. Konsertene hennes er nesten som performance-kunst, à la russiske Pussy Riot. På Bylarm i 2015 sto publikum nesten sjokkert igjen etter tredve intense minutter og forsto knapt hva som traff dem.

Hun erklærer at hun allerede er en legende, eller i alle fall blir en før hun dør, og har unektelig rett. Uansett om hennes utgivelser ikke alltid når helt opp til topp, finnes det ingen andre som Silvana.

Les mer om

 1. Anmeldelse
 2. Sverige
 3. Pussy Riot
 4. Silvana Imam
 5. Hiphop (musikk)

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Slik får du mest og best musikk ut av Øya-dagene

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Solsidan-skuespillerens oppvekst var preget av alkoholisme, overgrep og spiseforstyrrelser. Nå lager hun humor om det.

 3. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, fredag 10. november

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Erik Poppe om 22.juli-filmen: – Den aller vanskeligste filmen jeg har laget.

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  En voldsom forelskelse og en telefon til Frankrike sendte Ingvild Kjerkol inn i politikken

 6. KULTUR
  Publisert:

  Kan Gomorrah bli årets beste TV-serie?