Kultur

Avishus er blitt nytt hjem for dokumentarfilmskapere

TORONTO (Aftenposten): VG TV satser sterkt på innkjøp av norske og utenlandske dokumentarer, og viser dem via nett og snart en egen TV-kanal.

VG TVs innkjøpssjef Linn Aronsen er på plass på filmfestivalen i canadiske Toronto. Der leter hun etter internasjonale dokumentarfilmer side om side med kjøpere fra kino- og TV-bransjen fra hele verden. Jan Gunnar Furuly

 • Jan Gunnar Furuly

At en norsk avis er på plass med sin egen innkjøpssjef for dokumentarer vekker oppsikt på filmfestivalen i Toronto.

— Ja, jeg ser at øynene til salgsagentene begynner å rulle litt når jeg introduserer meg, og forteller hvem jeg er, ler innkjøpssjef for VG TV, Linn Aronsen overfor Aftenposten når vi møter henne på en utekafe rett foran Toronto-festivalens hjerte, Tiff Bell Lightbox.

— De skjønner ikke helt dette, og har aldri vært i den situasjon at de har forhandlet med et avishus om salg av dokumentarfilm, legger hun til.

AFTENPOSTEN TV: Se dokumentarer og serier

Side om side med kolleger fra kino- og TV-bransjen fra hele verden jakter Aronsen nå på internasjonale dokumentarer som skal presenteres på VG TV det kommende året.

Linn Aronsen i VG TV inviterer også norske dokumentarfilmskapere til samarbeid med den nye plattformen for strømming av dokumentarer. Avishuset har allerede vært co-produsenter og investorer i flere norske prosjekter. Jan Gunnar Furuly

Avishuset går også inn som co-produsent på norske dokumentarer, og legger betydelig finansiering på bordet overfor det norske dokumentarfilmmiljøet.

Blir egen TV-kanal fra november

Dokumentarfilm har trange kår på norske kinoer, og de fleste filmene som settes opp får beskjedent billettsalg. Hos VG TV kan dokumentaristene nå mange hundre tusen seere, viser erfaringene hittil.

Og fra begynnelsen av november kan TV-seere over hele landet klikke seg inn på VG TV som en regulær TV-kanal via kanaltilbudet til Canal Digital.

Den skal bli en ny konkurrent til TV 2 Nyhetskanalen, med direkterapportering av løpende nyhetssaker, og visning av dokumentarer på kveldstid.

Solgte sjelen til Satan

— Dette er en utrolig spennende satsing fra VG TV, og det gir oss helt nye muligheter, sier produsent Christian Falch i produksjonsselskapet Gammaglimt.

Les også:

Les også

Oslo Kino inngår fredsavtale med Hollywood-distributør

Akkurat nå lager Falch en ambisiøs tre-episoders dokumentarfilm om tre black metal fans fra Colombia, Iran og Hellas som reiser til Norge for å møte sine idoler i Oslo. Filmskaperne har også oppsøkt dem i deres hjemmemiljø.

Serien som heter Blackhearts kommer først til neste år, men produsent Falch lover allerede nå unike glimt inn i black metal-miljøet.

Tre black metal-fans fra Colombia, Iran og Hellas valfarter til Norge for å møte sine helter i dokumentarfilmserien Blackhearts. Serien produseres av Gammaglimt og kommer på VG TV neste år. Gammaglimt

— Hovedpersonen fra Colombia solgte sjelen sin til Satan i en seremoni som varte i to timer, for å være helt sikker på at han skulle få visum til Norge. Vi har filmet en utrolig seanse med satanprester og nakne damer, så dette blir det voldsomt bra dokumentarfilm av, sier han.

— Dette er folk som har sterke oppfatninger av hvordan det norske black metal-miljøet er, og de ser kanskje for seg at det brenner kirker over alt og at musikerne her er harde satanister. Det viser seg at de blir noe skuffet når de møter sine helter, som er tilsynelatende helt vanlige norske gutter, ler Falch.

- Får større frihet

En av de deltagende i filmen er Giorgos Germenis. Han er en av 18 representanter i det greske parlamentet fra det ekstreme høyrepartiet Gyldent Morgengry, men også aktiv black metal-musiker i bandet Naer Mataron.

Sina er den eneste black metal-artisten i Iran og lever konstant med trussel om strenge straffer dersom han blir tatt av myndighetene. Black metal er strengt forbudt i Iran. Han deltar i filmen Blackhearts. Gammaglimt

VG TV har investert 200.000 kroner i filmen, som også er støttet av Fritt Ord, Norsk filminstitutt, Midtnorsk filmsenter og Filminvest Midt-Norge. Totalt er budsjettet 4,1 millioner kroner.

— VG TV betaler kanskje noe under halvparten av det en tradisjonell investor som NRK og TV 2 ville gjort, men til gjengjeld har vi mye større kunstnerisk frihet til å lage dokumentaren slik vi vil. Mens TV-kanalene legger seg veldig opp i både innhold og form, har vi helt frie hender fra VG TV, sier Falch.

Les også:

Les også

Jessica Chastain: - Fantastisk å jobbe med Liv Ullmann

— Det har dessuten blitt vanskeligere og vanskeligere å slippe til hos NRK og TV 2 fordi budsjettene deres stadig blir trangere, legger han til.

I fjor var VG TV også investor og medprodusent i skifilmen Supervention, som ble en gedigen kinosuksess og solgte hele 37.700 billetter på norsk kino.

Kjøpte Sundance-vinner fra i år

VG TV har allerede markert seg sterkt som nettkanal for visning av kvalitetsdokumentarer, og kan vise til svært høye seertall.

Blant annet har avisen sikret seg dokumentaren Rich Hill, som tidligere i år vant hovedprisen på prestisjetunge Sundance Film Festival i USA. Den har foreløpig hatt over 92.000 visninger.

Return to Homs, en annen prisvinnende dokumentar om krigen i Syria, er foreløpig vist over 100.000 ganger.

Carlsen-dokumentar sett av 750.000

Mens rekorden til VG TV så langt er en egenprodusert dokumentar om sjakkesset Magnus Carlsen – sett av 750.000 hittil. En annen egenprodusert film, Da Alin kysset Lars, har 239.000 visninger.

Les også:

Les også

Han kan bli første nordmann som Oscar-nomineres for beste regi

Andre filmer avisen har sikret visningsrettigheter og lagt ut på nettet er: Oscar-vinneren Searching for Sugar Man (34.000 visninger), På innsiden av Nord-Korea (217.000), Diary of a teenage virgin (418.000) og klassikeren Queen of Versailles (227.000).

Solgte 6000 billetter på kino

— Vi hadde nylig kinopremiere på vår Opprørske oldemødre, som etter mye arbeid fikk litt over 6000 solgte billetter. Det er vi faktisk godt fornøyd med. Men selv om film absolutt er best på kino, er mulighetene for strømming via VG veldig fristende for oss, sier produsent Falch i Gammaglimt.

NRK: Merker økt konkurranse

NRKs innkjøpssjef for dokumentarer, Fredrik Luihn, er også til stede på filmfestivalen i Toronto.

— At VG TV gjør inntreden her betyr jo mer konkurranse. De senere årene har vi merket økt trykk etter å kjøpe dokumentarer, særlig fra Netflix. Det er blitt enda vanskeligere for NRK å få de programmene vi ønsker. Men for publikum betyr jo dette økt tilbud av dokumentarer, sier han.

Les også:

Les også

- Norge risikerer å bli en fattigere filmnasjon

— Netflix opererer bak en betalingsmur, og er ofte tidlig ute med dokumentarer. For oss er innkjøp av disse dokumentarene, og visning i vinduet etter Netflix, mindre interessant, legger han til.

For NRK er NRK2 den store dokumentarkanalen, men også statskanalen legger ut store mengder norske og utenlandske dokumentarer på nett.

— Seertallene VG TV viser til må tas med en klype salt. Det er stor forskjell på seertallene NRK opererer med på TV, og det som oppgis for nettvisninger. Der telles alle som har klikket på filmene, selv de som gir seg etter to minutter. Mange ser også filmene litt på kontoret, før de fortsetter tittingen når de kommer hjem. En seer kan dermed telle fire-fem klikk før han eller hun har sett hele filmen, sier han.

VGs sjefredaktør Torry Pedersen kan ikke gi en nøyaktig dato for når VG TV lanseres som egen, regulær TV-kanal via Canal Digital, men opplyser at det skjer tidlig i november.

AFTENPOSTEN TV: Se dokumentarer og serier

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Påskekrim fra virkeligheten

 2. A-MAGASINET

  Mens hun lagde film om kunstig intelligens, ble science fiction til virkelighet

 3. KULTUR

  Familiedramaet i en helt ny drakt

 4. KULTUR

  Olive Kitteridge: Skuespill blir ikke bedre enn dette

 5. KULTUR

  Her forberedte de Tungtvannsaksjonen

 6. KULTUR

  Gnistrende skuespillerprestasjoner i «Bloodline»