Kultur

Bare "Skrik" som mangler

Med 87 malerier og 50 andre arbeider er Munch-utstillingen i New York den største i USA på 31 år.

 • Forf>
 • Aftenpostens Korrespondent <forf>john Hultgren <

Dronning Sonja var en av de første som så den store Munch-samlingen i Museum of Modern Art i New York i går. Utstillingen "Edvard Munch: The Modern Life of Soul" spenner svært vidt i tid, og representerer hele Munchs produksjon fra 1880 til 1944.— Det viktigste har vært å presentere rikheten i Munchs produksjon. Folk kjenner ikke til bredden i hans arbeid, de kjenner ikke til variasjonene av hvordan han bruker sine egne følelser og gjør dem til generelle uttrykk, sier sjefkurator Kynaston McShine til Aftenposten.Verdensmetropolen New York er inne i den reneste Munch-feberen denne vinteren. I tillegg til utstillingen i Museum of Modern Art, starter i dag et internasjonalt symposium om Munch, og ytterligere en utstilling i Scandinavia House. Den viser grafikk.

Personlig.

Men hvorfor denne oppmerksomheten om Munch i USA akkurat nå?- Hans arbeid er veldig knyttet til vår tid, og det er svært viktig for yngre kunstnere å oppleve det, spesielt hans måte å uttrykke følelser på. Du vil se at vi har et stort antall selvportretter som uttrykker følelser som blir personlige også for oss som ser dem, sier McShine.Mange av arbeidene er utlånt fra museer i Norge.- Det er ikke mulig å lage en Munch-utstilling uten den generøsiteten som norske museer har vist oss, og vi er svært takknemlige, sier han.

Ønskeliste.

14 av hovedverkene kommer fra Nasjonalmuseet i Oslo, og direktør Sune Nordgren og avdelingsdirektør for samling og utstilling, Sidsel Helliesen, var spente tilskuere under pressevisningen i går. Etter selv å ha lånt ut mange malerier, hadde de et stort håp om selv å kunne låne arbeider fra Museum of Modern Art, og hadde med seg en ønskeliste til møtet de hadde med direktøren i går ettermiddag. De vil ikke røpe innholdet.Nordgren og Helliesen innrømmer at de var usikre på hvor mange bilder de ville låne ut, spesielt var det stor tvil om maleriet "Livets dans".- Det er et stort bilde som er veldig viktig for vårt publikum, og derfor var vi lenge usikre på om vi ville låne det ut, sier Sune Nordgren. Men han ble svært fornøyd da han så resultatet. "Livets dans" er blikkfanget som starter hele utstillingen, og er dessuten også omslaget på katalogen.

Uten "Skrik".

Maleriet representerer et veldig viktig tema i Munchs arbeid; kvinnen i flere stadier, og kvinnen som det sentrale element i livssyklusen. Munchs viktigste inspirasjon var hans eget liv, preget av kjærlighetssorg, psykisk sykdom, dødsfall i nær familie og følelsesmessig ustabilitet.Av de viktigste maleriene er det bare "Skrik" som mangler i "Edvard Munch: The Modern Life of Soul". Så hva er hovedinntrykket til representantene fra Nasjonalmuseet?- Tett. Mye kunst. Det gir en veldig overveldende følelse, og vi var litt overrasket. Men samtidig vil de at det skal være en stor utstilling hvor det er mye å se, sier Sune Nordgren.- De har dyrket ideen om at publikum skal få mye valuta for pengene ved å komme til utstillingen, og nå er denne Munch-utstillingen én gang i denne generasjonen i New York, og da skal publikum se mest mulig, sier Sidsel Helliesen.

Sikker suksess.

— Hva er årsaken til at det blir rettet så mye oppmerksomhet mot Munch akkurat nå?- Interessen rundt Munch har alltid vært der, men man kan vel si at den har akselerert den siste tiden, sier Nordgren.- Hvorfor det?- Fordi han er veldig global. Hans arbeid berører folk over hele verden, med kunst som viser følelser om liv, død og kjærlighet. Man ser også på auksjonene hvor voldsomt prisene på Munch-arbeider har steget, det er virkelig oppsiktsvekkende, legger han til.- Og så må vi jo også si at han er en kunstner som trekker et stort publikum, og at det derfor er attraktivt å ha utstillinger av Munch, for det er en ganske sikker suksess, sier Helliesen.Utstillingen henger frem til 8. mai.

Maleriet &quot;Livets dans&quot; er blikkfanget ved den store Munch-utstillingen i Museum of Modern Art i New York. JOHN HULTGREN

Sidsel Helliesen og Sune Nordgren fra Nasjonalmuseet i Oslo ble overrasket over hvor tett bildene presenteres i Museum of Modern Art. I bakgrunnen henger &quot;Livets dans&quot;. JOHN HULTGREN

&quot;Angst&quot; (1894). SVEIN ANDERSEN/SIDSEL DE JONG(©)MUNCH-MUSEET/MUNCH-ELLINGSEN GRUPPEN/BONO 2006

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nasjonalmuseet får tidenes gave av Sparebankstiftelsen. Blar opp 187 millioner kroner for verdensberømt kunstverk.

 2. KULTUR

  Christen Sveaas gir nye kunstgaver til New York. Det er ikke tilfeldig.

 3. KULTUR

  Her kommer de verdenskjente maleriene: Slik blir det nye Munch-rommet i Nasjonalmuseet

 4. KOMMENTAR

  Men hva nå, etter Skrik?

 5. KULTUR

  Disse utstillingene må du få med deg i 2018

 6. OSLOBY

  Da dette museet sto ferdig, steg besøkstallet med over én million bare den første måneden