Kultur

Gullsløret vellyd

Band of Gold har kommet opp med en debutplate som vil bli stående som lyden av gullstøv som faller.

Band of Gold består av duoen Nina Mortvedt og Nikolai Hængsle Eilertsen, og sammen har de laget et av årets fineste debutalbum.
  • Svein Andersen

Band of Gold

Band of Gold

Karakter: 5

I vrimmelen av nye artister og en stadig mer spisset musikkscene, er det lett å overse debutantene. Særlig hvis de befinner seg utenfor TV-kameraenes linser. Band of Golds vidunderlige popmusikk er som gullsløret i stjernenatten, og må ikke for alt i verden overses.

Her er flere rykende ferske plateanmeldelser:

Les også

Han vil lage et mesterverk og er nær ved å lykkes

Popkunst

Dette er på et vis både lyden av 1970-tallets Amerika, da vestkyst-pop og -rock forgylte den internasjonale musikkscenen, og et fargesprakende dypdykk i noe av det ypperste og beste popkunsten har å oppdrive. Alt satt i scene av en duo med en veltrimmet, variert og stilsikker musikksmak. Lydbildet er overveldende og fantasifullt skrudd sammen, detaljrik, egenartet, eksperimentell og fengslende allsidig. Måten hver enkelt sang er blitt, vitner om nitide tankeprosesser i studio for å finne den eksakte, lille detaljen som ville heve, disse i utgangspunktet flotte sangene til den reneste popkunst. Det hele oppleves forfriskende moderne og samtidig naturlig nostalgisk i sin musikalske idérikdom.

Her er ukas TV-anmeldelse:

Les også

Blod, involler og væskende sår kan være overraskende bra underholdning

Utrolig lyttervennlig

Band of Gold består av duoen Nina Elisabeth Mortvedt og Nikolai Hængsle Eilertsen, sammen lager de elegant, lekker og usedvanlig lyttervennlig popmusikk der de leker seg, eksperimenterer og flotter seg med ulike klangbilder og musikalske settinger. Dette er intet mindre enn edel vare bestående av usedvanlig fengende, og sterke klassesanger. Her har alle gode krefter funnet hverandre, latt kreativiteten og den gode smak fått utfolde seg. Resultatet er blitt ambisiøs, tidløs popmusikk av ypperste merke, og bør nå et stort publikum.

Fra demo til magi

Bakteppet for tilblivelsen av Band of Gold er som et lite eventyr i seg selv. Det er en lykke for musikken når to slike kreative mennesker finner hverandre, og i tillegg har et plateselskap i ryggen som ser potensialet. Nina Mortvedt (vokalist, låtskriver og multiinstrumentalist) hadde spilt inn et knippe hjemmesnekrede demo-låter. Lydbildet var både spartansk og minimalistisk. Hun spilte dem for den allsidige musikeren og produsenten Nicolai Hængsle Eilertsen, kjent fra blant annet BigBang. Han tente umiddelbart på disse enkle sangene. Dermed var duoen et faktum. Sammen har de utfordret hverandre, spilt på hverandres varierte musikksmak, artistiske erfaringer til beste for sluttresultatet. Duoen viser mestertakter i måten de har gitt sangene både musikalsk skjønnhet, sterk egenidentitet, kunstnerisk tyngde og groove som kan sette et musikkhjerte i brann.

Trenger du musikktips?

Les også

Her er låtene alle snakker om akkurat nå

Fargeleggingsmestere

Det skal omtrent ikke mer enn to takter av bassen før man er hektet. Jeg snakker om åpningssangen «No way around». Og i det øyeblikket Nina Mortvedts herlig betagende vokal fyller lydbildet og alt godsnadderet materialiserer seg, som blåserne, strengeleken og koringen skjønner man at her er det snakk om noe ekstraordinært. Etter låt ni er gleden komplett. Mange musikere er med å skape all denne vellyden, de allestedsnærværende Lars Horntvedt, David Wallumrød og Morten Qvenild, og rytmeleggerne Olaf Olsen, Kenneth Kapstad og Thomas Petterson og noen til. I tillegg er svenske Dungens gitarist Reine Fiske kryddermester, mens Martin Hagfors bidrar på vokal. Sammen tar de musikken mot ulike rytmiske temperaturer, den ene like potent, fengende og velgjørende som den andre.

Les også

Det er kanskje synd på privatpersonen Justin, men merkevaren Bieber burde snarest skjerpe seg, skriver Cecilie Asker

Skryt som fortjent

Det er allikevel ikke disse kjente størrelsene som er det mest interessante, men opphavskvinnen til det hele — Nina Mortvedt - sitt univers av tekst og musikk. Så får musikerne ha skryt for hvor helstøpte disse sangene er blitt ivaretatt, foredlet og gitt svært flyvedyktige vinger. Nå er du advart: Ikke overse Band of Gold!

Se Aftenposten Kultur baksnakke kulturlivet i nytt program:

Trenger du TV-tips? Her er ti serier du bør få med deg i høst:

Les også

  1. Fjorden Baby!: Retrodans som svinger

  2. Bieber forlater Norge uten å fullføre konserten

Les mer om

  1. Anmeldelse
  2. Musikkanmeldelse