Kultur

Nå blir piratvirksomhet på nett lett å avsløre

I over ett år har nordmenn kunnet fildele piratkopiert materiale uten fare for å ha blitt avslørt. Men det blir det straks slutt på.

Fra og med mandag 10. juni 2013 blir det vanskeligere å være nettpirat i Norge. Det håper i alle fall bransjen og Regjeringen at blir konsekvensen av lovendringene som trer i kraft da. Foto: Joacim Lund

 • Arild Færaas

I april vedtok Stortinget den nye åndsverkloven. Loven åpner blant annet for at tilgangen til enkelte nettsider kan sperres, pluss at den gjør det mye lettere å avsløre fildelere.

Allerede 1. juli trer den nye loven i kraft. Den gjør at de som sitter på rettigheter til filmer, bøker, spill og musikk får mye større muligheter til å overvåke fildelerne. Det vil også være mange flere enn tidligere som har mulighet til å drive denne overvåkingen.

Frem til nå har det vært en konsesjonsplikt for dem driver med overvåking av fildelerne. Men i et drøyt år har det ikke vært noen som har hatt konsesjon. Da har det i praksis vært fritt frem for å laste ned, og laste opp — hvor mye en vil.

Men med den nye loven holder det å sende melding til Datatilsynet, og så kan rettighetshaverne lagre IP-adressene til brukere som de mener å ha brutt opphavsretten. IP-adressen er et tall som kan kobles til hvilken datamaskin eller hvilket nettverk som for eksempel har drevet ulovlig fildeling.

Les også

Slik skal Tajik fange nettpiratene

Og ved å gå til retten, og få dens medhold, kan Telenor og de andre nett-tilbyderne pålegges å utlevere personlige opplysninger som er knyttet til IP-adressene. Med disse bevisene kan selskapene for eksempel gå til rettssak for å kreve erstatning.Politiet kan om de vil også henge seg på og opprette sak. Da kan fildelerne risikere bøter og opp til tre måneder i fengsel, eller opp til tre år i fengsel dersom det er særlig skjerpende forhold.

Meldeplikt

De som skal lagre personopplysninger, som en IP-adresse er, må melde fra til Datatilsynet 30 dager før de begynner lagringen.

Advokat Rune Ljostad. Foto: Ukjent - utlevert av Simonsen uten fotokreditt

Aftenposten har søndag ikke greid å få rede på om noen rettighetshavere har levert inn en slik melding til tilsynet allerede.Rune Ljostad er partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig som tidligere hadde konsesjon til å overvåke fildelere. Han sier at de foreløpig ikke har sendt melding til Datatilsynet om at de vil gjenoppta overvåking av fildelerne.

— Men vi vil sørge for at rettighetshavere som vi representerer, vil få muligheten til å gjøre det loven åpner for. Nøyaktig hvordan det blir organisert, er ikke helt avklart.

Venter at meldeplikten følges

Selv om det er usikkert hvor nøye retten vil være på om meldingen ikke er sendt fulle 30 dager før overvåkingen begynner, presiserer informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet at de forventer at den regelen følges.

— Det er forutsatt at personopplysningsloven skal bli fulgt, og den sier at man skal melde fra 30 dager på forhånd. Vi har også mulighet til å gå på tilsyn for å se om de som lagrer opplysningene, følger loven, sier Skåra.

Les også

Kun én mann jobber med å overvåke norske fildelere

Rune Ljostad sier at den nye loven gjør det enklere for rettighetshavere «å sikre dokumentasjon ved alvorlige krenkelser». — Det vil vel også være vanskeligere å fortsette med ulovlig fildeling uten at det får konsekvenser?

— Målet med dette er at enda flere skal velge de lovlige alternativene. Målet er ikke å ta folk.

- Men det kan vel være at dere må ta dem om de ikke slutter?

— Ja, det er riktig.

Sperring av nettsider

Fra og med 1. juli har også rettighetshavere mulighet å gå til en domstol å kreve at tilgangen til enkelte nettsider skal stenges for norske brukere.

Dette har motstandere av lovforslaget kalt sensur, og kulturminister Hadia Tajik fikk mye pepper da hun la frem forslaget i vinter.

Men selv har Tajik skrevet i en kronikk på nrk.no at åndsverkloven må tilpasses sin tid, at loven ikke skal brukes til sensur og at for å stenge tilgangen til nettsteder må det være «nettsteder som i stort omfang inneholder materiale som åpenbart krenker opphavsretten.»

LES OGSÅ:

Les også

Nå nektes britene å laste ned fra Pirate Bay

Selv om for eksempel Youtube kan være et slikt nettsted, fordi det ligger svært mye materiale som krenker opphavsretten der, har Tajik lovet at Youtube ikke vil bli stengt.

Les også

Vil sende advarsel til norske nett-pirater

På spørsmål fra Computerworld i februar, svarte hun ikke direkte om det vil kunne gjelde Piratebay. PS! Aftenposten skrev i en tidligere versjon av denne artikkelen at det var mulighet for å bli overvåket allerede fra 10. juni. Dette er feil. Feilen oppsto grunnet en misforståelse, og vi takker en svært oppmerksom leser som gjorde oss oppmerksom på feilen.

 1. Les også

  - Mer overvåkning på nett er ikke svaret

 2. Les også

  Foreslår å gi deg bedre info om overvåkning på Internett

 3. Les også

  Regjeringsutvalg foreslår å innskrenke opphavsretten

Relevante artikler

 1. NORGE

  Nettleverandører pålagt å utlevere navnene på over 21.000 nordmenn som har delt filer

 2. DIGITAL

  Dansk advokatfirma sender «trusselbrev» til norske nettbrukere

 3. KARRIERE

  De sluttet i jobben fordi de ble tatt bilde av hver dag. Disse yrkene er mest utsatt for overvåking.

 4. NORGE

  Venstre sier nei til regjeringens forslag til digitalt grenseforsvar

 5. NORGE

  Stortingsutvalg avslører etterretningsmetode rettet mot nordmenn som til nå har vært hemmelig

 6. DEBATT

  Politileder advarer: De som utsettes for kriminalitet og alvorlige krenkelser glemmes i debatten om personvern