Kultur

Liv Ullmann om dokumentarfilm: - Dette er Ingmars måte å si at han elsket meg

HAUGESUND (Aftenposten.no) Liv Ullmann er overbevist om at den norsk-indiske dokumentarfilmen Liv og Ingmar kom i stand som en skjebnens kjærlighetserklæring fra Ingmar Bergman selv.

  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Den norske filmdivaens forhold og livslange kjærlighet til Ingmar Bergman er tema i dokumentaren, som er produsert av Rune H. Trondsen i Nordic Stories i samarbeid med SF Norge. Som pur ung 25-åring ble Ullmann den langt eldre Bergmans muse, eller stradivarius som han selv likte å kalle henne.

De levde sammen i fem år på 1960-tallet og fikk datteren Linn i 1966. Ullmann og Bergman lagde også en rekke filmer sammen, også etter at de to ikke lenger var et par — og de beholdt et livslangt og godt vennskap.

Les også

Liv og Ingmar med svulstig dekor

Men da de indisk-britiske regissøren Dheeraj Akolkar, bosatt i London, først kontaktet Liv Ullmann og presenterte ideen om dokumentarfilmen, var hun langt fra samarbeidsvillig.

— Det hørtes umiddelbart ikke ut som en god ide. Jeg var temmelig avvisende. Det var likevel noe i brevet han skrev som pirret min interesse. Og da produksjonsselskapet i Oslo ringte og sa at de ville lage filmen, selv om jeg ikke medvirket, gikk jeg med på å møte regissøren, forteller Liv Ullmann til Aftenposten.no.

Langt festivalliv venter

Fredag ble dokumentaren på en time og 28 minutter presentert under Den norske filmfestivalen i Haugesund, med premiere på rød løper. 28. september får den premiere på kinoer over hele landet, og etter hvert skal den også sendes på NRK.

Liv og Ingmar er også tatt ut til å vises på prestisjetunge festivaler i Montreal og New York. Regissøren håper også en rekke andre festivaler vil ta i mot filmen.

— Dette er en film som kan ha et langt liv på festivaler. Målet mitt er at flest mulig får se den, i alle verdenshjørner, sier Akolkar. I det internasjonale filmmiljøet er det dessuten et umettelig sug etter alt som kan belyse den store, svenske filmmesterens liv og gjøremål.

Basert på Ullmanns bok

Den indiske filmskaperen leste om Liv Ullmanns forhold til Ingmar Bergman i Ullmanns bestselgende biografi Changing.

— Jeg leste boken i 2006, mens jeg var i India. Det var mye som ble sagt om forholdet mellom Ullmann og Bergman, men også svært mye som stod mellom linjene. Så kom jeg til London i 2007, det samme året som Bergman dessverre gikk bort. Jeg lette i britisk presse etter uttalelser fra Ullmann om dødsfallet, men fant ingenting. Da fikk jeg ideen om at forholdet mellom de to måtte bli en glimrende dokumentarfilm, sier han.

Les også

Liv Ullmann skal sette opp Et dukkehjem på Broadway

— Jeg gikk med på å møte regissøren i huset til Ingmar på Fårø, for intervjuer over to dager. Jeg skulle dessuten lese noen passasjer fra boken min, men ikke noe mer. Det skulle vise seg å bli en helt spesiell opplevelse, forteller Ullmann.

— Bare det å komme dit og vise døren vår, som betydde så mye for oss, sier Ullmann og sikter til hennes og filmskaperens private og grafiske dagboksnedtegnelser på en dør i huset på Fårø.

— Under dokumentarfilmopptakene sa regissøren en del spesielle ting. Blant annet bemerket han sider ved forholdet mellom meg og Ingmar, som jeg overhodet ikke hadde tenkt over. Dette var nytt og oppsiktsvekkende for meg, sier Ullmann.

Filmklipp og personlig forhold

Inderen har i sin dokumentar blant annet klippet sammen en rekke scener fra Bergmans mesterfilmer, som kobles til det ofte turbulente forholdet mellom de to.

— Jeg så nok ikke en så klar sammenheng mellom innholdet i hans filmer og vårt personlige liv, sier Ullmann.

Under forberedelsene til filmen leste Akolkar blant annet 86 kjærlighetsbrev mellom Ullmann og Bergman, som oppbevares i Bergman-arkivet.

— De er fylt med så mye kjærlighet, og så mange spesielle øyeblikk og minner. Vi har bare referert til noen av dem i filmen. Budskapet er hele tiden: Vi gjør hverandre levende. Det er en vakker og universell historie, sier han.

Fant gammel takkelapp

I en av de sterkeste og mest rørende scenene i dokumentaren finner Ullmann overraskende igjen en gammel lapp hun skrev til Bergman, som takk for opplevelsen etter innspillingen av filmen Troløs, som fikk sin premiere i hovedkonkurransen i Cannes i 2000.

Les også

Liv Ullmann får hederspris

— Er denne scenen helt autentisk?

— Det er absolutt sant! Jeg sa i fra til Dheeraj at han måtte være forsiktig med dette, så det ikke ser ut som at vi bare har laget det. Men det var faktisk slik at jeg ikke ante at lappen lå der. Jeg gjorde filmen Troløs på Fårø, og skrev lappen i arbeidsrommet hans uten at han var til stede. Jeg takket blant annet for opplevelsen med å lage filmen.

— Da jeg kom til Fårø i forbindelse med denne dokumentarfilmen spurte forvalteren på eiendommen meg plutselig om jeg visste hva som fantes inne i teddybjørnen. Jeg ante virkelig ikke at han hadde puttet den inn i bjørnen som alltid satt der i vinduet. Dette var en kjærlighetserklæring fra Ingmar til meg, sier hun.

Har ikke sett filmen ennå

Under festivalpremieren i Haugesund på fredag strøk Ullmann på dør like etter at filmen var satt i gang.

- Har du sett hele filmen nå?

— Ikke ennå. Jeg turte ikke se den med fullt publikum og forlot salen. Inntil i går hadde jeg bare hørt positive ting om filmen fra produsentene, men jeg stoler ikke på dem. I dag har jeg hørt masse gode ting om den fra andre, og derfor kommer jeg nok til å se den om ikke alt for lenge, svarer hun.

— I går kom det til og med en takknemlig, lokal biskop bort til meg og sa, etter visningen: ”Dette er det livet handler om”, legger hun til.

— Jeg får ikke tid til å se den her i Haugesund, men filmen kommer til Gimle i høst, og da skal jeg invitere mange av mine venner til å se den sammen med meg.

— Akolkar, du er en indisk filmskaper, og har gjort en ikke veldig nordisk tilnærming til dette temaet. Hva føler du er de gode tingene som kommer ut av dette?

— Jeg har alltid følt at film er veldig grunnleggende, og at det hele tiden handler om menneskelige følelser. I Liv og Ingmar forsøker jeg å fortelle en menneskelig historie, om to mennesker, to venner, og deres kjærlighet. Venner og kjærester krangler og elsker på samme måte i alle deler av verden, enten det er i India, Latin-Amerika, Nord-Amerika eller Europa. Det er en universell film, slår han fast.

Lager Munch-dokumentar

Etter arbeidet med Liv og Ingmar skal Akolkar nå lage en dokumentar om Edvard Munch med sine norske samarbeidspartnere i Nordic Stories.

— Det blir et svært spennende prosjekt, som jeg gleder meg til å fullføre. Og jeg elsker og forstår Oslo. Det blir morsomt å fortsette å jobbe her, smiler han.

Les også

  1. Få meg på, for faen ble årets kinofilm

  2. Svært svømmedyktig «Kon Tiki»-epos

  3. Filmkritikerne hyller Kon-Tiki

Den indiske regissøren Dheeraj Akolkar har laget dokumentarfilmen Liv og Ingmar. Liv Ullmann har omsider bestemt seg for å være begeistret, men har ennå ikke turt å se hele filmen.