Kultur

Mener popmusikken er blitt tristere, men mer dansbar

18-åringen Billie Eilish er for tiden en av verdens mest populære artister. Foto: John Locher / AP

Det er blitt mindre «love» og mer angst i de mest populære låtene. Popmusikken var langt lystigere på 80-tallet, mener forskere.

  • Kari Mette Hole
    Journalist

Billie Eilish var den mest spilte artisten i Norge og nest mest i verden på Spotify i fjor med sin dystopiske emo-popmusikk og hits som «Bury a friend» og «Bad guy». Britiske Adele har høstet nok Grammy-statuetter til å fylle et helt skap for sine hjertesorg-ballader.

Er popmusikken i dag tristere enn før?

Flere forskere som har undersøkt dette i nyere tid, mener at svaret er ja, og at popmusikken er mer preget av følelser som ensomhet og angst enn tidligere.

For eksempel er bruken av ordet «love» i sangtekster på listetopper nesten halvert de siste 50 årene, mens «hate», som knapt var å finne i listetopp-tekster før 1990, har økt.

Det fant to britiske forskere ut da de analyserte alle de 100 mest populære låtene på den amerikanske Billboard-listen hvert år fra The Rolling Stones toppet listen i 1965 med «(I can’t get no) satisfaction» og frem til 2015.

I det hele tatt fant forskerne en tydelig nedgang i bruken av ord som knyttes til positive følelser som «joy», «love» og «happy», mens negative ord som «pain», «hate» og «sorrow» har økt.

Forskerne tror noe av forklaringen kan ligge i at flere musikklyttere foretrekker tristere budskap i musikken. Men de vet ikke hvorfor musikken frem til 80-tallet var lystigere enn i dag.

Les også

Debutalbum fra Billie Eilish: Ungdommens råskap

Den britiske artisten Adele vant seks Grammy-statuetter i 2012 for albumet «21». Sangeren skrev albumet etter et vondt brudd med kjæresten. Foto: LUCY NICHOLSON / X90050

– Folk har lyst til å glemme alt og danse

Matematikeren Natalia Komarova fra California ble i 2017 så sjokkert av hvor negativt ladet musikken datteren hennes hørte på var, at hun bestemte seg for å forske på det.

Sammen med kolleger ved universitetet i California undersøkte hun en halv million låter som ble sluppet i Storbritannia mellom 1985 og 2015. Ved å bruke et database-verktøy og se på faktorer som dur- og moll-akkorder og tempo kunne forskerne analysere hvordan følelsene som kommer til uttrykk i musikken, har endret seg over tid.

Også de konkluderte med at det er blitt mindre lykke og lystighet i popmusikken, mens tristheten hadde økt de siste tre tiårene. Men de gjorde også et annet funn.

– Samtidig er sangene blitt mer dansbare og «party-like», sier Komarova til BBC.

– Så mens stemningen er blitt mindre glad, ser det ut som folk har lyst til å glemme alt og danse.

Gjennomsnittstempoet på de 20 mest populære låtene på Spotity i 2020 er 122 taktslag i minuttet (bpm). Det er det høyeste siden 2009, melder BBC i samme artikkel.

122 bpm er omtrent tempoet du finner i Lady Gagas «Just dance» eller Bon Jovis «It’s my life», om du vil.

Mer åpenhet om mental helse

Musikkviter Kai Arne Hansen ved Høgskolen i Innlandet er skeptisk til at popmusikken er blitt tristere og mener det ikke holder å analysere musikk kun ut ifra sangtekster alene.

– Men vi ser et større mangfold i hva sangtekster dreier seg om, sier han.

Hansen minner om at ordet «love» fortsatt forekommer langt oftere i musikktekster enn «hate», og at førstnevnte like gjerne brukes i sanger som slett ikke er optimistiske.

Les også

«Festivalsommeren 2021 finnes kanskje ikke for musikkbransjen»

Å si at det er blitt mer populært å lytte til musikk med trist eller engstelig budskap mener han blir for unyansert. Noen hører på optimistiske sanger for å føle seg bedre om man er trist, andre får det bedre av å høre på trist musikk.

Men musikkviteren tror den økte åpenheten om mental helse kan ha påvirket populærmusikken.

– Popmusikk speiler og påvirker tendenser i samfunnet for øvrig. Slik sett er det ikke utenkelig at artister og låtskrivere finner inspirasjon i tematikk som er omdiskutert i samtiden, sier han.

– Mange popartister nå praktiserer åpenhet om mental helse, som Sia, Zayn, Adele, men det er jo ikke slik at disse artistene bare skriver triste låter.

Les også

  1. «Glemte» kulturaktører lettet over å ha blitt inkludert i regjeringens krisepakke

  2. Verdensstjerne spilte inn musikkvideo på Under

  3. Nostalgi og en mørk historie har preget countrymusikken. Nå vil artistene ha forandring.

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk