Pakistan sperret tilgangen til Twitter

Den pakistanske regjeringen har i dag sperret tilgangen på den sosiale nettverkstjenesten Twitter.

Pakistanske myndigheter blokkerte i dag nettsamfunnet Twitter på grunn av en tegneseriekonkurranse på Facebook.
  • Veslemøy Østrem
    Veslemøy Østrem

Den pakistanske regjeringen skal ha reagert på spredningen av det de hevder er en blasfemisk tegneseriekonkurranse — på Facebook. Pakistans innenriksminister, Rehman Malik, benektet i går kveld at det var planlagt et Twitterforbud, men i dag gikk direktøren for telemyndighetene, Mohammed Yaseen, ut med følgende beskjed:

— Vi ser at Twitter brukes til å fremme en konkurranse på Facebook der man publiserer bilder av islams profet Muhammed.

Blasfemi er et brennbart tema i Pakistan, og påstander om blasfemi har ofte resultert i voldelige opptøyer, skriver New York Times.

Til avisen The Guardian sier Yaseen at mikroblogg-nettstedet er stengt etter at de har nektet å etterkomme myndighetenes krav om å fjerne enkelte meldinger.

— Vi har forhandlet med Twitter en tid, men valgte å blokkere tilgangen når de ikke etterkom vårt krav, sier han til avisen.

Crickethelt med 270 000 følgere

Facebook i Pakistan ble sperret etter en lignedne tegneseriekonkurranse i 2010. Den gangen gikk det to uker før myndighetene åpnet nettsamfunnet igjen. En høyesterettsdom førte den gangen til at både Facebook, YouTube og en rekke andre nettsamfunn ble stengt.

I følge myndighetene i Pakistan har 20 prosent av en befolkning på 180 millioner tilgang på internett, mens 64 prosent har mobiltelefon med nettilgang. Twitter er blitt en viktig informasjonskanal i landet, særlig blant unge mennesker. En personlighet som Imran Khan, tidligere cricketstjerne, har 270 000 følgere på Twitter.

Oppgitte

Twitterbrukere i Pakistan har blitt overrasket over forbudet.

— Jeg har aldri hørt om noen karikaturer på Twitter, sier Arif Rafiq, en akademiker med mer enn 10 000 følgere.

— Et slikt forbud vil bare gi økt oppmerksomhet til de karikaturtegningene som eventuelt er blitt postet, sier han til New York Times.

Twitreren @wajihaax skriver:

— De kan ikke stoppe terrorisme, de kan ikke stoppe korrupsjon, men de kan stenge Twitter? Oh ok.

Fåfengt

Direktøren ved Pakastan Human Right Watch, Ali Dayan Hasan, mener sensuren er fåfengt.

— Regjeringen i Pakistan er dårlig informert, og gjennomfører en stenging som er mot sin hensikt. Dette vil raskt vise seg å være fåfengt, på samme måte som alle andre slike forsøk på å sensure har vist seg å være, skriver han i en pressemelding.

— Retten til ytringsfrihet er absolutt, og hvis pakistanske myndigheter respekterer demokratie slik de hevder at de gjør, må dette forbudet oppheves umiddelbart, oppfordrer han.

Flere twitterbrukere har allerede vært på banen, også fra Pakistan.

— Myndighetene har de siste årene investert i mye verktøy for å kontrollere nettsamfunnene, og har flere ganger funnet anledninger til å teste ut dette. Flere pakistanske twitrere har likevel sendt ut sine reaksjoner, via ulike proxy-servere, forteller en aktiv pakistansk twitrer.