NRK fjerner Radioresepsjonens humorinnslag etter anklager om rasisme

I tirsdagens utgave av radioprogrammet forsøkte Tore Sagen å formidle at rasisme og klimafornektelse er flaut og galt. Flere har tolket ham annerledes.

Denne ukens versjon av Radioresepsjonens «Flauhetskonkurranse» har skapt sterke reaksjoner.

Det kontroversielle innslaget ble torsdag ettermiddag fjernet fra NRKs flater. Podkast-versjonen av episoden er erstattet med en kortere versjon, hvor innslaget er klippet vekk.

Det skjer etter at flere har omtalt innslaget som rasistisk eller anklaget Radioresepsjonens Tore Sagen for å legitimere rasisme.

I spalten «Flauhetskonkurransen» konkurrerer de tre programlederne i Radioresepsjonen om å gjøre de andre mest mulig flaue. Tirsdag leste Tore Sagen opp et notat der han kritiserte og harselerte med Greta Thunberg og «negre».

Hans kolleger i NRK, Jonis Josef og Abiel Tesfai, stemplet begge innslaget som uakseptabelt i sosiale medier, skriver VG. Josef skriver til Sagen at «om du til og med selv ikke står inne for disse tankene – legitimerer du hvert fall disse tankene til en haug mennesker der ute som hører på deg hver dag».

Samfunnsdebatant Nastaran Marie Kowkabi omtaler innslaget som «rasisme» i et leserinnlegg i samme avis.

Understreker at innslaget var satire

Tore Sagen har i løpet av dagen understreket i flere kanaler at innslaget var satire. Poenget var nettopp å understreke at både rasisme og klimafornektelse er flaut og galt, argumenterer han.

Instagram skriver han: «Til de som lurer: jeg er ikke rasist og jeg fornekter ikke menneskeskapte klimaendringer. Jeg elsker alle mennesker uavhengig av etnisitet, kjønn og legning!»

Da VG snakket med Sagen rundt klokken 14:00 i dag, hadde han følgende kommentar:

– Det aller viktigste er: Dette var et innslag hvor jeg skulle gjøre noe av det aller flaueste jeg vet i verden – og det flaueste jeg vet er rasisme og fornektelse av menneskeskapte klimaendringer. Så er dette delt i sosiale medier, i stor grad uten kontekst, og da høres det ut som jeg er den største rasisten – noe jeg ikke er.

Til de som skulle være i tvil: jeg er ikke rasist. Jeg synes rasisme og fornektelse av menneskeskapte klimaendringe ... https://t.co/91DUwxdJoO

P13-sjefen: – OK å ta det bort

Ifølge VG er det Radioresepsjonen selv som har tatt initiativ til å fjerne innslaget.

– Vi syns det er leit at så mange er blitt lei seg. Det er et trist utfall på det som egentlig var ment som et kraftig angrep på klimaskeptikere og rasister, sier kanalsjef i P13, Stig Holmer til NRK.

Holmer understreker at innslaget er ment som en parodi på rasister og klimafornektere, men at ordbruken og virkemidlene i innslaget er sterke.

– Når likevel så mange blir lei seg, så er det helt ok å ta det bort, sier Holmer.