Kultur

Løfter frem hverdagshistoriene

I en ny TV-serie til våren reiser gravejournalistene Gerhard Helskog og Tonje Steinsland rundt omkring i landet for å jakte på håp.

I vår vil gravejournalistene Tonje Steinsland og Gerhard Helskog gi håpshistorier på TV. Foto: TV 2

 • Eldrid Oftestad

I midten av januar har programserien Vårt lille land premie på TV 2. I løpet av åtte programmer vil programlederne Gerhard Helskog og Tonje Steinsland vise historiene til såkalte vanlige mennesker.

På vårlanseringen for TV 2 på Riksscenen/Popsenteret i kveld ble programmet presentert. Men Helskog og Steinsland vil ikke røpe så mye konkret om hvilke historier de vil fortelle annet enn at de er svært forskjellige og kommer fra hele landet.

– Det er kanskje litt svulstig og flåsete sagt at det er fem millioner historier i Norge, men vi er mange som har viktige ting å fortelle om våre liv. Og det har egentlig vært lett å finne de gode historiene. Utfordringen har vært å få dem til å ville formidle, forteller Helskog.

— Ikke debatt

Steinsland presiserer at dette ikke er et debattprogram eller hardcore nyhetsjournalistikk, men innrømmer at det kan bli noe statistikk og tall.

Selv om programlederne har en annen rolle enn de pleier, forteller de at de egentlig gjør som de pleier.

– Istedenfor å avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet, ønsker vi nå å løfte frem mennesker i Norge i dag, sier Steinsland.

— Vi møter mennesker som har viktige ting å fortelle. De strever og reiser seg igjen. Det gir håp. Men det hender at ikke Helskog kan legge helt bort graveren i seg, innrømmer hun.

Brokkolifritt

Programlederne har fått med seg et team med de profilerte journalistene Aslak Eriksrud, Kaare Skard, Ingunn Kyrkjebø og Troy Guldbrandsen.

– Og bare så det er sagt og som folk kanskje lurer på; programmet har ikke noe med 22. juli å gjøre. Konseptet ble bestemt før den tragiske hendelsen, understreker Helskog.

— Er dere inspirert av Karl Ove Knausgård som i Min kamp løfter frem hverdagslivet?

— Vi går ikke så detaljert til verks som å fortelle om hvordan brokkolien kuttes. Det er de små historiene som har gyldighet og som folk kan kjenne seg igjen i vi ønsker å løfte frem.

Jakt og mat

Det er ikke bare Helskog og Steinsland som reiser rundt i Norge for TV 2 til våren. I det nye reportasjemagasinet Helt vilt drar skuespiller Stig Henrik Hoff og kokken Daniel Rouge Madsen rundt på tur i Norge. Hoff jakter og Madsen lager mat av jaktbyttet til Hoff.

I tillegg byr TV-kanalen på dokumentarserier med kjendisene Tone Damli, Petter Northug og Madcon og en ny sesong med samlivsterapeuten Dag Re

Les også

Morten Abel tvilte, men sa ja til Hver gang vi møtes 2

fsnes, som Atle Antonsen spiller.

Dessuten blir det gjensyn med den populære serien Hver gang vi møtes . Denne gangen er det artistene Anita Skorgan, Magnus Grønneberg, Ole Paus, Lene Marlin, Marion Ravn og Morten Abel som skal dele hus i ti dager.

— Jeg likte så godt forrige runden. Det er ikke så ofte man ser et program som er så full av varme og som er så oppbyggelig. Derfor sa jeg ja med en gang jeg ble spurt, fortalte Anita Skorgan under TV 2-lanseringen i kveld.

Leirskole for artister

Hun, Kurt Nilsen og Marion Ravn var enige om at programmet er som en leirskole for artister.

— Vi jentene ble rørt hver gang Ole Paus sang, innrømmet Ravn.

Tre av Idol-dommerne neste år, Kurt Nilsen, Gunnar Greve og Espen «Dansken» Selvig. Foto: NTB Scanpix

Det gjorde også Kurt Nilsen, selv om det ikke akkurat var planen.

— Jeg hadde ofte klumpen i halsen, kunne han opplyse om.

Nilsen blir i år en av dommerne neste års versjon av talentprogrammet Idol, som i år feirer ti års jubileum. Han deler dommerpanelet med Tone Damli, Gunnar Greve og Espen «Dansken» Selvig.

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  «The Stream»: Den nye jakten på landets neste popstjerne ligner dessverre i overkant mye på den gamle.

 2. KULTUR
  Publisert:

  – Er det Paul eller Neil Young som er her? Det har ikke så mye å si – vi er her for stemningen.

 3. KULTUR
  Publisert:

  Hanne Krogh mener Oslo har et glemt slott som alle bør få øynene opp for

 4. KRONIKK
  Publisert:

  Mer enn noen gang lytter vi til lyden av livet. Og det vil få oss gjennom dette.

 5. A-MAGASINET
  Publisert:

  Først erobret de Norden. Nå Marcus & Martinus i ferd med å slå igjennom i Europa.

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  For to år siden gjorde Nord-Norges best bevarte musikk-hemmelighet et etterlengtet comeback. Onsdag døde han.