Kultur

Ansatte ved Munch-museet sterkt bekymret

De ansatte ved Munch-museet har skrevet nytt brev til byrådet i Oslo. De ansatte frykter brudd på Arbeidsmiljøloven og kommunens regler og ber om en ekstern gransking.

Det ulmer bak glassfasaden på Munch-museet. Et flertall av de ansatte har nå signert på bekymringsmelding mot ledelsen. I går ble nok et brev sendt fra museets personale.
  • Kjersti Nipen
    Journalist
  • Ann Christiansen
  • Arve Henriksen
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

I forrige uke sendte ansatte ved Munch-museet en bekymringsmelding om situasjonen ved museet til Oslo kommune. Denne meldingen er nå underskrevet av 46 av museets ansatte.

Tirsdag ettermiddag ble det forfattet et nytt brev til byrådsavdeling for kultur og næring. Etter det Aftenposten erfarer har det vært viktig for dem at kommunen fikk meldingen før høringen i Rådhuset onsdag.

Bekymret

— Som en følge av de nylig annonserte personalkuttene ved Munch-museet og Stenersenmuseet, uttrykker vi vår sterke bekymring for museenes fremtid.

Les også

- Har aldri vurdert å trekke meg

I tillegg til vår allerede uttrykte bekymring angående nedbemanning, ønsker vi å få belyst om denne prosessen har foregått etter de retningslinjer og lover som gjelder, skriver de ansatte som hevder at det har vært brudd på Arbeidsmiljølovens og Oslo kommunes regler innenfor personalområdet.

Videre ønsker de at Kommunerevisjonen eller andre relevante organer gjennomfører en granskning av den pågående prosessen og at nedbemanningsprosessen stanses til en slik granskning er avsluttet.

Ansatte som har signert brevet ønsket ikke å uttale seg til Aftenposten tirsdag, blant annet fordi det skal være et stort informasjonsmøte om prosessen på museet onsdag.

Redegjørelse

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V) er knapp i sin kommentar.

— Denne tilbakemeldingen tar vi selvsagt alvorlig. Ut over det vil jeg gi en ytterligere redegjørelse for hvordan vi nå følger situasjonen i dagens høring, sier Bjercke.

Lars Toft Eriksen, hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet med Munch-museet har valgt ikke å skrive under på det nye brevet. Han har heller ikke underskrevet brevet som ble sendt i forrige uke.

— Det stemmer. Jeg forholder meg til de fora som er avtalefestet mellom Oslo kommune og fagforeningene. Det er der jeg som tillitsvalgt må operere.

- Opplever du at det er en intern strid mellom de ansatte i denne saken?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere.

- Er du i hyppig dialog med ledelsen?

— I en slik prosess har jeg som tillitsvalgt selvfølgelig hatt hyppige møter med arbeidsgiver.

- Hvordan vil du beskrive ditt forhold til museumsledelsen?

— Jeg opplever at fagforeningene har et ryddig forhold til arbeidsgiver.

- Opplever du at nedbemanningsprosessen ved museet er stanset opp eller fortsetter den ?

— Det vil jeg heller ikke kommentere.

Det er kontrollutvalget i kommunen som behandler spørsmålet om eventuell gransking av Kommunerevisjonen. Utvalgets leder, Frode Jacobsen (A), sier på generelt grunnlag at det ikke er noen automatikk i at henvendelse til byrådsavdelingen kommer videre til kontrollutvalget. Utvalget kan selv ta initiativ til gransking, men Munch-museet har ikke vært noe tema for utvalget så langt.

Stein Olav Henrichsen, direktør for Munch-museet, besvarte ikke Aftenpostens henvendelser i går kveld.

Les også

  1. Munch-høring på rekordtid

  2. - Munch-striden skader ikke museet, bare Oslo-politikerne

  3. - Valgte å skjule sannheten