Operasjef Annilese Miskimmon slutter to år før tiden. Blir kunstnerisk leder i den engelske nasjonaloperaen.

– Jeg er begeistret og beæret, sier Miskimmon i en pressemelding.

Operasjef Annilese Miskimmon hadde regien på operaen Billy Budd – med 75 mannlige sangere om bord på en ubåt.

Operasjefen i Den Norske Opera & Ballett har fått ny jobb, to år etter hun tiltrådte stillingen i Oslo. Fra og med neste sommer skal Nord-Irske Annilese Miskimmon være kunstnerisk leder i English National Opera (ENO).

Annilese Miskimmon tiltrådte som operasjef i august 2017.

– Jeg er begeistret og beæret over å skulle bli en del av ENO. Med sitt ambisiøse og spennende arbeid er det et kompani jeg har beundret i hele mitt operaliv. Samtidig er det trist å skulle forlate gode kolleger og det fantastiske publikumet ved Operaen i Oslo, sier Miskimmon i en pressemelding.

Hennes åremål i Oslo går ut sommeren 2022. Avgangen skjer altså to år før tiden. De ansatte i Operaen har fått beskjed om avgangen tidligere i dag. Skiftet har skjedd relativt brått etter at ENO tok kontakt, forteller Miskimmon på telefon til Aftenposten.

– Det litt overraskende, og det er frustrerende å måtte forlate Operaen før tiden. Det skjedde også sist, da jeg dro fra Aarhus et år før tiden. Dessverre er det sånn at man må ta jobbene når de blir ledige.

Les også

Anmeldelse «Rigoletto»: Fra bekmørkt til helsvart | Maren Ørstavik

Fikk en tøff start

Kort tid etter at Miskimmon tiltrådte i 2017, begynte det å storme rundt henne. Musikksjef Karl-Heinz Steffens kunngjorde i et åpent brev at han ville trekke seg fordi han mente det var umulig å samarbeide med henne.

«Nå, mer enn et år etter vårt første møte, har jeg kommet til konklusjonen om at et lengre samarbeid mellom oss ikke er mulig», skrev han.

Steffens’ lojalitet lå hos Per Boye Hansen, som måtte slutte mot sin vilje da åremålet hans ikke ble forlenget. I dag er Steffens igjen under Hansens vinger i Praha, der han er Hansens musikksjef.

Miskimmon var først ordknapp om konflikten, men uttalte i ettertid at hun opplevde den som surrealistisk. Når hun ser tilbake på det i dag, er Miskimmon glad hun gjorde som hun gjorde.

– For meg var det viktig å holde på integriteten min, så det var ikke noe annet å gjøre enn å forholde seg profesjonelt til det, sier hun.

Siden den tid har operasjefen fått mer arbeidsro. Hennes nye stilling i den engelske nasjonaloperaen er en ettertraktet posisjon i operaverdenen.

– Billy Budd er Nasjonaloperaens beste produksjon hittil i sesongen, skrev Aftenpostens anmelder om Billy Budd. Miskimmonn trekker frem forestillingen som høydepunktet hennes i Oslo.

– I dag har jeg blandede følelser

Operasjefen ser tilbake på forestillingen Billy Budd som høydepunktet i Oslo. Det var den første forestillingen hun regisserte etter hun kom.

– Vi har hatt en utrolig god kunstnerisk utvikling de siste årene, og vårt rykte blir stadig bedre internasjonalt. I dag har jeg blandede følelser, siden jeg må forlate dette arbeidet og de gode kollegiene.

Heldigvis, sier operasjefen, er ikke den engelske operaen så ulik den norske. ENO har ifølge henne en ganske demokratisk profil, og har som mål å nå alle typer mennesker.

– Jeg er ikke en snobbete person, så det passer meg veldig bra.

Les også

Operaanmeldelse: Billy Budd er Nasjonaloperaens beste produksjon hittil i sesongen

– Skulle gjerne hatt Annilese med videre

Operaens administrerende direktør, Geir Bergkastet, gratulerer Miskimmon med den nye jobben.

– Det har vært en stor glede å få samarbeide tett med henne, og jeg skulle gjerne hatt Annilese med videre. Samtidig er vi en del av en internasjonal bransje, og det er en anerkjennelse for Den Norske Opera & Ballett at hun blir hentet til London.

Bergkastet starter umiddelbart jobben med å finne hennes etterfølger. Miskimmon legger til at hun håper å opprettholde et godt forhold med både Norge og Operaen i Oslo.