Kultur

Stjernekamp: Kvinner vinner denne kampen

Reidun Sæther og Nora Jabri konkurrerer om å vinne årets <i>Stjernekamp</i> lørdag kveld. De tre sesongene er alle vunnet av kvinner.

Nora Jabri (til venstre) og Reidun Sæther vant over Jørn Hoel i semifinalen, og det til tross for at Jørn Hoel er en artist som er svært populær blant de noe eldre kvinnene. NRK

 • Kaja Korsvold

NRKs Stjernekamp er høstens mest sette lørdagsunderholdning på TV, med 725.000 seere.

Lørdag er det finale der Reidun Sæther (33), mest kjent som musikalartist, møter 18 år gamle Nora Foss Al-Jabri som kan skilte med en tredjeplass i TV-programmet Norske Talenter allerede da hun var 12 år gammel.

Vibeke Sørlie,i déhaver og coprodusent for Stjernekamp , ser frem til lørdagens kvinnekamp.

— Det har vært en trend at det er guttene som stikker av med seieren i talentkonkurranser, derfor syns jeg det er kjempegøy at jentene har hevdet seg i disse tre sesongene, sier Sørlie som tror det er flere grunner til dette.

Flest kvinner ser på

— Dette er et program der deltakerne honoreres etter innsats. Det betyr ikke at ikke også mennene gjør fantastiske opptredener. Men det har vært en tydelig favorisering av kvinnene, og de slår fra seg og viser hva de kan.

Silya Nymoen vant <i>Stjernekamp</i> i 2013. Hommedal, Marit

NRKs seertall for Stjernekamp viser at den største seergruppen er folk over 40 år, de fleste av dem mellom 50 og 64. Av de 725.000 som har sett programmet har 421.000 i snitt vært kvinner og 304.000 menn.

I Idol stemmer jenter på gutter

Det er seerne som stemmer frem vinnerne. Hvem som stemmer på hvem, finnes det ikke oversikt over. Folk stemmer på sms fra sine mobiltelefoner og det ville bryte med reglene om personvern å registrere dette, ifølge analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

Det er tidligere gjort en utvalgsundersøkelse over de som stemmer i TV2s talentkonkurranse Idol.

De som stemmer i Idol er unge, og dobbelt så mange jenter som gutter sender inn stemmer, viser en undersøkelse. Resultatet i Idol har gitt fire mannlige vinnere i de seks norske sesongene som er sendt av talentprogrammet.

Tror kvinner stemmer på kvinner i Stjernekamp

Førsteamanuensis i sosiolog ved NTNU Berit Skog, som gjorde Idol -undersøkelsen, tror det kan være kvinner som har stemt frem Stjernekamp-vinnerne.

Rita Eriksen vant <i>Stjernekamp</i> i 2012. NRK

— Det er rimelig å anta, siden flest kvinner ser programmet, at de syns kvinner fortjener stemmen ut fra prestasjon. Spesielt hvis kvinnene er litt eldre, kan Stjernekamp ha appell.

Vibeke Sørlie tror også at menn stemmer på jentene som vinner Stjernekamp .

— Til forskjell fra andre talentkonkurranser tror jeg at også mennene blir engasjert til å stemme. Konseptet legger opp til at artistene kan få markert seg både i forhold til sjanger og til låtvalg, det viser at vi har stjerner i verdensklasse, også blant de som ikke er så kjente, sier Sørlie.

Suksess også på eksportmarkedet

Stjernekamp har vært en suksess for produksjonsselskapet Monster og NRK. Programmet som hadde sin første sesong i høsten 2012, ble også fjorårets store lørdagsvinner på tv.

Mens Norge som regel importerer populære underholdningsprogrammer er rettighetene til S tjernekamp , som internasjonalt heter The Ultimate Entertainer ,solgt til verdens største produksjonsselskap Endemol som har verdensopsjon på formatet i 34 land.

I første sesong av programmet vant den erfarne artisten Rita Eriksen som i finalen kjempet mot Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars. I 2013 vant den til da relativt ukjente norske artisten Silya Nymoen over den da 19 år gamle Agnete Johnsen, fra The BlackSheeps. Og lørdag er det nok en gang en mer erfaren artist, Reidun Sæther som møter 18-åringen Nora fra Gjøvik.

Les også:

Les også

«Idol» slo «The Hit», men mistet nesten 100.000 seere

Les også:

 1. Les også

  «Musikk-kamp i bøtter og spann. Metningspunktet er trolig nådd nå.»

 2. Les også

  Silya vant Stjernekamp

 3. Les også

  Multiartistene i Stjernekamp

Les mer om

 1. Stjernekamp

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Her er årets Stjernekamp-deltakere

 2. KULTUR

  Åtte av ti artister på norske festivalscener er menn. Kvinner i bransjen reagerer.

 3. FOTBALL

  Hegerberg har en guttedrøm: – Det kommer alltid til å være min kamp

 4. KULTUR

  Laveste Eurovision-seertall på nesten ti år

 5. KULTUR

  20 år med reality-TV: «Det var mye sex i huset, fordi folk kjedet seg. Til slutt måtte jeg sove i badstuen»

 6. KULTUR

  Stemmeskandale under MGP-finalen