Kultur

Nekrolog: Ståle Eskeland

Ståle Eskeland fikk altfor tidlig avbrutt sitt engasjerte arbeid for samfunnet, medmenneskene, demokratiet og rettsstaten.

 • Aftenposten Redaksjon

Men han tok sin skjebne med storsinn og sovnet stille inn 2. juledag, 72 år gammel.

Som sin professorkollega ved Det juridiske fakultet i Oslo, Anders Bratholm, måtte Eskeland gjennom to tiår kjempe mot svikt i rettsvesenet. Bratholm seiret til slutt i kampen mot politivold. Eskeland kom ikke i mål i sin kamp for bedre bevistolkning i domstolene. Juristenes helhetsbedømmelse av bevis kan lett bli for tilfeldig og lite transparent, noe som skaper stor fare for justismord.

Det var behovet for å rette opp denne systemfeilen som gjorde at Eskeland ikke kunne slippe Torgersen-saken. Han sørget for å få bevismaterialet gjennomgått på ny av vitenskapsfolk innen rettsodontologi, medisin, botanikk og statistikk. Akademikere fra andre disipliner ble forferdet over å se på nært hold juristenes sviktende metodikk og disiplin i å trekke slutninger – og kanskje enda mer over den manglende selvkritikken. Rettens tjenere virket mer opptatt av å dekke over gamle feil enn av å lære og innføre en kultur for kvalitetssikring. De evnet ikke – eller ønsket ikke – å innse feil selv når de ble grundig forklart.

Ståle etablerte allerede i 2002 en tverrfaglig gruppe av eksperter som med årene fikk behov for større og større møterom. Metodesvikten i bevistolkning er et internasjonalt problem, og Ståle brakte oss i samarbeid med det amerikanske Innocence Project.

Vi føler stor glede og takknemlighet for at Ståle trakk oss inn i dette reformarbeidet. Vi har mistet en uredd kjempe og en kjær venn. Det er dypt tragisk at Ståle ikke skulle få oppleve det faglige gjennomslaget som vil bety mye for å unngå justismord. Men han døde trygg på at vår gruppe vil arbeide videre til målet er nådd.

For Torgersen-gruppen, Fredrik S. Heffermehl, Per Brandtzæg

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Charterflyet måtte nødlande to ganger på Oslo lufthavn

 2. KULTUR

  Maktkamp i kapitalens høyborg

 3. KULTUR

  Stjernelag i ny TV-serie

 4. KULTUR

  Antifragile: test articles

 5. KULTUR

  Varsler-organisasjonen Wikileaks ut mot Panama Papers

 6. KULTUR

  Ingen har fylt Telenor Arena med mer nærhet, varme og stemmeprakt enn Adele (27) gjorde søndag kveld