Kultur

Slutt for bip, bip, bip....

I over 70 år har nordmenn kunne stille klokken etter tidssignalet i NRK radio. Nå gir snart radiouret sitt siste bip.

Nå går en lang radiotradisjon i NRK mot slutten.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

— Tidssignalet sendes i overensstemmelse med tiden på atomuret i Tyskland. Den tiden får vi over til Oslo på lavfrekvente bølger som fanges opp av antenner her på Marienlyst. Denne tiden er altså helt korrekt.

Slik beskrev overingeniør Hans Arne Kristensen i NRK, til Aftenposten aften i 2002, hvordan tidssignalet i NRK radio fungerte. Men det var da. Nå er ikke det samme signalet like presist lenger.

Derfor blir den daglige bipe-lyden over eteren borte for godt. Lyden fra nett- og DAB-radio kommer nemlig forsinket ut av radiohøyttalerne dine, og dermed faller hele poenget med tidssignalet bort.

Kimse.

– Før i tiden var NRK autoriteten på tid i Norge, det vil si at folk brukte tidssignalet klokka 12 til å stille sine egne klokker. Skal vi fortsette med det, må vi jo sørge for at tiden er riktig. Men det er den ikke.

— Vi skal ikke kimse av radiotradisjoner, men nå har dessverre tiden gått fra oss.Hvis vi skal kringkaste tiden, må tiden være riktig, sier NRKs radiosjef, Marius Lillelien til nrk.no.

Derfor blir dette årelange tidssignalet, som fortsatt kan høres på P1 hver dag rett før kl. 13, borte.

Lytterstorm.

Femten sekunder før Dagsnytt klokken 13 starter tidssignalet sine sedvanlige korte pip, som en nedtelling til at klokken slår 13.00. Det samme skjer klokka 8 i helgene.

— Jeg frykter ikke akkurat en lytterstorm på grunn av dette. Det har vært dager hvor vi ikke har hatt tidssignal før også, uten at vi har hørt noe fra lytterne. Men det blir spennende å se, sier Lillelien.

Det er ikke satt noen endelig dato for det siste bip'et, men det kommer.