Kultur

TV-anmeldelse: Dypdykk i svensk underverden

Jens Lapidus seiler opp som Stockholms største kronikør. I Top Dog dykker Snabba Cash-forfatteren igjen ned blant rike advokater og tungt kriminelle.

Peter Gardiner, Josefin Asplund, Gustav Lindh og Alexej Manvelov spiller hovedrollenei den svenske krimserien «Top Dog». Foto: Senay Berhe

  • Asbjørn Slettemark

Vår vurdering:

4 av 6

Jens Lapidus vil stå igjen som en av de beste kronikørene av Stockholm etter millenniumsskiftet. Siden debuten med Snabba Cash i 2006 har han malt den svenske hovedstadens underverden med en skarp fargepalett av blodrødt og kokainhvitt. Snabba Cash-bøkene ble tilgodesett med tre filmer, nå er neste runde historier klare for skjerm.

Serien Top Dog er basert på de tre bøkene om Emily Jansson og Teddy Maksumic. Den siste heter Top Dogg, derav navnet. Det er hardt og voldelig som i Snabba Cash-universet, men hovedpersonene er mer interessante enn tidligere fra Lapidus’ penn.
Emily er en ung advokat med bagasjerommet fullt av økonomiske problemer og kjipe familiehemmeligheter. Det store målet er å bli partner i det renommerte advokatfirmaet Leijon. Teddy er en gangster som prøver å bli streit. Han har sittet inne for drap. I frihet sliter han med å holde seg unna gamle venner, skitne penger og skitnere sjefer. Hjemstedet i Södertälje, hvor «den organiserte kriminaliteten kontrollerer en hel by» har utfordringer på hvert gatehjørne.

Les hele saken med abonnement

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.