Tidenes guttefilm

Premiéreklare "Transformers" gjør kinoen fri for jentelus.

Roger Grosvold (27) er fortsatt godt kjent i leketøysbutikkene. Han sluttet nemlig aldri å interessere seg for Transformers-robotene. Per i dag har han "noe over 200" av dem.

Les også:

— Jeg har prøvd å sette på noen av tegnefilmene når jeg sitter i stua sammen med kjæresten min, sånn at også hun kan få se.- Hva synes hun?- Hun pleier å finne frem et ukeblad. Jonas Thire og fire andre jevnaldrende menn står på kontoret til filmselskapet som distribuerer "Transformers" i Norge. Vi har vært på en forhåndsvisning av filmen, og nå har de fått hver sin filmplakat. De hviner fornøyd. Ruller plakatene forsiktig sammen. Ber pent om å få noe å pakke dem inn i, så de ikke skal bli ødelagt av regnet. Takksigelsene avbrytes bare av mumlende konstateringer om at dette var "helt rått" og at "disse skal i glass og ramme". Nerding er én ting, men vi er ikke akkurat blant Tufte-kandidater her. Jonas er trommis i Amulet, Bloodlights og Silver. De andre er alle del av Pass It-kollektivet, det nærmeste Norge kommer gangsterrappere. Samme kan det være. Akkurat nå er de syv år gamle gutter, alle sammen.

Guttepoeng

"Transformers"-filmen er av den etterlengtede sorten. For noen. Uten å ha gjort de helt store empiriske undersøkelsene, vil jeg anta at disse "noen" for en stor del består av gutter og menn født i perioden fra sent, sent 70-tall til tidlig 80-tall. Dette har igjen med robotenes egen fødselsdato å gjøre. Transformers er, kort fortalt, store roboter som kan endre form (transformere) ned til ting som biler, fly, pistoler eller, ehm, kassetter. De så dagens lys i 1984, etter at den amerikanske leketøysprodusenten Hasbro gikk sammen med sine japanske kolleger i Takara om å lansere et par av sistnevntes leker i USA, under nytt navn. Som et biprodukt til lekene ble det også laget tegneserier og tegnefilmer av ulik lengde. Disse fortalte ulike historier fra den stadig pågående kampen mellom de to ulike robotklanene Autobots (de gode) og Decepticons (de onde). Sånn i ettertid ser jeg at Transformers må være noen av de mest rendyrkede guttelekene i manns minne. Guttepoengene ramlet inn over en lav sko: De var roboter (ett poeng) som gjennom diverse tekniske øvelser (poeng) kunne bli til for eksempel biler (minst ett poeng til). De hadde romskip (poeng, poeng i fleng) og våpen (poeng) som de skjøt hverandre med (maxiyatzy!). De var kort og godt lyspunktet i perioden tegneserien Rocky så presist har plassert "før jentene fikk pupper og ødela alt".

Robotanger

Thire er det man kan kalle over gjennomsnittlig interessert i Transformers. Det vises ikke bare i DVD-samlingen, eller i bok- og tegneseriesamlingen, eller i plakatene han har på veggen. Det vises også på ankelen, hvor han har tatovert logoen til Autobots. - Det var noe spesielt som skjedde på den tiden, tror jeg, med heltene. Tidligere hadde man gjerne litt ubekvemme og keitete typer, vanlige folk, som fikk helterollen tredd nedover seg. Så kommer disse typene, maskiner som konstant er store, sterke og tøffe. Og He-Man-lekene kom vel omtrent samtidig, med de vanvittig muskuløse karakterene, påpeker Jonas. Roger Grosvold mener å huske at leketøysbutikkene var mer delt før. - Det var en tydelig deling mellom gutte- og jenteavdelingen, ja. Her var mine leker, og der var de til jentene. I dag glir de mer over i hverandre.Grunnen til at 27 år gamle Grosvold vet dette, er at han fortsatt frekventerer leketøysbutikker. Han sluttet nemlig aldri å interessere seg for robotene. Per i dag har han "noe over 200" av dem. Han kjøper ikke bare nye, heller. - Jeg kjøpte en eldre utgave av Optimus Prime (lederen av Autobots) av en kamerat. Han angrer nå. Det må han bare gjøre. Den roboten får han aldri tilbake.

Norske Decepticons

Mens Jonas og Roger sprang rundt med ordentlige robotleker, satt el Axel og vennene hans klistret foran TV-en i Chile.- Moren min hadde ikke råd til å kjøpe noen av lekene til meg. Men vi så alle tegnefilmene vi kunne.Rapperen, kjent blant annet fra Equicez, har to Transformers-tatoveringer. Den ene er Decepticons-logoen, stor som en knyttneve, plassert rett over hjertet. Den andre er en fullfigur tegning av roboten Soundwave. Også han fra Decepticons.- Hvorfor valgte du den onde siden?- Da jeg så tegnefilmene tenkte jeg ikke på hvem som var gode eller onde. Vi digget dem alle. Det var først for et par år siden at Julian (Alexander, sjef for el Axels plateselskap Pass It) og jeg bestemte oss for å få hver vår Decepticons-tatovering. Jeg ser Equicez litt som norsk platebransjes Decepticons: Vi er outsiderne, de lovløse. Jeg tenker: "Hvorfor kan ikke skurkene vinne, bare én gang?".

Jentelus

Det dukket opp en og annen damerobot i Transformersuniverset etter hvert. Ikke uten kamp - Arcee, for eksempel, ble skapt av de andre robotene i serien etter direkte press fra sinte feminister. Men Roger Grosvold kan fortelle at dette med østrogen fortsatt er kontroversielt. Han finner frem en robot kalt "Overdrive". - I Europa og USA presenteres Overdrive som en hun. Men i Japan heter den samme roboten "Nitro Convoy" og er en mann. De er visst ikke så glad i dameroboter der.Vi har bare så vidt kommet ut av visningslokalet, da Jonas Thire begynner å snakke om å se filmen igjen. - Jeg skal ta med kjæresten. Det blir fett. Les også:

    Filmen om de barske Transformers-heltene og -skurkene har premiére førstkommende onsdag. Her er Optimus Prime.
    Jonas Thire, trommis i Amulet, er det man kan kalle over gjennomsnittlig interessert i Transformers. Det vises blant annet på ankelen, hvor han har tatovert logoen til Autobots.
    Logoen til Autobots.