Kultur

Kraftig ut mot Støre

Regjeringen fremmet usannheter, og brukte Magazinet som syndebukk i karikaturstriden, skriver Vebjørn Selbekk i sin nye bok.

Vebjørn Selbekk (t.h) mener at norske myndigheter helt bevisst valgte å gjøre Magazinet til syndebukk i karikaturstriden.<br/>- Den norske regjeringen kom ekstremt lite heldig ut av dette, sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Foto: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX

 • Forf>
 • <forf>annette Orre <

Medieinteressen var stor da Vebjørn Selbekk i går lanserte boken "Truet av islamister", ikke minst etter at TV 2-dokumentaren "Truet til taushet" mandag kveld satte søkelys på norske myndigheters håndtering av saken. Selbekk retter i boken sterk kritikk mot utenriksminister Jonas Gahr Støre, som flere ganger, blant annet i et intervju på Al-Jazeera, hevdet at tegningene kun ble trykket i en marginal kristen avis, uten å anerkjenne at en rekke andre store norske aviser også publiserte tegningene.Han får støtte av Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.— Den norske regjeringen kom ekstremt lite heldig ut av dette, sier Kokkvold, som mener at de fleste europeiske utenriksministre taklet saken på en langt bedre måte.

Dolket i ryggen?

I Selbekks bok er Magazinet-oppslaget gjengitt i faksimile, mens selve karikaturene er duset ned. - Jeg vet hvordan mediene fungerer, og ville ikke at fokuset skulle bli at "Selbekk trykker karikaturene på nytt", sier forfatteren. Han sier at det å fortelle Magazinets og sin egen versjon av historien kun er et av formålene med boken.- Jeg stiller også en del spørsmål jeg synes er viktig til Regjeringen og norske myndigheter. Hvordan vil de i fremtiden vil håndtere lignende kriser. Kan norske pressefolk, kunstnere eller akademikere regne med dens støtte dersom de blir truet på livet på grunn av lovlige ytringer, eller vil de igjen bli dolket i ryggen av sin egen regjering?

Kritikk av mediene.

Selv om PFU slo fast at Magazinets dekning var saklig og billedbruken relevant, mener både Selbekk og Kokkvold at mange stemplet oppslaget som en provokasjon, uten å ha tatt seg tid til å lese saken. - Selbekk fikk så å si ingen støtte av presse-Norge da det sto på som verst, hevder Kokkvold. I en pressemelding fra NTB i går uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre om saken at "man kan alltid lære av hva man har gjort tidligere. Men jeg står inne for det som var vårt hovedgrep." Støre avviser også anklagene fra Selbekk om at han skal ha spredt feilaktig informasjon.- Jeg har aldri lagt all skyld på Magazinet. Men Magazinets dekning sto i en særstilling, sier Støre.Selbekk selv sier han er skuffet over uttalelsen fra utenriksministeren. - Noen publiserte saken stort, andre litt mindre. Men hvis utenrikspolitikk skal handle om spaltebredde, er det noe galt, svarer han.

 1. Les også

  Syndebukken oppsummerer

Les mer om

 1. Litteratur

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  «Hans handlemåte i 2006 satte mine barns, min manns og mitt liv i fare.

 2. KOMMENTAR

  Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre trenger ikke ytringsfriheten. Det preger deres holdning til den

 3. POLITIKK

  Listhaug: – Hovedproblemet med Ap er at partiet er fullstendig uten styring

 4. KULTUR

  433 seere har klaget på NRKs «jødesvin»-vits

 5. KULTUR

  NRK får full støtte etter omstridt tiggerdokumentar

 6. KULTUR

  «Bare» 19 av 5577 hijabklager betegnes som hatefulle