Kultur

Et blodfylt portrett av et finsk århundre og en passiv-aggressiv familie

Fødsel og død ved et finsk veikryss. Tommi Kinnunen har gitt slektsromanen en høyst nødvendig oppdatering.

Tommi Kinnunen har skrevet både skuespill og kabareter. Der fire veier møtes er hans første roman.
  • Rune Hallheim
    Rune Hallheim
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Den finske forfatteren Tommi Kinnunen debuterer med slektsromanen Der fire veier møtes , som nå er ute på norsk. Det er en sterk og bemerkelsesverdig debut i en sjanger som gjerne blir hengende fast i langsommelig kronologi. Ofte formulert som et frieri til leserne, som et tilbud om sammenhenger som kanskje ikke finnes, tilsatt fortolkning av liv som beveger seg etter (skjebne)bestemte mønstre.

Kinnunen er annerledes, definitivt. Korte kapitler, tydelige scener og en ekstremt realistisk tilnærming. Samtidig har han et usedvanlig øre for det usagte, noe det er mye av i denne slekten. Altfor mye.

Jordmor

Handlingen har sitt utgangspunkt i en liten bygd, langt nord og langt øst i Finland. Det er tidlig på 1900-tallet, den unge jordmoren Maria etablerer seg med sin praksis i et konservativt og patriarkalsk miljø, der kvinner skal tie og tåle, og ikke minst, føde med smerte. For en enslig kvinne, etter hvert også enslig mor, er det en tilværelse som byr på brutale møter med samfunnet omkring. Maria er selvstendig, forsørger seg selv, og får datteren Lahja utenfor ekteskap. Senere får også Lahja et barn uten nærværende far, før hun gifter seg med Onni. En farende håndverker, dyktig, vennlig, men rastløs. Han finner seg ikke til rette i ekteskapet, og søker seg stadig bort. Årsaken forties, sammen med så mye annet.

Mange år senere bor Lahja alene sammen med yngstesønnen og hans familie – i et stort hus der alt forblir usagt. Til slutt blir det svigerdatteren Kaarina som tar tak i familiens mange fortielser. Og nettopp tausheten og de mentale vranglåser er forfatterens hovedanliggende. Men også kollisjonen mellom enkeltmennesket og de trangeste normene i storsamfunnet.

Utenfor ekteskap

I sin sparsomme prosa bretter Kinnunen ut mange fenomener. Det damper blod av fødslene og innestengt raseri av replikkene. Å få barn utenfor ekteskap er blitt en vanlig foreteelse som i de fleste miljøer ikke lenger er skambelagt. Men hva det har ført med seg av regelrett mobbing i Jesu navn, bør ikke få bli helt glemt. Og heller ikke hvordan det fremdeles er der religionen styrer liv.

"– Jeg har sagt at jordmora ikke får komme her i huset med lausungen sin!

Det ordet hadde hun hørt før av nabojenta, og sammen hadde de lurt på hva det kunne bety. Lahja mente det måtte bety at hun var noe utenom det vanlige."

Likheter og forskjeller

Dette er Finland. Ikke så veldig annerledes enn Norge, men likevel med en helt annen historie. Borgerkrig og krig mot en overmektig nabo. Og to verdenskriger bidrar til bakteppet, som hele veien kan anes, selv om bare annen verdenskrig fremtrer direkte og tydelig i handlingen. Slik er boken også en studie i nordiske likheter og forskjeller.

Maria, Lahja, Kaarina og Onnis liv fra 1895 og nesten frem til i dag skildres med en sjelden innlevelse og kraft. På sinnrikt sett viser den frem de rommene vi bygger for oss selv, for familiene og drømmene våre. Fire hovedpersoner og fire synsvinkler. Det er et grep som ser ut til å gripe om seg. Seneste eksempel er Jonas Hassen Khemiris Alt jeg ikke husker , anmeldt i Aftenposten for noen uker siden. Mer kjent er nok Carl Frode Tillers Innsirkling . På film går grepet gjerne under navnet

Les også

Rashomon-effekten etter Akira Kurosawas film

, der fire personer forteller sine innbyrdes motstridende historier om et drap. Kinnunen har både logisk og dramaturgisk fremdrift i sine synsvinkler, noe kunstgrep blir det aldri. Sterke kvinner er blitt et nesten parodisk begrep, men her gis det et innhold. Samtidig tar Kinnunen tak i styrkens begrensninger, den hjelpeløse avstand som kan oppstå mellom mennesker.

Som Lahjas lengsel etter ektemannen:

"En lydløs krampe steg fra bunnen av magen, klemte henne i sidene og presset lungene sammen. Om han bare ville ta på henne! Om sa bare med en finger etter å ha vært borte i seks lange år. Omfavne henne, si vakre ord, stryke henne over håret. Peke på en underlig sky og le så tennene syntes. Om han bare ville slippe henne innpå seg og prate om hvordan livet skulle bli når de bodde sammen i det nye huset."

Gravide

Der fire veier møtes er så langt oversatt til 14 språk. Det kommer til å bli flere. Men boken er neppe egnet lesestoff for gravide kvinner.

Les også

  1. Flere bokanmeldelser: En riktig ufyselig psykopat

Les mer om

  1. Bøker
  2. Litteratur