Kultur

Alexander Rybak skriver om outsider med fele

Alexander Rybak har funnet stoff til en barnebok i felespillet.

Stoff som sprudler av formidlingsglede.

  • Mette Hofsødegård

Sammen med Alexander Rybaks fortelling, illustrert av Thomas Kirkeberg, kommer en lydbok med dyktige skuespillere og nyskrevet musikk i kjent Rybak-stil: Felespill med tradisjonsklang i en nåtidig tapning. Kvaliteten på pakken defineres av fortellingen som bokdebutanten Rybak har skrevet.

Språklig er dette langt fra noe mesterstykke. Stilen er slik at det først og fremst gjelder å få frem handling og karakterer enkelt og liketil. Likevel er det fint stoff i fortellingen. Det ligger i underliggende meninger og god komposisjon.

Outsider

Trolle er en outsider i flokken. Han har ikke ordentlig hale, og både jevnaldrende og voksne gjør ekle ting mot ham slik at han virkelig kjenner ubehaget ved å være annerledes. Så en dag kommer han over en fele i skogen. Da han legger den til skulderen og griper buen, kommer de mest fantastiske melodier frem. Fela er magisk. Trolle blir forført. Det samme blir alle som hører ham spille.

12Kapittel8Trollbundet_doc6ma1krmgxp21je6ni2hh-mPWwChbnqM.jpg

På dette tidspunktet begynner historien å gå i en spennende retning. Den musikalske fortelleren Rybak er inspirert av folklore. Så også historiefortelleren. Han tar med seg den dualiteten som finnes i eventyrverdenen og lar hovedpersonen kjempe med krefter som også finnes i ham selv. For med den magiske fela følger makt over andre mennesker.Fela har krefter til både godt og galt. Trolle blir avhengig av fela, mens de andre både elsker og hater ham. De støter ham ut, og Trolle blir enda mer ensom enn før. Bør han kvitte seg med fela? Og kan han klare det?

I forlengelsen følger møtet med menneskebarnet Alva og etter hvert Huldrekongen, som avslører mysteriet om kraften i fela. Fortellingen bygger opp en personlighetsutvikling der man kjenner igjen et kunstnersinn i hovedpersonen.

Les også:

Les også

Tre dagers barnebokfestival i Oslo - og den er gratis

Et lite univers

Fortellingen med illustrasjoner og lydboken med skuespillerstemmer og original musikk utgjør et helt lite univers. Illustratør Thomas Kirkeberg leker elegant med å la Trolle ha noen likhetstrekk med felemagiker Rybak selv, uten at det blir påtrengende. Han bruker klare farger og et figurspråk som minner om animasjonsfilmer med store øyne og gester, festlig og fartsfylt.

Mens illustrasjonene mangler den mørkere dimensjonen som ligger i fortellingen, finnes denne dobbeltheten i felespillet og melodiene. Det går sangvinsk i dur, men skifter fort til tyngre tak i moll. Summen av dette bærer i seg rikere opplevelser enn man ut fra den noe glansede overflaten kan ledes til å tro. Alexander Rybak er en mangfoldig begavet artist. Denne utgivelsen er i hans ånd, sprudlende av formidlingsglede og med en interessant kunstnerisk kjerne.

rybak_doc6m9h9uoaryp10f7vkjtl.jpg

Bok barn Trolle og den magiske fela

Alexander Rybak

Illustrert av Thomas Kirkeberg

Med lydbok lest av Dennis Storhøi, Alexander Rybak, Anders Baasmo Christiansen m fl. og musikk av Alexander Rybak

Cappelen Damm

Fra 6 år

Les også

  1. Helga Flatland debuterer med barnebok

  2. Debutanten Cathrine Myhre Solbjør byr på vill fantasiflukt

  3. Øverås og Aakeson skriver om stillhet og styrke