Kultur

Selger unike antikviteter

ICA selger unna bondeantikviteter til millioner. Per Ditlev-Simonsens tidligere Vågå-fjellgård strippes for gamle møbler. - Veldig trist, synes Oslos ordfører.

  • Forf>
  • <forf>thorleif Andreassen <

Mandag 27. mars legges 187 bondeantikviteter fra den nå ICA-eide fjellgården Sundhågån i Vågå ut for salg på Blomqvist Kunsthandels Vinterauksjon. ICA-konsernet kvitter seg med antikvitetene for å benytte gården til kurs— og konferansesenter med spa-avdeling for sine ansatte i Sverige og Norge.For tidligere eier Per Ditlev-Simonsen oppleves dette veldig trist. Han brukte fem år på å restaurere eiendommen, samtidig som han supplerte antikvitetssamlingen som allerede befant seg på gården han kjøpte i 1984.- Hvordan vil du karakterisere samlingen, Ditlev-Simonsen?

Unik samling

. - Samlingen ble til i spennet av Vågå og de gamle fine tradisjonene i ett av de vakreste og mest særpregede stedene i Norge. Alle gjenstandene hadde fått sin naturlige plass i et harmonisk og historisk miljø som var denne unike samlingen verdig. Det er svært trist at det miljøet som var skapt blir ødelagt og at samlingen nå kan bli spredt for alle vinder. Aller mest gjelder det de gjenstandene som har sin opprinnelse i Vågå og som ikke burde flyttes derfra.- Også dører du fikk kjente bondemalere til å male selges på auksjonen?- Tragisk.- Kan du tenke deg å kjøpe deler av samlingen?

Ikke råd.

— Jeg skulle ønske jeg hadde råd til det. Men det har jeg dessverre ikke.- Noen møbler eller gjenstander du er spesielt glad i?- Det er så mange, mange utrolig flotte ting, poengterer Per Ditlev-Simonsen.

"Rimi-Hagen".

Hakon Gruppen hvor Stein Erik "Rimi" Hagen var med, kjøpte fjellgården Sundhågån av Ditlev-Simonsen. - Jeg har aldri eid gården, men har vært der flere ganger. Det er en fin samling. Jeg visste ikke at antikvitene skulle selges før jeg så Blomqvists katalog, forteller Stein Erik Hagen.- Hvorfor renske ut bondeantikvitetene fra Sundhågån, informasjonssjef Terje Gulbrandsen i ICA Norge AS?- I dag er gården mer feriested enn kurs- og konferansesenter som vi ønsker å gjøre Sundhågån til. - Sårt å fjerne antikvitetene fra sitt miljø? - Det er et veldig flott sted. Sjelen vil fortsatt sitte i veggene. Men vi ser behov for å gjøre stedet tilgjengelig for enda flere av våre mange tusen ansatte. Påpeker Gulbrandsen.Kunstekspert Axel F. Meyer hos Blomqvist opplyser at det er det meste av innboet på gården som legges ut for salg. Gjenstandene spenner fra slutten av 1600 til slutten av 1800-tallet. - Det er veldig, veldig lenge siden jeg har sett så gode bondeantikviteter. Jeg tror knapt jeg har sett en slik bredde over bondeantikviteter på auksjon før, sier Meyer om antikvitetssamlingen som har sitt utspring i Vågå, Hallingdal, Numedal og Telemark.

Kunstekspert Axel F. Meyer viser frem noen av skattene: Umalt 1700-talls langbord fra Østerdalen, pris 80 OOO-100 000 kroner og 16 stoler til 80- 100 000 kroner. Middagsservise fra Kongelig Dansk Porselen til 12 personer, pris 20 000- 30 000, punsjebolle med lokk til 40 000-50 000, mens engelen som svever over det hele, har en antatt pris på 20- 30 000 kroner.
Fjellgården Sundhågån i Våga hvor ICA-konsernet selger antikvitetssamlingen som er bygget opp på gården.
Sengeinnredning fra Telemark fra slutten av 1700-tallet. Samlingens dyreste anslag; 250 000- 300 000 kroner.
Sjeldent nøkkelskap fra begynnelsen av 1700-tallet,pris 70 000-90 000 kroner.