Kultur

Håper USA våkner og ser at Donald Trump er helt mot amerikanske verdier

Jay Leno langet ut mot Donald Trump foran Nobels fredspriskonsert i Telenor Arena fredag kveld.

Danske MØ, amerikanske Jason Derulo, konsertvert Jay Leno og Magne Furuholmen fra A-ha deltok på pressekonferansen på Nobelinstituttet i Oslo foran Nobels fredspriskonsert i Telenor arena fredag kveld. Foran helt til høyre: Den tunisiske sangerinnen Emel Mathlouth, som ble lovprist av Leno. Larsen, Håkon Mosvold/NTB Scanpix.

 • Jan Gunnar Furuly

— Jeg velger å være optimist. Jeg tror dette vil vekke opp mange amerikanere til å skjønne hva grunnloven vår sier. Den tillater ikke denne typen nonsens, og slikt latterlig prat. Man kan ikke utestenge folk på grunn av deres religion, svarte Leno på et spørsmål fra Aftenposten om hvordan han ser på Trumps mange utfall mot muslimer i det siste.

Trump har blant annet foreslått overvåkning av moskeer, registrering av muslimer i USA i egne databaser og innreiseforbud for utenlandske muslimer.

— Kanskje hvis folk hadde hørt henne synge i går kveld - i USA får vi ikke høre så mye fra den arabiske siden, men det fikk jeg i går. Og jeg synes det var nydelig, sa Leno henvendt til den tunisiske sangerinnen Emel Mathlouth, som opptrådte under nobelprisutdelingen i Oslo torsdag.

Les intervju med Emel Mathlouthi her:

Les også

- Det er vanskeligere å være artist i landet mitt nå enn før den arabiske våren

Har sammenlignet Trump med Hitler

Hun er også en av artistene som deltar i fredagens Nobels fredspriskonsert på Telenor Arena, ledet av Leno.

På et NBC-program i midten av november gikk den tidligere talkshow-verten kraftig ut mot Trump, og sammenlignet ham med Adolf Hitler.

Jason Derulo og Jay Leno var begge sterkt kritiske til Donald Trump på fredagens pressekonferanse foran Nobels fredspriskonsert i Telenor Arena. Larsen, Håkon Mosvold/NTB Scanpix

På fredagens pressekonferanse på Nobelinstituttet i Oslo før fredspriskonserten, ga han uttrykk for et håp om at amerikanerne nå er i ferd med å gjennomskueden søkkrike forretningsmannen og politikeren.

— Folk er helt like, de reagerer likt på de samme stimuli. Når de kommer sammen spiller det ingen rolle om de er mexikanske eller sorte. Alle grupper gårnå gjennom dette latterlige tullet. Det er i dag en liten gruppe mennesker i USA som støtter Trump, men det er ikke slik de fleste i det amerikanske samfunnet tenker. Det vil etter hvert vise seg gjennom meningsmålingene, sa Leno.

Les også:

Les også

Kullman Five: - De som tror islam ikke lar seg forene med demokrati, kan se til Tunisia

Fred= frihet til å gjøre det man liker

Den amerikanske sangeren og danseren Jason Derulo, som er en av stjernene på den utsolgte konserten, ga klart uttrykk for at han er enig med Leno.

— Jeg tror ikke dette er noe vi i USA helt har klart å se på som en realitet. De fleste jeg snakker med vet at dette er totalt latterlig. USA handler om frihet, og jeg snakket tidligere her om hva fred er. Frihet er en så stor del av dette. Å ha fred et sted, handler om å kunne gjøre det man liker og ikke leve i frykt for diskriminering, sa han.

Deretter ble han avbrutt av Leno:

— Det mest latterlige er hvis du ser på de to toppkandidatene: Ben Carson og Donald Trump.

Han viste til at Ben Carson tidligere innrømmet at han som 14-åring forsøkte å drepe en jevnaldrende med kniv.

— Til dette har Trump svart med å kalle ham en løgner, sa Leno med et stort glis.

— Ok, hvis det er disse kandidatene det kommer ned til når det gjelder å velge president for et land, da har man virkelig senket standardene, lo Leno til latter fra salen med pressefolk.

Utsolgt Telenor Arena

Telenor Arena er fullstendig utsolgt for de 8000 billettene som var lagt ut til konserten, som også har danske MØ og norske A-ha, Kygo, og Auroa på plakaten - alle akkompagnert av Kringkastingsorkesteret.

— Det er en stor ære å få være med på denne konserten, sa både Aurora og Kygo.

Da Jay Leno fikk spørsmål om hans personlige forhold til norsk musikk fra en journalist, famlet han litt mens han funderte på om hans tidligere The Tonight Show egentlig hadde hatt norske artister med i perioden 1992 til 2009, da han ledet det.

— Var dere med der, spurte han henvendt til A-ha.

— Nei, vi gikk nok glipp av det, sa Magne Furuholmen med et glis.

- Åh! Vår boikott av norske artister ernå offisielt over, fleipet Leno.

Går direkte både på NRK1 og YouTube

Har du ikke billett til konserten fredag, kan du se den direkte på NRK1.

For første gang tar også arrangørene Youtubei bruk for direkte strømming av konserten. Der blir den også tilgjengelig for fremtiden. Den australske YouTube-stjernen Derek Muller er programleder for denne sendingen.

Konserten sendes via TV-kanaler i over 100 land, og vil ventelig nå over 100 millioner mennesker via vanlig TV. Arrangørene er foreløpig usikre på hvor stor opplutningen kan bli via YouTube.

Les også:

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Norgesklare Britney Spears får slakt i Danmark

 2. BYLIV

  Juanes sørger for rekordstort presseoppbud til Nobelkonserten

 3. BYLIV

  10 tips for helgen: Latterkuler, skjønnsang, barnestreker, sterke viser eller tankevekkende filmer

 4. KULTUR

  Nytt album fra Ariana Grande: Bass, champagne og hjertesorg

 5. BYLIV

  Hei Oslo, her kommer jeg

 6. BYLIV

  Hvem av disse vil du høre i Oslo i februar?