Kultur

Polanski sier unnskyld

I en ny dokumentar ber regissøren Roman Polanski om unnskyldning til kvinnen han forgrep seg på for 33 år siden.

Dokumentarfilmen «Roman Polanski: a film memoir» ble filmet da polskfødte Polanski satt i husarrest i Sveits. Filmen hadde premiere under filmfestivalen i Zurich. FOTO: SCANPIX WALTER BIERI

 • Cathrine Elnan

— Hun er et dobbelt offer: et offer for meg og et offer for media, sier Polanski i Laurent Bouzereaus dokumentar Roman Polanski: a film memoir , det skriver CNN .

Filmen hadde premiere under filmfestivalen i Zurich i forrige uke, og Polanski har uttalt seg til pressen flere ganger siden premierevisningen.

— Jeg har angret i 33 år. Selvfølgelig har jeg angret, sa regissøren til den sveitsiske tv-kanalen TSR søndag kveld.

I USA ble Oscar-vinneren i 1977 dømt for voldtekt av en da 13 år gammel jente. Han rømte før soningen startet og var etterlyst av amerikanske myndigheter i over 30 år.

Offeret ville henlegge saken

Offeret selv, Samantha Geimer, ønsket at saken skulle henlegges.

- Jeg er ikke lenger en 13 år gammel jente. Jeg har håndtert utfordringene rundt det å være et offer og overkommet dem. Med unntak av én ting. Hver gang denne saken tas for retten, settes enormt mye fokus på meg, min familie, min mor og andre. Den oppmerksomheten er ikke hyggelig, og er ikke verdt å opprettholde for denne sakens skyld, sa Geimer ifølge CNN.

Hun er nå 47 år, gift og mor til tre, og stod frem med navn for flere år siden. Først og fremst fordi hun var overrasket over hvordan denne saken hadde blitt håndtert.

Den mye omtalte hendelsen skal ha funnet sted i skuespiller Jack Nicholsons hus. Nicholson selv var ikke til stede.

Arrestert på vei til filmfestival

I 2009 ble han pågrepet av sveitsiske myndigheter på flyplassen i Zurich, på bakgrunn av en amerikansk utleveringsbegjæring. Han var på vei til filmfestivalen for å motta en hederspris da han ble arrestert. Kort tid etterpå ble han satt i husarrest.

USA ønsket å få ham utlevert, men dette kravet ble avvist av Sveits i 2010. Avgjørelsen ble begrunnet med at det amerikanske justisdepartementets krav hadde alvorlige mangler.

Hentet prisen

Under årets filmfestival i Zurich fikk regissøren anledning til å motta hedersprisen som han opprinnelig skulle hentet i 2009. Det var en rørt Polanski som tok i mot prisen.

- Bedre sent enn aldri, sa Polanski før han takket alle som hadde takken ham under husarresten, skriver Reuters.

I går fikk Polanskis siste film Carnage æren av å åpne filmfestivalen i New York.

Roman Polanski fikk hedersprisen under filmfestivalen i Zurichi 2009, men ble arrestert på flyplassen. I år kunne han hente prisen som en fri mann. FOTO: SCANPIX ARND WIEGMANN

 1. Les også

  - USA tar hevn for Polanski

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Sterke protester da Polanski fikk filmpris

 2. VERDEN

  Polanski kaller metoo-kampanjen for kollektivt hysteri

 3. KULTUR

  «Joker» fikk Gulløven på filmfestivalen i Venezia

 4. KULTUR

  Gullpalmen til svenske «The square»

 5. KULTUR

  Jo Nesbø: – Ingen kan føle seg trygg på at ikke store maktkamper kan velte en sivilisasjon

 6. KULTUR

  Er #metoo et endelig farvel til Hollywoods mannsgriser?