Kultur

Tradisjoner dominerer jule-TV

Vi holder oss til det samme som før. TV2 klarer ikke å utfordre NRK.

Tradisjon tro viser Tv2 Flåklypa Grand Prix 1. juledag. Foto: Filmweb

 • Stine Spjelkavik Hansen

Julen er en høytid fylt med tradisjoner, for de aller fleste nordmenn. På TV-fronten er det selvsagt ikke annerledes. Det er som regel de samme programmene og kanalene som stikker av med tv-titterne i julen.

I fjor steg NRK1s markedsandel betraktelig i juleuken, samtidig som TV2, TVNorge og NRK2 mistet noe av sin andel seere. NRK3, TV3 og TV2 Zebras markedsandeler gikk litt opp. Ikke ulikt tidligere.

Harald Rosenløw Eegs Julekongen:

Les også

Fra julekalender til film

Kvelden før kvelden er best

Selve julaften er ikke en særlig god dag for fjernsynet generelt, men kvelden før er derimot en sikker vinner – særlig for én av kanalene. Programmet Kvelden før kvelden på NRK1 hadde 1.635.000 seere, noe som også innebærer at det var det mest sette programmet i hele 2014.

"Kvelden før kvelden" på NRK er den store vinneren, her representert av" Grevinnen og hovmesteren" som er en av de største tv-tradisjonene i julen.

Bak Kvelden før kvelden på mest sett-lista dominerer også NRK. Julekonsert med Ingebjørg Bratland trakk 1.191.000 seere, NRK1 og NRK Super samsendte Tre nøtter til Askepott og det var det tilsammen 972.000 som fikk med seg. Værkavalkaden Været som var trakk 922.000.

Har vurdert 50 titler:

Les også

Dette er årets beste julehefter

Klarer ikke å utfordre bastionen

Vender vi blikket vekk fra NRK er det TV2 som kommer nærmest seertallene. Nyhetene 1. juledag trakk 566.000, og samme dag var det 483.000 seere som så klassikeren Flåklypa Grand Prix . Sistnevnte sendes ikke overraskende også i år, som så mange år før.

— Det blir ikke jul uten Flåklypa , sier kommunikasjonssjef i TV2 Jan-Petter Dahl.

Se traileren til den nye animasjonsfilmen Solan og Ludvig – Hefra til Flåklypa her:

Han sier at julen er en mellomtid for de kommersielle kanalene, men at TV2 likevel ønsker å gi seerne et bredt og godt tilbud i tråd med tradisjonen. I tillegg til noe nytt.

— På lillejulaften blir det sett mest på NRK, men med vår nye sending Lille julaften vil vi i alle fall gi seerne et alternativ. Det er ingen tvil om at jule-tv er preget av tradisjoner, det viser de høye seertallene under Grevinnen og hovmesteren , så den bastionen klarer vi nok ikke å utfordre, sier Dahl.

Året nærmer seg slutten, her er anmeldernes filmdom:

Les også

Er dette en av årets beste filmer?

God jul for TV3

TV3 er en av kanalene som trakk flere seere i fjorårets juleuke enn ukene før. Line Vee Hanum som er pressesjef i MTG TV sier at julen er en veldig god periode for dem, og at desember er ofte den beste måneden seertallsmessig.

0000778943.jpg

— I julen samles familiene ofte foran TV-en for å se gode filmer, og på MTG TV viser vi blant annet klassikere som Alene hjemme , Die Hard og Istid – filmer som for mange er blitt en like stor juletradisjon som Grevinnen og hovmesteren , sier Hanum.

Kun én av de ti mest sette titlene hos TV3 fjorårets uke 52 var noe annet enn nettopp filmer fra film-seriene Alene hjemme , Die Hard og Istid . Den mest sette var Die Hard III med 183.000 seere.

«Tre nøtter til Askepott»-regissøren Václav Vorlíček er ikke helt enig med det norske folk om at det er best at filmen kun er dubbet med én stemme.

Les også

– Det er bedre med dubbing med flere stemmer

Tradisjon tro

Også TVNorge viser noen av fjorårets mest sette titler igjen i år. Blant dem er Julenissen , Julenissen 2 og Julenissen 3 , Tangerudbakkens julekonser t, Høy på pæra julespesial og Hjelp, det er juleferie! sistnevnte ble sett av 246 000 i fjor.

I gjennomsnitt så nordmenn 2 timer og 54 minutter på TV daglig i 2014, mens det i uke 52 ble sett 3 timer og 38 minutter pr. dag i gjennomsnitt.

Tall fra: TNS Gallup TV-undersøkelsen, MTG TV, NRK og TVNorge

Les mer om

 1. TV
 2. Medier

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nordmenns TV-titting stuper. Men NRK har ingen tro på Askepotts død.

 2. KULTUR

  «Vårt Lille Land» ga rekord for TV 2

 3. SPORT

  «Mesternes Mester»-Siri: – Sorry, jeg velger håndballgutta

 4. KULTUR

  Nesten 1,4 millioner så Eurovision-finalen

 5. SPORT

  Flere så Blink enn Champions League-finalen: — Det er helt rått

 6. KULTUR

  «Little Women» på NRK i julen