Kultur

NRK: - Vi er ingen trussel mot norske lokalaviser

Schibsted-redaktør Bernt Olufsen sier lisensfinansierte NRK kan kvele norsk lokalpresse, men det avviser NRK med ny undersøkelse.

En rekke avisredaktører og bransjeorganisasjonen Mediebedriftenes Landsforening vil ha nye restriksjoner for hva lisensfinansierte NRK kan foreta seg på nett og i konkurransen med private bedrifter.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist
Lesing på nett hos NRK Sogn og Fjordane fra januar til november i år. Tallene angir unike brukere per uke i snitt i perioden, og viser også tallene fra lokalavisene Firda og Firdaposten.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener statskringkastingen ikke er noen trussel mot landets lokal— og regionaviser. Og han inviterer nå til mer samspill med konkurrentene.

NRK er den dominerende aktøren på lokale nyheter på nett i kun tre av landets fylker, viser en undersøkelse NRK selv har gjennomført.

— Tallene vi har fått frem viser at de norske lokalavisene står usedvanlig sterkt i medielandskapet. Over hele landet er det store regionaviser og aktører, som for eksempel VG, som er den dominerende leverandøren av lokale nyheter, sier Eriksen.

- Om man er bekymret for lokalpressen, starter man ikke jobben med å svekke NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Han viser til at det er globale aktører som Facebook og Google som nå spiser seg inn på annonsemarkedet til lokalpressen, og at det er disse som i første rekke truer næringsgrunnlaget til avisene.

— Om man er bekymret for lokalpressen, starter man ikke jobben med å svekke NRK. Det er ikke sikkert at leserne som eventuelt forsvinner fra våre plattformer går til avisene, sier kringkastingssjefen.

Krever NRK-innskrenkninger

En rekke avisredaktører og bransjeorganisasjonen Mediebedriftenes Landsforening (MBL) har i lang tid advart mot at lisensfinansierte NRK med sitt gratistilbud på nett, utkonkurrerer og truer levegrunnlaget til private mediebedrifter over hele landet.

Dette er også et sentralt tema når kulturminister Thorhild Widvey i løpet av neste år skal revidere NRK-plakaten, og trolig vil foreslå innskrenkninger i hva NRK skal drive med.

LES HELE RAPPORTEN HER:

Lisens til å drepe?

Lederen av et utvalg i MBL som tidligere i år så på NRKs rolle, Schibsted-redaktør Bernt Olufsen, skrev nylig på sin blogg at kringkastingssjef Eriksen er den norske mediebransjens James Bond – fordi han har «licence to kill».

«Kan den statlige lisensfinansieringen på sikt innebære retten til å drepe de privateide lokale og regionale mediehus?», spurte Olufsen.

Ifølge undersøkelseen NRK selv har laget om konkurransen til 13 av statskringkastingens distriktskontorer, er det kun i Sogn og Fjordane, Hedmark og Oppland at NRK.no i perioden januar til november i år hadde en dominerende posisjon som leverandør av lokale nyheter.

NRK Sogn og Fjordanes nettsider nås av dobbelt så mange lesere i snitt per uke enn nettsidene til fylkets største avis, Firda.

I Sogn og Fjordane nådde nettsidene til NRKs distriktskontor mer enn dobbelt så mange unike lesere i gjennomsnitt per uke, sammenlignet med konkurrentene Firda og Firdaposten.

Situasjonen er ikke fullt så brutal i Hedmark og Oppland, men også der når Oppland Arbeiderblad og Glåmdalen vesentlig færre lesere.

NRK har flere medarbeidere

— Forklaringen på at NRK er større enn oss på distriktsnyheter er enkel. Vi har 18 medarbeidere, de 40. Størrelsen gir NRK både mer tyngde og kapasitet, sier ansvarlig redaktør Yngve Årdal i Firda. Avisen dekker 10-12 kommuner i Sogn og Fjordane, og Årdal påpeker også at NRKs distriktskontor har lesere i et vesentlig større område.

Firda dekker 10-12 kommuner, og NRKs dekningsområde er vesentlig større.

— Likevel tror jeg ikke det er en bra ide å svekke NRK. Løsningen kan kanskje være mer samarbeid, og jeg kunne for eksempel ønske meg at lokalavisene fikk tilgang til NRKs livebilder når det skjer store ting i området, sier Årdal.

- Skjev konkurranse

Redaktør Frode Klevrud i Oppland Arbeiderblad beskriver en tilsvarende situasjon, men han vil nødig kritisere NRK.

— Jeg er temmelig sikker på at vi er den største leverandøren av lokale nyheter i de 14 kommunene vi dekker, men NRK er helt klart en av de største aktørene og konkurrentene, sammen med VG. Problemet for alle avisene er at NRK legger ut alt sitt stoff gratis, mens vi snart skal stenge og kreve betalt for tilgangen. Det gir en skjev konkurransesituasjon, sier Klevrud.

Han forklarer at NRKs distriktskontor dekker nærmere 50 kommuner i de to fylkene, og at tallene for nettlesing som oppgis i NRK-undersøkelsen ikke er helt sammenlignbare ettersom lokalavisene i området dekker vesentlig færre kommuner.

Også i Hedmark og Oppland har NRKs lokale distriktsnyheter langt flere lesere enn hos aviskonkurrentene. Redaktør Frode Klevrud i Oppland Arbeiderblad vil i utgangspunktet ikke sett opp nye hindere for hva NRK kan foreta seg på nett.

Også han imøteser et samarbeid med NRK der hans avis er interessert i å strømme livebilder fra NRK, særlig på sportsbegivenheter og større hendelser.

Bekymret for fremtiden

Bernt Olufsen, som er hovedstyremedlem i MBL, er skeptisk til konklusjonene i NRK-rapporten.

— Dette er en telling av hvordan nettrafikken ser ut i dag. MBL-medlemsbedriftenes bekymring er hvordan en utvikling der NRK legger ut alt gratis, mens andre må ta betalt, vil prege mediemangfoldet i Norge på sikt, sier han.

— Prinsipielt er det uheldig at en tvangslisensfinansiert kringkaster åpner konkurranseflater mot privateide medier. NRK bør ikke få mulighet til å drive kommersiell virksomhet så lenge de er finansiert slik, sier Olufsen.

Kringkastingssjef Eriksen opplyser at NRK allerede har hatt strømmesamarbeid med lokalaviser, og han stiller seg åpen for mer slikt samspill i tiden som kommer.

— Dette skjedde under dekningen av den norske fotballcupen tidligere i år, der vi ga tilgang til våre levende bilder. Et slikt samarbeid er selvsagt ikke mulig på innhold som er omfattet av internasjonale distribusjonsavtaler. Samtidig er det nok viktig at vi fortsatt opprettholder nyhetskonkurransen. Vi kan ikke bli for like, for da vil nok publikum reagere på at det er for lite mediemangfold, sier Eriksen.

- Statlig mediepolitikk vår største konkurrent

Sjefredaktør Anders Opdahl i mediehuset Nordlys i Tromsø mener lisensfinansierte NRK og den pressestøttede lokalavisen iTromsø gir skjev mediekonkurranse i hans dekningsområde.

Ifølge NRKs undersøkelse er Nordlys den suverent største leverandøren av lokale nyheter i Troms og Finnmark.

— Nordlys sin største konkurrent i dag er faktisk staten – på grunn av summen av den norske mediepolitikken. NRKs med sitt gratistilbud på nett og det at iTromsø får ni millioner kroner i årlig pressestøtte, er et problem for oss, sier han. Selv får Nordlys ingenting i direkte pressestøtte.

— Mens vi har kuttet 25 prosent av staben, kan iTromsø holde på nesten som før takket være statssstøtten, påpeker sjefredaktøren.

Roser nytt samarbeid med Amedia

Opdahl roser imidlertid NRK for å åpne opp for mer samarbeid med sine konkurrenter, og viser til en nylig inngått samarbeidsavtale mellom moderkonsernet Amedia og statskringkastingen.

Avtalen, som ble omtalt av Dagens Næringsliv tordag, innebærer at NRK og Amedias aviser går sammen om å dekke lokale hendelser som valgvaker, folkemøter og skolearrangementer foran neste års kommunevalg.

- Snakker for sin syke mor

Konstituert redaktør Johnny Hansen i iTromsø hisser seg voldsomt opp over kommentaren til kollegaen i Nordlys.

— Han snakker for sin syke mor. iTromsø har halvert bemanningen de siste fem årene. Det er ikke slik at vi er helt uberørt av omstruktureringen som skjer i norsk presse, sier han.

Hansen mener også at NRK er en sterk medieaktør som det er behov for i hele landet.

— Dette er ingen mening i å legge ned NRKs distriktsvirksomhet, sier han.

Les også:

Les også

Neppe flertall for å stramme inn overfor NRK

Les også:

Les også

Mer journalistikk til å bli klok av