Kultur

Kathleen M. Blee knuser stereotypene vi har om høyreekstreme

Antagelsen om at rasistiske grupperinger for det meste har mannlige medlemmer, er en stor misforståelse, ifølge professor Kathleen M. Blee.

Professor Kathleen M. Blee har brukt store deler av livet på å forske på rasister og høyreekstreme. Hennes forskning knuser fordommene vi har om rasistiske bevegelser.
 • Thea Storøy Elnan
  Thea Storøy Elnan
  Journalist

I Frankrike er det høyrepopulistiske partiet Front National blitt et av landets største partier. I Tyskland har det immigrantfiendtlige partiet Alternative für Deutschland (Alternativ for Tyskland) opplevd fremgang – og dét knappe 70 år siden andre verdenskrig.

Bekymringsmeldingene om at høyrepopulistiske bevegelser er i ferd med å vokse i Europa, er mange. Professor Kathleen M. Blee, som forsker på fremveksten av rasistiske bevegelser, kan bekrefte dette. Bør vi være bekymret?

– Ja, til en viss grad. Flyktningstrømmen og frykten for at muslimene skal ta over Europa passer inn i de rasistiske bevegelsenes propaganda. Det gjør det lett å rekruttere nye medlemmer. Ekstremistene har makt nok til å rekruttere helt vanlige folk, også de høyt utdannede. Det ser vi bare på alle stjernestudentene som drar for å krige for IS. Folk må begynne å forstå at rasistiske bevegelser kan skade hele samfunn, og ikke bare deler, sier Blee.

Les også hva statsvitenskapens popstjerne Francis Fukuyama mener om flyktningkrisen i Europa:

Les også

- Senk farten på inntaket av flyktninger

Eller sett fra et norsk perspektiv: Dette mener

Les også

Karl Ove Knausgård om flyktningkrisen

Alle kan bli rasister

Rakrygget sitter Blee i en sofa i Grand Hotells resepsjonsområde. Hun er i Oslo for å snakke om ti misforståelser om rasisme for studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo, og har brukt mesteparten av livet sitt på å forstå rasisme og hvordan kjønn påvirker rasistiske bevegelser.

– Vi tror ofte folk går inn i slike bevegelser fordi de er marginaliserte, sinte og voldelige. Min forskning viser heller at medlemmene ofte kommer fra middelklassen, er smarte og utdannede folk og ikke spesielt rasistiske. Det er når de først havner i en rasistisk gruppe, for eksempel gjennom en venn eller bekjent, at de blir sosialisert og inkludert i såkalte «hemmeligheter» som er vanskelige å komme seg ut av. For eksempel at jødene

Professor Kathleen M. Blee har brukt store deler av livet på å forske på rasister og høyreekstreme. Hennes forskning knuser fordommene vi har om rasistiske bevegelser.

kontrollerer oss og har skyld i at kjæresten slo opp eller at det gikk dårlig på eksamen, sier Blee.

Rasistisk oppførsel fører gjerne med seg dalende kontakt med familie og venner, økt sannsynlighet for å få sparken og plutselig ser de ut som stereotypene vi har av rasister.

– Vi lager oss ofte falske fordommer om medlemmer i rasistiske grupperinger fordi det er trøstende å fortelle oss selv at dette aldri ville skje oss. Poenget er at dette kan skje alle, sier Blee.

Les også: De rasistiske Pegida-tilhengere i Tyskland markerte gruppens ettårsdag:

Les også

Pegida lå med brukket rygg. Nå marsjerer de mot flyktningstrømmen

Vanskelig å oppdage «lonely wolfs»

– Hvordan hindrer vi at folk blir medlemmer av rasistiske bevegelser?

– Jeg synes det er mye mer interessant å snakke om hvordan vi skal få disse menneskene ut av gruppene. Ny forskning har utviklet såkalte exit-strategier , som kan identifisere gruppemedlemmer som er på et tidspunkt i livet hvor det er mulig for dem å snu.

Slike tidspunkt er, banalt nok, gjerne hendelser som bryter med de ideologiske standpunktene til rasistene, som når et medlem opplever å få et handicapet barn eller nærer vennskap og støtte fra mørkhudede mennesker. Intervensjon etter slike hendelser viser seg å være veldig effektivt for å hindre at gruppene vokser, ifølge Blee.

Det er imidlertid vanskeligere å identifisere såkalte «lonely wolfs», høyreekstremister som Anders Behring Breivik og senest Anton Lundin-Petterson, 21-åringen som sto bak skoleangrepet i Trollhättan i Sverige.

– Hva kan vi gjøre for å fange opp disse enmannsterroristene?

– Vi kan ikke ignorere dem, slik strategien hittil har vært. Det har flere tilfeller vist er farlig og helt feil. Men hvordan vi skal fange dem opp tidlig nok vet vi ikke enda, sier Blee.

Les også:

Les også

Disse nyhetene har engasjert mest de siste fem årene

Flere kvinnelige rekrutter

Overraskende mange kvinner er blant det økende antallet rekrutter til rasistiske og høyrepopulistiske bevegelser. Selv om høyreekstreme bevegelser kjennetegnes som antifeministisk med en sterk machokultur, omtaler Blee antagelsen om at rasistiske grupperinger for det meste har mannlige medlemmer, som en sterk misforståelse.

– Kvinner ser utrolig nok medlemskapet som en empowerment , en slags myndiggjøring av seg selv. Mange finner for første gang et sted de blir hørt, får ta plass og dytte tilbake de deler av samfunnet de føler påvirker dem og familiene deres negativt. Det gir dem en følelse av sikkerhet, sier Blee.

Hun har i flere år studert kvinnelige medlemmer i den amerikanske, rasistiske bevegelsen Ku Klux Klan, og sammenligner medlemsrekrutteringen der med rekrutteringen av kvinner til terrorgruppen IS i Syria og Irak. Å rekruttere kvinner er strategisk. Kvinner blir sjeldnere mistenkt for å være rasister eller terrorister.

– Fra utsiden ser det ut som om kvinnene gir fra seg all makt, men for dem er dette ensbetydende med å ha funnet makten de har lett etter, makt til å endre verden og beskytte seg selv mot immigranter, arbeidsløshet og andre ting de mener truer familiene deres, sier hun.

Les også Joacim Lunds kommentar om Ku Klux Klan:

Les også

Nå trekkes hetten av 1000 Ku Klux Klan-medlemmer

Europa opplever den verste flyktningkrisen siden annen verdenskrig, og store økonomiske problemer truer samarbeidet. I slike tider må vi lete etter svar hos de klokeste hodene. I en serie intervjuer møter vi fremstående kunstnere og intellektuelle med hjerte for Europa.

 1. Les også

  Kartlagt: Da Europa virkelig hadde et flyktningproblem

 2. Les også

  Reagerer på Knausgård-uttalelse: Debatt på barnehagenivå

 3. Les også

  Når pressen svikter sitt kall

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  A-MAGASINET
  Publisert:

  – Jeg savner utenforskapet

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5