Kultur

Et portrett av en som fortsatt utøver betydelig makt, samtidig som han er døende

I HBOs dokumentarportrett av John McCain kan vi fornemme hvilke amerikanske verdier som står på spill med den døende senatoren.

John McCain er blitt en garantist for en anstendighet og samarbeidsvilje i amerikansk politisk liv. Foto: Clair Popkin / TT NYHETSBYRÅN

  • Kjetil Lismoen

Vår vurdering:

4 av 6

Det er bemerkelsesverdig hvordan den venstreliberale offentligheten i USA har endret oppfatning av John McCain etter at Donald Trump ble president. Fra å være en av haukene i Det republikanske partiet som trakk Sarah Palin opp av esken som sin visepresidentkandidat – og dermed også banet veien for populisten Trump – har han for mange blitt en garantist for en anstendighet og samarbeidsvilje i amerikansk politisk liv. Det forteller kanskje mest om hvor fundamentale rystelser Trumps maktovertagelse har ført til, og hvor polarisert det amerikanske samfunnet nå er.

Emmyvinner Peter Kunhardt tilhører denne liberale offentligheten som vurderer McCain som en slags siste skanse mot «barbaren» Trump. Han fikk ideen om å lage dette portrettet samme dagen som han fikk vite at senatoren var rammet av en fatal hjernesvulst. Denne altoverskyggende dødsdommen preger naturlig nok filmen, som derfor er blitt en sjelden type dokumentar, der vi får være med å oppsummere livet til en statsmann som fortsatt utøver betydelig makt, samtidig som han er døende.

Les hele saken med abonnement

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.