Kultur

Nicole Kidman spiller kvinnen som skapte Irak

BERLIN (Aftenposten): Ifjor ble hun pepet ut som Grace av Monaco under filmfestivalen i Cannes. I Berlin er hun tilbake med et smell, som sterke og uregjerlige Gertrude Bell.

Werner Herzog maler frem historien om Gertrude Bell og hennes oppdagelsesreiser i Syria, Irak og på Den arabiske halvøy på begynnelsen av 1900-tallet. QOTD Film Investment Ltd

 • Jan Gunnar Furuly

— Da Werner Herzog spurte om jeg ville bli med ham til ørkenen i Marokko for å lage denne filmen, var mitt første spørsmål: Kan jeg ta barna mine med? Hans svar var at, ja, de skulle få et eget telt, fortalte Nicole Kidman til pressen etter den første visningen av hovedkonkurransefilmen fredag på filmfestivalen i Berlin.

Sammen med blant andre James Franco og Damian Lewis, bedre kjent som den hjemvendte amerikanske soldaten Brody i TV-serien Homeland, topper hun laget i den episk anlagte spillefilmen Q ueen of the desert . Filmen forteller den ganske ukjente historien om Gertrude Bell, ofte omtalt som den kvinnelige utgaven av Lawrence of Arabia.

— Jeg er i en fase av livet mitt hvor jeg gjerne drar ut til helt ukjente steder. Jeg liker å utforske ting utenfor min egen komfortsone, sa Kidman som umiddelbart etter ankomst til Marokko satte i gang med å lære seg å ri på dromedar.

Gertrude Bell var en britisk oppdagelsesreiser, arkeolog, spion og diplomat som på begynnelsen av 1900-tallet spilte en sentral rolle da de vestlige stormaktene forsøkte å dele opp grensene på Den arabiske halvøy og resten av Midt-Østen.

Nicole Kidman og Jay Abdo i en scene fra Queen of the desert.

Under Kairo-konferansen i 1921 ble hun fotografert sammen med blant andre Winston Churchill og Lawrence of Arabia foran pyramidene i Giza i Egypt, etter å ha fått trumfet gjennom sitt eget forslag til grenser som skapte dagens Irak.

I Queen of the desert møter vi den unge Lawrence i skikkelsen til skuespilleren Robert Pattinson.

Nicole Kidman spiller Gertrude Bell, en britisk oppdagelsesreiser, arkeolog, spion og diplomat, som på begynnelsen av 1900-tallet spilte en sentral rolle da de vestlige stormaktene forsøkte å dele opp grensene på Den arabiske halvøy.

Bells studier av beduiner og kulturen i den arabiske verden, og spionrapporter til stormaktene, skal også ifølge rulleteksten på filmen ha vært delaktig i arbeidet med å trekke grensene for Jordan og Saudi Arabia.

Filmdrama, ikke historie

— Vi har laget en dramatisk fortelling, ikke en historiebok. Det overlater vi til museene å gjøre, sa Werner Herzog da han ble spurt om aktualiteten i de historiske temaene filmen hans tar opp og dagens situasjon i Syria, Irak og resten av denne regionen.

— Jeg kan vel si det sånn at grensetrekkingene som skjedde den gangen ikke var helt heldige, men hvis man ser på det som skjer i Midt-Østen i disse dager, er alternativene forferdelige. I dag har IS erklært et kalifat som blant annet omfatter både Libanon og Israel, sa Herzog.

- Min mest erotiske scene

Den tyske regissørlegenden debuterte som langfilmskaper på 1970-tallet, men har aldri før laget en film med kvinnelig hovedrolleinnehaver.

— Det var jammen på tide, og jeg kan bare beklage at det ikke har skjedd før, sa han.

I filmen har Kidmans rollefigur en heftig romanse med den britiske diplomaten Henry Cardogan (James Franco). Men Herzog har hele tiden skildret forholdet med tekkelig, britisk tidstypisk distanse, og uten å skildre alt for hete scener.

— Det var litt merkelig å se denne store filmmesteren forsøke å gjøre romantiske scener, ting som han åpenbart hadde lite erfaring med, lo Franco.

I en scene gjør han et nøye utstudert korttriks for Kidmans rollefigur.

— Det er nok den mest erotiske scene jeg noensinne har skutt på film, smilte Herzog.

Relevante artikler

 1. BYLIV

  En av de viktigste filmfestivalene

 2. KULTUR

  Her forberedte de Tungtvannsaksjonen

 3. KULTUR

  Gnistrende skuespillerprestasjoner i «Bloodline»

 4. KULTUR

  Fire danske vinnere og én som burde ha vunnet

 5. KULTUR

  Marvel's Daredevil byr på en superhelt som kan underholde både nerder og nybegynnere.

 6. KULTUR

  Grundig, rørende og god fortelling om en liten periode i amerikansk historie