Kultur

Nasjonalt medieforlik skal hindre avisdød

Medie-Norge går gjennom sin mest kritiske periode noensinne.

F.v. Bård Vegar Solhjell (SV), Marit Arnstad (Sp) og Arild Grande (Ap) mener situasjonen for norske medier er så kritisk at det må etableres et nasjonalt medieforlik som bl.a. inkluderer nullmoms både for papiraviser og e-aviser.
 • Robert Gjerde
  Journalist

- Mange aviser lever på kanten av stupet, bokstavelig talt. Norge har en tradisjon for brede forlik når noe er særlig viktig. Nå er vi der, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

På SVs initiativ har de tidligere rødgrønne regjeringspartnerne — SV, Ap og Sp - samlet seg om en invitasjon til alle partiene på Stortinget, to dager før statsbudsjettet legges frem.

I sin politiske plattform har Solberg-regjeringen lovet å «likestille papiraviser og e-aviser» og etablere en felles lavmoms. I dag er det momsfritak på papir, mens nettaviser har 25 prosent.

- Vi ønsker å løfte mediepolitikken ut av dette statsbudsjettet og gå i forhandlinger med alle partier om et forlik. Regjeringens bebudede fellesmoms på åtte prosent kan ta livet av flere aviser, spesielt lokalavisene som har 90 prosent av sine inntekter fra papir, sier Solhjell.

- Det er ingen grunn til å innføre skatt på det skrevne ord i 2014, sier han.

Les også:

Les også

Høyre varsler kutt i NRK-lisensen

Må forhandle

De tre partiene, som hadde flertall på Stortinget fra 2005 til 2013, inviterer til forhandlinger basert på følgende kulepunkter:

 • Nullmoms, også digitalt.
 • Pressestøtten opprettholdes på dagens nivå. Minst.
 • Midlertidig omstillingsstøtte til de minste avisene.
  - Mediene står i sin verste krise noensinne og må få forutsigbarhet. Et forlik må derfor minst vare perioden ut, helst lenger, sier Solhjell.

- Det er også et viktig poeng at det faktisk er et bredt flertall for nullmoms på Stortinget. Så har KrF og Venstre en samarbeidsavtale med Regjeringen som de må ta hensyn til. Men det ville være ille hvis et slikt flertall ikke kommer til uttrykk når situasjonen er så krevende som den er for mediene.

Kulturpolitisk talsperson i Ap, Arild Grande, mener demokratiet svekkes når mediene vakler.

- Nå har vi brukt det første halvåret i 2014 til å fornye Grunnloven. Nå bør vi bruke det andre halvåret til å styrke den andre bærebjelken i demokratiet, nemlig journalistikken. Det er en kraftig nedbemanning over hele Norden. En slik svekkelse av journalistikken er en svekkelse av mangfoldet og demokratiet, sier Grande.

- Dere satt med regjeringsmakt i åtte år. Hvorfor gjorde dere ikke noe da?

- Dette er en utvikling som har gått over lang tid, men den har akselerert det siste året. Situasjonen er på kort tid blitt svært alvorlig. Nå haster det med å få gjort noe. En ny fellesmoms på 8 prosent vil være svært dramatisk.

Grande er mest bekymret for lokalavisene og småavisene.

- De minste avisene har ikke økonomiske muskler til å drive rask nok omstilling. Vi kan ikke slå beina under denne floraen av lokalaviser, som er en bunnbjelke i demokratiet vårt, mens de står midt i sin verste krise, sier Grande.

Utfordrer KrF og Venstre

Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, sier journalistikken er under press.

- Det er ikke noen mangel på stemmer eller aktører på nettet, men den grundige og gravende journalistikken er under press. Vi ser det allerede. Det er alvorlig, sier Arnstad.

Hun sier hun håper KrFs og Venstres samarbeidsavtale med Regjeringen ikke er til hinder for at de kan inngå i et forlik. - Det hviler et ansvar for alle, men spesielt på KrF og Venstre.

Krav til innhold

Både SV og Ap-leder Jonas Gahr Støre har, ifølge flere medier, tatt til orde for å regulere medienes utbytte. Det vil neppe stå sentralt i et forlik. Grande sier Støre aldri har nevnt «direkte regulering av utbytte».

- Det var krav til egenprodusert innhold Støre snakket om. Regulering av utbytte er lite sannsynlig, men det kan være aktuelt å stille krav til egenprodusert innhold.

Han peker på at 2015 blir et svært viktig år for norsk mediepolitikk: TV 2s konsesjon løper ut og Regjeringen kommer med stortingsmeldinger om både filmpolitikk og NRK.

- Det er ikke Ap imot å bringe alle disse sakene inn i et bredt medieforlik sammen med momssaken og pressestøtten, sier Grande.

Les også

 1. Momsen og ministeren

 2. Amedia-tillitsvalgte var bekymret for Buzzits forhold til opphavsrett

 3. Når medier fanges i en digital fortid