Kultur

Widvey ble grillet om museumssaken

Kulturministeren måtte forklare seg i Stortingets spørretime i dag.

 • Martin Skjæraasen

For to uker siden fikk Thorhild Widvey massiv kritikk etter at hun hadde ringt styreleder i Museene (MIST) i Sør-Trøndelag, Rasmus A. Brodtkorb.

Bakgrunnen for samtalen var at direktøren ved Trondheim Kunstmuseum, Pontus Kyander, hadde kalt Fremskrittspartiet «et farlig nasjonalistparti» i museets halvårsprogram.

Widvey selv hevder at hun drev faktainnhenting, mens MIST-direktør Susanne Paasche har omtalt det som «et helvetes leven».

— Det er ikke det jeg har skrevet som er problemet, problemet er jo at statsråden vil redigere et synspunkt fra lederen i en fri kulturinstitusjon, sa Kyander.

Måtte svare for seg

I dag måtte Widvey svare for seg i Stortingets spørretime. Her gjentok hun at det ikke var hennes hensikt å påvirke museumsledelsen.

— Jeg har ingen intensjon om å bestemme hva ansatte ved kulturinstitusjoner mener. Bestemmelsene for ytringsfriheten finnes i straffeloven, ikke i Kulturdepartementet, sa hun.

Arbeiderpartiets kulturpolitisketalsperson på Stortinget , Rigmor Aasrud, spurte Widvey om denne type telefoner er det hun legger i frihetsreform og mindre detaljstyring.

— Siktemålet med henvendelsen var å finne ut hva saken dreide seg om, siden jeg kunne regne med spørsmål om dette. Brodtkorb har bekreftet at han ikke oppfattet dette som et førsøk på å utøve innflytelse fra min side, og derfor er det ikke relevant å drøfte dette opp mot regjeringens målsetning om frihetsreform og mindre detaljstyring, sier Widvey.

— Det er samme spørsmål som før, og jeg har svart det samme som jeg har gjort tidligere, oppsummerer kulturministeren til Aftenposten etter spørretimen.

- Svarer ikke på spørsmålene

Både SVs Snorre Valen og Aps Arild Grande stilte spørsmål til Widvey i dag. De mener de ikke har fått svar på det de lurer på.

— Det er for mange løse tråder i denne saken for at den kan legges død, sier de.

Særlig er de interesserte i det konkrete innholdet i Widveys telefonsamtale, og hvorvidt kulturministeren spurte Brodtkorb om Kyanders uttalelse var MISTs offisielle holdning.

— Om hun gjorde det, dreier det seg ikke lenger om ren faktainnhenting, da er dette en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen. Så lenge hun ikke vil gjøre rede for samtalens innhold, vil vi fortsette å stille spørsmål, sier Valen.

Kolberg ikke fornøyd

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har hatt Widvey-telefonen på sitt sakskart. Under et møte tirsdag ble komiteens medlemmer enige om å avvente Widveys svar i spørretimen, før den tar stilling til om det skal åpnes sak eller ikke.

Komiteens leder, Martin Kolberg (Ap) er ikke fornøyd med dagens svar.

– De var av en slik karakter at det blir nødvendig å diskutere hva hun sa under kontroll- og konstitusjonskomiteens møte på tirsdag. Og det er fordi hun ikke svarer konkret på hva som var hensikten med samtalen, sier leder av komiteen Martin Kolberg til NTB.

– Men jeg vil ikke forskuttere noen konklusjon i saken.

Ingen beklagelse

Kolberg sier også at han hadde forventet en beklagelse fra statsråden.

– Det fikk hun flere sjanser til, men hun gjorde det ikke. Hadde hun gjort det, hadde vi vært på et annet sted, sier han til NTB.

– Så det avgjørende er om man legger seg flat eller ikke?

– Det er en viktig ting i norsk konstitusjonell praksis. Men det viktigste er at hun ikke svarer godt nok på hvorfor hun ringte. Hun sier det var for å orientere seg, men om hva? Det henger i luften.

Ifølge Kolberg blir det tirsdag avgjort om den omstridte telefonsamtalen blir en sak i kontroll- og konstitusjonskomiteen eller ikke.

- Vill innblanding

Flere kunstnere og museumslederehar stilt seg undrende til det som skjedde.

- Dette er helt vilt. Direktøren i Trondheim Kunstmuseum leder en ytringsinstitusjon hvor hans viktigste oppgave er å tenke nytt, sier en av Trøndelags fremste kunstnere, Håkon Gullvåg.

Han mener direktør Kyander er i sin fulle rett til å skrive det han gjør.

- Han må kunne uttale seg om samfunnsforhold han mener er relevante. Tilskuddspartneren skal ikke diktere hva han skal stille ut eller hva han skal skrive, sier Gullvåg.

Kunstneren mener dette er et symptom på en uheldig utvikling.

- Man kan begynne å spørre seg hvor dette vil ende. Kommer de neste gang til å gripe inn i en enkeltutstilling, spør Gullvåg.

Brodtkorb: - Ikke enestående

Tirsdag skrev Rasmus A. Brodtkorb et innlegg i Aftenposten der han avviser at departementet eller statsråden har forsøkt «å utøve innflytelse på hvordan selskapet skal styres eller hvordan konkrete saker skal håndteres».

- Statsråd Thorhild Widveys henvendelse til meg er ikke enestående. Ledelsen i MIST er også blitt kontaktet direkte av tidligere statsråder i konkrete saker, skriver Brodtkorb.

Her kan du lese Kulturdepartementets redegjørelsefor hva som har skjedd i museumssaken.

 1. Les også

  - Høyre frykter at Frp skal falle fra

Thorhild Widvey måtte forklare hvorfor hun ringte museumsledelsen i Sør-Trøndelag i dag. Grøtt, Vegard

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Girls sesong 3: jobber seg gjennom gutter, store ambisjoner og hyppige angstanfall

 2. KULTUR

  Mørk og morsom «Fargo»

 3. KULTUR

  Blodfattig avslutning

 4. KULTUR

  Familiedramaet i en helt ny drakt

 5. KULTUR

  Olive Kitteridge: Skuespill blir ikke bedre enn dette

 6. KULTUR

  «Utøya 22. juli»: Overbevisende om terroren på Utøya